Pretok podatkov narašča in je vse bolj obsežen. Pojavljajo se novi poslovni modeli. Funkcija tradicionalnega WAN omrežja je bila povezovanje uporabnikov v podružnicah podjetja z aplikacijami na strežniku ali podatkovnem središču. Sedaj pa »stara« WAN omrežja postajajo nezmožna omogočati nemoteno delovanje poslovnih aplikacij in varen pretok poslovnih podatkov. WAN arhitekture enostavno ne morejo več slediti novim trendom. Rešitev je nadgrajeno in zmogljivejše omrežje, ki temelji na SD WAN tehnologiji.

»Ta tehnologija uporabniku omogoča vzpostavitev zasebnega prostranega omrežja, ki povezuje geografsko oddaljene lokacije z javno internetno povezavo in tudi z zasebnim MPLS omrežjem. SD WAN tehnologija prav tako znižuje stroške upravljanja in izboljšuje uporabniško izkušnjo na  različnih lokacijah. Upravljalci omrežja pa lahko pasovno širino izkoristijo bolj učinkovito in omogočijo nemoteno delovanje najbolj zahtevnih poslovnih aplikacij, kot so denimo SaaS aplikacije, ter ohranijo visoko zaščito in varen pretok poslovnih podatkov. Podatki za večjo varnost namreč ne potujejo več nazaj do matičnega podjetja, temveč je za njihovo varnost in optimizirano delovanje poskrbljeno na več javnih oblakih,« je opisal Andrej Boštjančič (naslovna fotografija), direktor podjetja Softnet, katerega prednost je, da lahko podjetjem, tudi največjim, zagotovijo celostne telekomunikacijske storitve, ki so v celoti prilagojene potrebam posameznega podjetja.

V Evropi razlik v cenah skoraj ni
SD WAN tehnologija je čedalje popularnejša, sploh zaradi preprostega upravljanja in izvajanja. Nova tehnologija je razvila enotno, centralizirano nadzorno ploščo za konfiguracijo in upravljanje omrežja WAN, oblaka in varnosti, vzpostavila je enotno platformo in konfiguriranje brez dotika za vse lokacije ter s tem omogoča podrobne analize delovanja aplikacij in omrežja WAN za poslovno analitiko. V Združenih državah Amerike se je ta tehnologija hitro razširila, predvsem zaradi velike razlike v ceni med internetnimi povezavami in zasebnimi omrežji, kot je IP MPLS. V Evropi so razlike v cenah znatno manjše ali pa jih sploh ni. »Treba pa je dodati, da je oglaševanje SD WAN tehnologije zelo močno, rekel bi, da skoraj premočno. Delež denarja, vloženega v to tehnologijo, samo še narašča. To je globalno dejstvo,« je dodal direktor podjetja Softnet, ki je z lastnim omrežjem prisotno v kar 17-ih državah po vsem svetu. Strankam nudijo vso podporo na enem mestu, so hitro odzivni in prilagodljivi.

Prvi v Sloveniji
V podjetju so se pred kratkim priključili tudi na ameriško stičišče internetnih ponudnikov DE-CIX New York, na katerem je preko 400 drugih operaterjev, predvsem iz Severne in Južne Amerike. Smo prvi slovenski operater, ki mu je to uspelo. »Glavna prednost naše priključitve na omenjeno vozlišče je, da bodo naši uporabniki bistveno hitreje in brez vmesnih skokov lahko dostopali do virov, ki jih ponuja omenjenih 400 operaterjev. To je pri nas pomembno predvsem za velika podjetja, ki se recimo ukvarjajo s finančnimi storitvami ali te povezave uporabljajo za t. i. VPN povezave,« je poudaril Boštjančič.

Več informacij

Foto: Barbara Reya

SOFTNET INFORMACIJSKE INFRASTRUKTURE D.O.O.