Kultura

Obrazi analognega / Kvantizacija rdeče: filmski / video opus Mihe Vipotnika, otvoritev 29. 1. ob 19.00 v Slovenski kinoteki

Obrazi analognega / Kvantizacija rdeče

Prikaz filmskega / video opusa Mihe Vipotnika iz let 1974–2018

Program (januar–junij 2020)
Projekcije, razstava, predavanja in pogovori
29. 1., 11. 2., 3. 3., 7. 4., 6. 5., 24. 6. 2020

Otvoritev: sreda29. 1. 2020, 19.00 (razstava) in 20.00 (predavanje, projekcija, pogovor)
Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28, Ljubljana
Priprava programa: SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka
Kuratorja: Barbara Borčić, Peter Cerovšek

 

Vabimo vas v Slovensko kinoteko na otvoritev programa Prikaz filmskega / video opusa Mihe Vipotnika iz let 1974–2018Ogledali si bomo program avtorjevih zgodnjih eksperimentalnih in performativnih del. Osrednje mesto programa pripada Videogramu 4, ki se umešča v anale slovenske sodobne umetnosti kot začetek eksperimentalnega videa in večmedijske umetnosti.

Projekcijo bo s predavanjem uvedla medijska teoretičarka dr. Melita Zajc in v pogovoru po projekciji z avtorjem razprla specifične razsežnosti njegove filmske in medijske prakse. Pred projekcijo, ob 19. uri, vas vabimo še na otvoritev avtorjeve razstave Screen Memory, ki bo na ogled v kinotečni dvorani, v kavarni pa bo postavljena dvokanalna video instalacija Osem, ki prikazujeta večmedijsko razsežnost Vipotnikove umetniške prakse. Projekciji sledita pogostitev in druženje v kavarni Kinoteke.

Program, ki bo filmski/video opus Mihe Vipotnika prvič celovito postavil na ogled in v razmislek strokovnjakom in širši javnosti, smo pripravili Postaja DIVA/SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka v sodelovanju s TV Slovenija. S projekcijami enkrat na mesec vse od januarja do junija nas bo program peljal skozi štiridesetletni opus, ki obsega več kot petdeset avtorskih del, od zgodnjih analognih na celuloidnem in magnetnem traku do poznejših digitalnih v datotekah in na spletnih platformah. S tem bo sklenjen lok od zgodnje eksperimentalne procesualnosti do cinematične naracije.

SCCA-Ljubljana v arhivu Postaja DIVA hrani Vipotnikova dela in jih v zadnjem času še posebno sistematično raziskuje, analizira in predstavlja v mednarodnem prostoru, saj gre za umetnika, ki je odločilno zaznamoval začetke video ustvarjalnosti pri nas in vplival tudi na nadaljnji razvoj filma, videa in medijske umetnosti. Ponosni smo, da bo odslej Vipotnikov opus v arhivu hranila tudi Slovenska kinoteka, v najboljši kvaliteti na nosilcih LTO. Vse to je dober razlog za veselo praznovanje, saj obeta tudi nadaljevanje tovrstnega sodelovanja na področjih prikazovanja, kritiške refleksije in hranjenja pomembne avdiovizualne kulturne dediščine.

 

PROGRAM I
29. 1. 2020 ob 20.00 v Slovenski kinoteki

Moda za vas (napovednik)
Slovenija (Jugoslavija), 1974, digitalni format (posneto na 16mm), 4:3, barvni, 30”
Videogram 4
Slovenija (Jugoslavija), 1976/79, digitalni format (posneto na 2” odprti trak in U-matic), 4:3, barvni, 28′
It Brings Luck
Slovenija (Jugoslavija), 1984, digitalni format (posneto na U-matic), 4:3, barvni, 2′ 30”
Insert iz otroške oddaje ”A”
Slovenija (Jugoslavija), 1985, digitalni format (posneto na U-matic), 4:3, barvni, 1’16”
Prostor 2
Slovenija (Jugoslavija), 1986, digitalni format (posneto na U-matic), 4:3, barvni, 1’52”

 

Miha Vipotnik je slikar in režiser z večmedijsko in interdisciplinarno prakso, ki je s svojimi deli pomembno zaznamoval slovenski kulturni prostor. Je pionir eksperimentalne video umetnosti in medijske prakse pri nas in njen promotor po svetu. Njegov opus, ki ima že več kot štirideset let, obsega prek petdeset avtorskih filmov in videov, televizijskih oddaj, interdisciplinarnih projektov, instalacij in ambientov. Je eden tistih umetnikov, ki so gibljive slike prepoznali kot svoje temeljno izrazno sredstvo že zelo zgodaj in so v njem aktivni še danes, pa naj gre za filme ali enokanalna video dela, ki jih pogosto vključuje tudi v kompleksne večmedijske projekte.

VEČ

Miha Vipotnik: Osem, dvokanalna video instalacija, 1992, zanka 8 minut (Instalacija bo na ogled na otvoritveni večer v kavarni Kinoteke.)

 

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, tel.: 01 431 83 85
SCCA-Ljubljana je član  Asociacije, društva NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.
Copyright © SCCA-Ljubljana, 2018. Nekatere pravice pridržane.

www.scca-ljubljana.si | info@scca-ljubljana.si

27. 1. 2020

Avtor

Administrator