Kultura

Rožava, lekcija 2: pogovor in filmi / Gostovanje: Heroj 3.0 / Dobre prakse: Naravna gradnja / Napovedujemo: The Work (kino) + Amaranth (oder)

IntimniKino

Rožava, lekcija 2: komune in film

Petek, 31. januar ob 18.00 // IntimniKino.GT22

> 18.00 Predstavitev Mednarodne rožavske komune (ICR) in pogovor s člani.

> 19.00 Projekcije in pogovor o Rožavski filmski komuni (Komîna fîlm a Rojava) in Mednarodnem rožavskem filmskem festivalu.

Več na: https://bit.ly/2RXfJRv

Posnetek pogovora ob 1. lekciji z Anjo Zalta, Marto Gregorčič, Petro Meterc in Beliban zu Stolberg: https://bit.ly/2O8nQtb

Nova sezona IntimnegaKina v transnacionalni gverilski umetniški šoli GT22 uvaja fokusiran izobraževalno-umetniški program, ki skozi prizmo lokalnih potreb raziskuje različne družbene procese in modele emancipacije ter samoorganizacije z vsega sveta. Sprašuje se, kaj se lahko naučimo od osvobodilnih družbenih gibanj in kako ter v kolikšni meri lahko prenesemo njihove modele, ugotovitve, izkušnje in spoznanja v naše lokalno okolje in razmišljanje. In kakšni nasprotni procesi nas pri tem ovirajo, zatirajo in ogrožajo emancipacijo družbe.

Za prvi dve lekciji smo zbrali kurdsko osvobodilno gibanje v Rožavi, severnem, pretežno kurdskem predelu Sirije, ki se je v zadnjih letih podalo na pot demokratične avtonomije – modela družbene ureditve, ki nastaja od spodaj navzgor s pomočjo neposredne demokracije in z oblikovanjem demokratičnega konfederalizma presega nacionalno državo. Rožavska družba prek samoorganiziranih skupščin in svetov na vseh nivojih v demokratični proces vključuje vse etnične in družbene skupine v iskanju skupnega konsenza, pri čemer se s ciljem preseganja patriarhata še posebej osredotoča na emancipacijo žensk.

 

INTIMNIKINO NAPOVEDUJE: Premiera filma The Work

Premiera + pogovor: četrtek, 6. februar ob 18.00

Ponovitev: sobota, 22. februar ob 20.00

Več o filmu na: https://gt22.si/premiera-the-work/

 

IntimniOder // Gostovanje

HEROJ 3.0 – VEČ KOT BESEDE

Sobota, 1. februar, ob 20.00  // Amfiteater II. gimnazije Maribor

Vemo, da sta samo bela, hetero-seksualna, cis-spolna, srednje-razredna, družinska moška. Eden je poročen, drugi ima nepremičnino.  Publika je absolutno prepričana, da sta najboljša prijatelja tudi privat, ne samo na odru, ampak Vito in Uroš ne roštiljata skupaj, z družinami ne hodijo skupaj na morje, ne delita si jadrnice, ne dobivata se na basketu, poslušata različno glasbo, dobro, enkrat letno formalni piknik ali družinsko kosilo … In to je to.  Pa vendar med njima visi nekaj, nekaj česar si ne upata priznati. Vsaj ne na glas. Zato sta se odločila, da je konec diktata besede. To je nekaj, na kar ne moreta več pristati. Besede so postale nepotrebne in vsiljive.  In samo na odru in pred pričami si upata zarezati v tkivo neizrekljivega. Z izgovorom, da oder vse prenese, da je vse lažno in nič resnično. Vprašanje pa je, koliko tega lahko pubilka pogoltne, ne da bi za vedno izgubila fantazme o idealnem partnerstvu, ker če bi gledalci vedeli, kako rada se imata Vito in Uroš, ne bi nikoli več z istimi očmi gledali nobene druge predstave.

Rezervacije zbiramo na rezervacije@moment.si. Rezervirano vstopnico prevzamete na prizorišču najkasneje 15 minut pred predstavo.

Več na: https://gt22.si/heroj-3-0-vec-kot-besede-2/

 

INTIMNIODER NAPOVEDUJE: Amaranth

Petek, 7. februar ob 20.00 // IntimniOder.GT22

Več o filmu na: https://gt22.si/amaranth/

 

Dobre prakse

Naravna gradnja, celostno načrtovanje – primeri uspele gradnje in obnove hiš v Sloveniji

Torek, 4. februar ob 17.00 // IntimniOder.GT22

Na realiziranih primerih bomo v okviru serije predavanj Dobre prakse prikazali način dela za optimalen rezultat, kar pomeni načrtovanje stanovanjskih hiš na temelju uravnoteženosti meril, podprtih z ustreznimi izračuni.

Vstop prost.

Predavatelj: Peter Golob.

 

DOBREPRAKSE NAPOVEDUJEJO:
Trajnostna ekonomija kot izziv za blagodejne spremembe

Torek, 18. februar ob 17.00 // vstop prost // predavateljica: Jolanda Lešnik, univ. dipl. ekonomistka, andragoginja-pedagoginja.

 

Razstave

= Ulična galerija MB na Židovski ulici / UG MB2019
Sabine Groschup: Brez naslova / #5 2019-2020

= Avla.GT22 // Mišnica.GT22
Katja Goljat: Slovenjgradčani (fotoknjiga) / več na: https://gt22.si/katja-goljat-slovenjgradcani/

= Studio 12:22
Vid Barić: Mladi, divji, neprespani / več na: https://gt22.si/vid-baric-mladi-divji-neprespani/

= Ambasada Svetlane Makarovič / Avla.GT22
akcija Častni občani, meščani Svetlana Makarovič in družina Oset-Puppis

 

Poslušalnica GT22

MariborIsTheFuture:
https://soundcloud.com/maribor-is-the-future

Radio MARŠ:
http://radiomars.si/

Radio Maribor:
https://www.rtvslo.si/radiomaribor/

Radio Študent:
https://radiostudent.si/

 

V centru mesta, na Glavnem trgu 22, se nahajajo prostori, v velikosti 1000 kvadratnih metrov, ki jih je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo Ustanovi Fundaciji Sonda. Začela se je graditi umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki ga trenutno sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, YoureupRadio, EX-garaža, Zavod Razvoj, Zavod Kultivacija, Woodster, Center grafičnih umetnosti, Ustanova Fundacija Sonda ter vedno novi kolektivi, ekipe, posameznice in posamezniki.

Delovni čas: eno uro pred dogodki in v času dogodkov.

gt22.si/ // facebook // info@gt22.si // Glavni trg 22, Maribor // virtualni sprehod po GT22 // kontakt za medije: 040355556

30. 1. 2020

Avtor

Administrator