Junija na velika platna prihaja eno najbolj pričakovanih nadaljevanj filmske uspešnice Top Gun – Top Gun: Maverick. Igralec Tom Cruise, ki je v prvem delu zaigral stotnika Mavericka, se v drugem delu kot pilot vrača na elitno vojaško letalsko šolo, kjer bo usposabljal novince. Med glavnimi rekruti se bodo predstavili Miles Teller kot Bradley Rooster Bradshaw, Gled Powell kot Hangman, Monica Barbaro kot Phoenix, Lewis Pullman kot Bob, Jay Ellis kot Payback in Danny Ramirez kot Fanboy.

KDO SO MLADI PILOTI: Mladi piloti v drugem delu so vsi diplomanti šole TOPGUN (United States Navy Strike Fighter Tactics Instructor program), medtem ko piloti prvega dela niso bili. »V našem filmu so to vsi diplomanti Top Guna, ki so se vrnili na posebno usposabljanje – kar je še en vidik Top Guna, kamor se lahko vrnejo na specializirano usposabljanje, potem ko so že diplomirali. Imajo tako drugačno izkušnjo kot v prvem filmu,« je povedal režiser drugega dela Joseph Kosinski. Za nove igralce je to pomenilo, da bodo izkusili nepredstavljive sile v letalih F-18 Super Hornets, ki so bili posebej opremljeni s šestimi IMAX kamerami, da bi dobro posneli igralce, kako se pretvarjajo, da pilotirajo (medtem ko so letala dejansko upravljali piloti na drugem sedežu).

“Izkušnja je navdušujoča, a fizično zelo naporna,” pravi Kosinski. “Manevri, ki smo jih izvajali za potrebe zgodbe, niso bili enostavni. Vsi so morali opraviti večmesečne letalske treninge. Opravili so namreč tečaj usposabljanja, ki ga je pravzaprav Tom oblikoval sam. Je licenciran pilot akrobatskega letala in v prvem filmu ni imel nobenega treninga. Tako da je vedel, da bodo morali nekaj spremeniti. Preden so leteli v letalih Super Hornet, so pričeli trenirati v cessni, nadaljevali z akrobatskimi letali in nato v majhnih enomotornih letalih. Občasno je nekaj igralcev obšla slabost, kar pa so izkusili tudi izkušeni piloti. V letalu ni nobene ekipe, tudi mene ni zraven, nobenih snemalcev in maskerjev. Sami so odgovorni za vsak vidik snemalnega procesa, ko so visoko v zraku,” še pravi režiser.

Poročnik Bradley “Rooster” Bradshaw, ki ga zaigra Miles Teller, je sin Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose in prav njegov odnos z Maverickom bo gonilna sila filma. “Razmerje med Maverickom in Roosterjem resnično tvori čustveno jedro in hrbtenico,” pravi Kosinski. “To je bil res eden ključnih razlogov, da je Tom začutil, da je pravi čas, da se vrne nazaj in to stori.”

O ZGODBI: Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) tam, kjer je njegovo mesto, kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa (Miles Teller) po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick spopasti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Na režiserski stolček drugega dela je sedel Joseph Kosinski, scenarij so napisali Ehren Kruger, Eric Warren Singer in Christopher McQuarrie, producenti pa so Jerry Bruckheimer, Tom Cruise, Christopher McQuarrie in David Ellison. Poleg Toma Cruisa v drugem delu zaigrajo še Jennifer Connelly, Ed Harris, Jon Hamm in drugi.

IGRALSKA ZASEDBA: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Lewis Pullman, Charles Parnell, Bashir Salahuddin, Monica Barbaro, Jay Ellis, Danny Ramirez, Greg Tarzan Davis in Ed Harris

REŽIJA: Joseph Kosinski
SCENARIJ: Ehren Kruger, Eric Warren Singer in Christopher McQuarrie
LIKI: Jim Cash in Jack Epps, Jr.
PRODUCENTI: Jerry Bruckheimer, Tom Cruise, Christopher McQuarrie, David Ellison
IZVRŠNI PRODUCENTI: Tommy Harper, Chad Oman, Mike Stenson, Dana Goldberg, Don Granger
ŽANR: akcijska drama

KARANTANIJA CINEMAS D.O.O.