Oddaja Dobro jutro, ki jo lahko spremljate vsak dan od ponedeljka do petka med 7. in 11. uro na prvem programu TV Slovenija, praznuje 18 let.

Prav na njen rojstni dan, v torek 4. 2. 2020, ustvarjalci oddaje pripravljajo malo bolj praznično obarvano oddajo, ki jo bodo skupaj vodili Ana Tavčar, Špela MočnikMojca MavecDavid Urankar in Lorella Flego.

V oddaji se lotevajo aktualnih tem, ki se tičejo vsakdanjega življenja in svetujejo o  najrazličnejših tematikah. Foto: Adrian Pregelj
V oddaji se lotevajo aktualnih tem, ki se tičejo vsakdanjega življenja in svetujejo o najrazličnejših tematikah. Foto: Adrian Pregelj

Živ televizijski program sicer poteka iz LjubljaneKopra (ob torkih med 9 in 11. uro) in Maribora (ob četrtkih med 9. in 11. uro). V oddaji se lotevajo aktualnih tem, ki se tičejo vsakdanjega življenja in svetujejo o najrazličnejših tematikah: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medsebojnih odnosih, receptov iz domače lekarne do vrtičkarskih in prehranskih nasvetov. Gledalce vsako jutro opremijo z vsemi potrebnimi informacijami za začetek dneva, vsak dan pa se v oddajo v živo javlja tudi terenska ekipa.

V osemnajstih letih ste gledalci lahko spremljali več kot 3.600 oddaj, v studiu so gostili več kot 25.000 gostov in ustvarili več kot 10.500 ur programa. Raznolika in pestra je bila izbira voditeljev – oddajo je vodilo že več kot 30 voditeljev, med njimi so bili tudi Janko Šopar, Špela Predan, Eva Irgl, Ivo Kores, Tanja Postružnik, Katja Tratnik idr. Leta 2014 pa je oddaja dobila tudi strokovnega viktorja za najboljšo televizijsko zabavno oddajo.

V vseh teh letih so ustvarjalci oddaje za gledalce pripravili številne akcije: od hujšanja, ohranjanja mladosti in vitalnosti do izpolnjevanja želja in premagovanja strahov. Trenutno v oddaji poteka akcija »Vse je enkrat prvič«, v kateri izpolnjujejo dolgoletne želje gledalcev oz. jim pomagajo premagovati strahove. Del oddaje Dobro jutro je tudi prva jutranja telenovela, t. i. »Žajfnica«, v kateri imata glavno vlogo voditelja oddaje Špela Močnik in David Urankar. V Žajfnici soočata svoja stališča o najrazličnejših dilemah iz vsakdanjega življenja, vse pa podkrepita tudi z mnenjem strokovnjakov. Leta 2012 je oddaja Dobro jutro pripravila tudi prvo televizijsko poroko, skupaj pa se je pred televizijskimi kamerami oddaje poročilo že 6 parov.

Raznolikost, zanimivost, svežino, dinamičnost in aktualnost oddaje Dobro jutro prepoznavajo tudi gledalci. Foto: Adrian Pregelj
Raznolikost, zanimivost, svežino, dinamičnost in aktualnost oddaje Dobro jutro prepoznavajo tudi gledalci. Foto: Adrian Pregelj
Gledanost oddaje Dobro jutro

Oddaja Dobro jutro ima zelo raznoliko občinstvo, saj si je v preteklem letu vsaj del oddaje ogledalo kar 60 odstotkov oz. 1.100.000 različnih gledalcev. (Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, celotna gledanost, leto 2019, TV Slovenija 1)

Oddaja Dobro jutro se je leta 2002 začela kot dve uri dolga oddaja, z leti pa se je njena dolžina daljšala. Danes je oddaja dolga kar štiri ure. Po 10. uri se Dobro jutro podaljšuje v Dober dan, za vse, ki oddaje med tednom ne utegnejo spremljati, pa je ob sobotah med 7. in 9. uro na drugem programu Televizije Slovenija na sporedu Najboljše jutro – pregled najbolj zanimivih rubrik preteklega tedna.