Gospodarstvo

Ob odstopu premiera Šarca

 

 

Predsednik vlade Marjan Šarec je z današnjim odstopom presekal gordijski vozel. Zadnjih nekaj mesecev v vladi ni bilo zaznati usklajene politične smeri. Stanje je bilo zelo nepredvidljivo. Predlogi zakonov, ki so bili vloženi v parlamentarno proceduro – neredko kar s strani poslancev in mimo socialnega dialoga -, niso temeljili na argumentih in izračunih, temveč čedalje bolj na populizmu in zadovoljevanju enostranskih interesov. Jasne, razumne strategije ni bilo videti. Prihodnji glavoboli, ki jih sedanje odločitve politikov povzročajo, pa postajajo vse bolj gotovi. Izzivi, ki so bili pred sedanjo vlado, tudi zato, ker je bila manjšinska, preprosto niso bili uresničljivi.

Na področju javne porabe smo bili, kljub rekordnemu proračunu, priča vse večjim zahtevam po dvigu proračunskih izdatkov, zato ne preseneča, da so vlado zapuščali ravno izkušeni gospodarski strokovnjaki. Tisti, ki so zastopali glas razuma, ki so se zavzemali za vzdržnost javnih financ, se očitno niso mogli več strinjati s politiko všečnosti za vsako ceno in pohodom nad uspešna podjetja.

Dobro bi bilo, da bi Slovenija čim prej dobila novo vlado z jasnim političnim mandatom, ki bi se resno lotila najpomembnejših strukturnih vprašanj. Skrbi pa nas, da si bomo, medtem ko se bo politika ukvarjala s seboj, otežili položaj pri pogajanjih za novo finančno perspektivo, saj bodo naslednji tedni in meseci odločilni. Ravno tako se utegnejo upočasniti priprave na predsedovanje EU.

Za prihodnje si želimo čvrste vlade. Ključni izziv pa bo tudi v prihodnje, kako različne interese – po eni strani vse večje izdatke za socialo, po drugi strani pa finančno vzdržnost, ki zahteva korenite reforme – uskladiti.

Izjava generalne direktorice GZS mag. Sonje Šmuc za TV.GZS je objavljena nahttps://youtu.be/VkYZ8B33pHU

Video lahko v nespremenjeni obliki vgradite v vašo spletno stran oziroma objavite kot povezavo.

 

 

Mag. Tajda Pelicon

Vodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica Slovenije

Služba za strateško komuniciranje in marketing

Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana

t: 01 5898 136 m: 041 397 194

e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

28. 1. 2020

Avtor

Administrator