Ekonomski inštitut iz Kiela je javno objavil študijo o učinku novega trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko (podpisan 15. 1. 2020), ki predstavlja asimetrično grožnjo tako za EU-28 kot za spoštovanje pravil WTO. Pri tem krši temeljni princip, da eni državi ponuja boljše pogoje za trgovino kot ostalim. Izračunali so, da bi zaradi tega EU-28 izgubila za okoli 10 milijard evrov izvoza, in sicer predvsem pri proizvodih, kot so letala, vozila, industrijski stroji, optični in medicinski proizvodi in drugi kmetijski izdelki.

To ni tako veliko, saj je celoten izvoz EU-28 na Kitajsko v letu 2018 znašal 210 milijard evrov, ameriški pa 110 milijard evrov. Zaradi velike vezanosti na Kitajsko je tveganjem substitucije najbolj podvržena Nemčija, prek verig vrednosti pa verjetno tudi Slovenija. V podpisanem sporazumu med ZDA in Kitajsko ni navedbe o razpolovitvi carinskih stopenj na kitajske izdelke, kar pomeni, da to ni pravno-zavezujoče stališče. Sporazum ne obsega jasno določenih zavez za ZDA, zato ga ni potrebno potrjevati v kongresu. V veljavo bo stopil 15. februarja 2020. Ameriški predsednik lahko ta sporazum tudi hitro prekliče, v kolikor bi ocenil, da Kitajska ni storila dovolj, da bi svojim zavezam do ZDA sledila.

Napovedane spremembe pri spoštovanju intelektualne lastnine
Velik pomen pri sporazumu med ZDA in Kitajsko ima spoštovanje intelektualne lastnine, vezano na farmacevtsko industrijo, patente, piratstvo in kopiranje digitalnih platform ter proizvodnjo in izvoz ponarejenega blaga. Pomembno je izpostaviti, da se dokazno breme v primeru spora prenaša na obtoženo stranko, kar pomeni, da bo verjetnost za uspeh pri tovrstnih tožbah večja. 30 dni po veljavnosti dogovora (15. marec 2020) mora Kitajska sprejeti akcijski načrt za zaščito intelektualne lastnine. V drugem poglavju trgovinski dogovor prepoveduje prisiljen prenos tehnologije. Ti dve poglavji bosta verjetno vodili v spremembe pri kitajski zakonodaji, ki bodo koristne tudi za evropske družbe …

Več si preberite na povezavi.

Foto: The Economist/PLÜCOM

GZS