Splošno

Kako izginiti? Zgodba meseca

Spletni medij www.ludliteratura.si predstavlja: zgodba meseca

 

Andreja Časar
Odmev lajajočih psov je izginil za vedno

 

Andreja Časar je diplomirala iz primerjalne književnosti in arhivistike. Za Fokuspokus je pisala kolumno o odnosih, filmih in bivanju v tujini.

 

Čisto tvoja realnost

Avtorica o svoji zgodbi:

 

Usedeš se in napišeš zgodbo. O detajlih, ki oblikujejo bežeče dni in se odvijajo v neki drugi realnosti, ki je zdaj pač tam. Čisto tvoja. Svet je naenkrat poln novih stvari, novih ljudi, ki so sposobni govoriti pet jezikov hkrati, ne da bi znali govoriti jezik sočloveka. In tistih, katerih govorice ne razumeš, ampak oči spet povedo vse.

Včasih, ko potuješ domov iz tujine, se ti zdi, da vstopaš skozi portal. Na drugi strani so spomini, ki te zmešajo. Zdi se ti, da te ne bi več smeli. Saj ti je jasno, da so spomini le neoprijemljivi delci preteklosti, ki se nalepijo, če bežiš od življenja.

Ko prideš nazaj, se moraš znova umestiti v čas in prostor. V realnost, ki je zdaj pač tam. Čisto tvoja. Svet z razdalje postaja jasnejši.

Usedeš se in začneš pisati o daljinah. O bližini. Prvič v življenju si zaželiš, da objavijo tvojo zgodbo. V afektu jo pošlješ uredniku in nanjo pozabiš. Zgodba ti verjetno sploh ni všeč. V resnici pišeš nekaj popolnoma drugega. A zgodba ti da občutek, ki si ga želela. Ne misliš več čakati.

Iz zgodbe
Odmev lajajočih psov
je izginil za vedno

»Če bi izginila, bi izginila tako, da sploh ne bi izginila. Izginiti moraš, ko si vsem na očeh. Kot da se ni nič spremenilo. Čeprav poustvariš kopijo svojega življenja in vsi verjamejo vanjo.«

Nisem mu rekla vsega. Nikoli mu nisem vsega povedala. Nisem mu zares zaupala. Zdel se mi je lažnivec. Niti malo mu nisem verjela, da piše roman. Ko je o njem razlagal, je bilo toliko vrzeli, ki se niso skladale. Potem pa še to, da je tisti dan na poti iz službe povedal, da sta s punco skupaj že dve leti.

»A nisi enkrat rekel, da sta skupaj samo štiri mesece in da zato razdalja tako boli?«

»Nikoli nisem tega povedal,« je odvrnil.

»Morda sem le narobe razumela,« sem dodala skoraj neslišno.

Tudi če je bil lažnivec, ni bil ravno spreten.

 

Preberi

Spletni medij www.ludliteratura.si podpira Javna agencija za knjigo RS.
Spletni medij www.ludliteratura.si podpira Ministrstvo za kulturo RS.
 © LUD Literatura Erjavčeva 4 Ljubljana 1000 Slovenia Ideja: dodaj nas v imenik.
27. 1. 2020

Avtor

Administrator