Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, tako kot vsepovsod po svetu 4. januarja obeležujemo dan brajice. Tako pred, ob in po tem datumu izvedemo različne dogodke, s katerimi želimo javnost opozoriti na jezikovno posebnost slepih in slabovidnih, istočasno pa tudi o drugih vsebinah, ki so vezane na življenje in delo slepih in slabovidnih.

Brajica je izbočena pisava, ki jo slepi lahko berejo s tipom. Letos pa ta dan sovpada tudi z obeleževanjem jubilejnega leta Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, ki praznuje 100 let organiziranega delovanja slepih in slabovidnih. Ob tej priložnosti Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (v nadaljevanju ZDSSS) in Čebelarska zveza Slovenije (v nadaljevanju ČZS) pod častnim pokroviteljstvom predsednika Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejana Židana, pripravljata razstavo v Državnem zboru. Otvoritev razstave se je odvila danes v preddverju velike dvorane Državnega zbora Republike Slovenije, trajala pa to do 31.1.2020.

Otvoritev je bila obogatena s krajšim kulturnim programom, ki so ga s svojim nastopom popestrili tako zbor ČZS kot tudi slepi izvajalci. Sodelovanje med ZDSSS in ČZS je rezultiralo v izdaji posebne brošure o čebelarstvu za slepe in slabovidne bralce časopisov ZDSSS, saj so vsi naročniki prejeli brošuro v brajici, zvoku, povečanem tisku in v digitalni obliki. Obiskovalci bodo na razstavi lahko izvedeli veliko zanimivega o življenju in delu slepih in slabovidnih. Spoznali bodo brajevo pisavo in zanimivo zgodbo o njenem nastanku. V branju in pisanju brajeve pisave se bodo lahko preizkusili tudi sami.

Prek ogleda slik in s pomočjo simulacijskih očal, bodo lahko celo pogledali skozi oči slepih in slabovidnih. Simulacijska očala namreč omogočajo, da si ljudje z normalnim vidom lažje predstavljajo kako vidijo slepi in slabovidni. S pomočjo bele palice in spremljevalca se bodo lahko sprehodili po talnem taktilnem vodilnem sistemu. Prek pogovora s slepimi in slabovidnimi in s pomočjo informacij na plakatih, pa se bodo lahko informirali o najprimernejših načinih komuniciranja s slepimi in slabovidnimi in o tem kako je najbolje spremiti slepo osebo.

Udeleženci razstave bodo izvedeli kako nastajajo brajeve in zvočne knjige in zgodbo o tem, kako so iz optimističnega zanosa Minke Skaberne, ki je s sodelavkami v svojem prostem času ročno prepisovala knjige v brajico, zrastli temelji današnje sodobne Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne (v nadaljevanju KSS). Predstavljena bo pestra dejavnost ZDSSS in nekateri dosežki slepih in slabovidnih. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi unikatne izdelke slepih in slabovidnih žensk; kvačkano orhidejo, vijolice, metulje… Preizkusili bodo lahko tudi različne pripomočke, ki slepim in slabovidnim omogočajo samostojnejše življenje.

Predvsem pa je razstava povabilo vsem, da se ustavimo in se s hvaležnostjo zavemo vsega kar nam je dano.

Foto: LEGO GmbH

ZDSSS