Boštjan Hladnik, slovenski filmski in gledališki režiser, se je rodil 30. januarja 1929 (umrl pa 30. maja 2006)
Častni član Društva slovenskih režiserjev je bil pionir slovenskega modernističnega filma, njegov celovečerni igrani film Ples v dežju iz l. 1961 z Dušo Počkaj in Miho Balohom v glavnih vlogah pa velja za najboljši slovenski film vseh časov. Je prejemnik več najvišjih priznanj in nagrad, mdr. Badjurove nagrade za življenjsko delo na področju filma, viktorja za življenjsko delo in zlatega reda za zasluge Republike Slovenije pri filmskem ustvarjanju.

Filmografija Boštjana Hladnika v podatkovni bazi BAZA SLOVENSKIH FILMOV. Fotografija v priponki (na fotografiji Slilvan Furlan, Boštjan Hladnik in Damjan Kozole; foto Žiga Koritnik, posneto v Strunjanu) je s snemanja celovečernega dokumentarnega filma o Boštjanu Hladniku z naslovom Enfant Terrible (1991, scenarist Silvan Furlan, režiser Damjan Kozole).

Špela Rozin, slovenska filmska igralka, se je rodila 31. januarja 1943
V svoji bogati karieri je nastopila v več kot petdesetih celovečernih igranih filmih in sodelovala z največjimi svetovnimi igralskimi in filmskimi zvezdami. Velja za drugo slovensko profesionalno filmsko igralko (za Ito Rino) in pretežni del kariere je ustvarjala v tujini.

Je prejemnica nagrade bert Društva slovenskih režiserjev za življenjsko delo na področju filmske igre (l. 2018), l. 2009 je na Festivalu slovenskega filma za vlogo v filmu Janeza Lapajneta Osebna prtljaga prejela vesno za posebne dosežke. Nazadnje je nastopila v filmu Urše Menart Ne bom več luzerka (2018).

Filmografija Špele Rozin v podatkovni bazi BAZA SLOVENSKIH FILMOV. Fotografija (foto Peter Uhan) je s podelitve nagrade bert novembra 2018 v Slovenski kinoteki.

DRUŠTVO SLOVENSKIH REŽISERJEV