Splošno

Zaključki BAT in njihova vloga pri določevanju pogojev okoljevarstvenih dovoljenj industrije

V sredo, 29. januarja 2020, je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani, potekala mednarodna konferenca “Zaključki BAT in njihova vloga pri določevanju pogojev okoljevarstvenih dovoljenj industrije”. Izkušnje Agencije RS za okolje (ARSO) pri obravnavi vlog za pridobitev okoljevarstvenih dovoljenj oziroma posodobitvi pogojev le teh, ob uveljavitvi zaključkov BAT (najboljše razpoložljive tehnike) za določeno dejavnost kažejo, da se naša industrija premalo zaveda vloge teh zaključkov na zahteve in pogoje v okoljevarstvenih dovoljenjih. Izkušnje kažejo, da praviloma ne spremljajo njihovo oblikovanje na ravni EU, ter se v t.i. “Seviljski” postopek praviloma ne vključujejo.

V sodelovanju z ARSO, in ob podpori Enterprise Europe Network, smo organizirali dogodek, na katerem je bilo govora o sodelovanju gospodarstva pri posodabljanju BREF – referenčnih dokumentov o najboljših razpoložljivih tehnikah in vlogi zaključkov BAT pri določanju zahtev in vsebin okoljevarstvenih dovoljenj. Dogodka se je udeležilo 87 predstavnikov podjetij, združenj, inštitucij in posameznikov, ki so se seznanili s postopkom posodabljanja vsebin referenčnih dokumentov določene dejavnosti na ravni EU (BREF) in zaključkov BAT v Sevilji.  Predstavljene so bile možnosti sodelovanja pri oblikovanju teh dokumentov in vloga gospodarskih združenj v tem procesu, kot tudi uveljavitev sprejetih zaključkov v zahtevah in pogojih okoljevarstvenih dovoljenj v Sloveniji.

Video prispevek z dogodka (GZS TV).

PROGRAM DOGODKA IN PREDSTAVITVE

9:45registracija
10:00 – 10:10Uvodni pozdravGZS
10:10 – 11:10Seviljski postopek, oblikovanje BREF in BAT zaključkov, praktični primer BREF in BAT zaključkov na področju odpadkovJože Roth, EIPPCB, Sevilja
11:10 – 11:40Implementacija BAT zaključkov v SlovenijiKatja Buda, Agencija RS za okolje
11:40 – 12:00odmor 
12:00 – 12:30Vloga industrije in njihovih združenj pri oblikovanju BAT zaključkovStefan Drees, CEFIC
12:30 – 12:50Oblikovanje BAT zaključkov v industriji aluminijaMarko Homšak, Talum d.d.
12:50 – 13:10Vpliv BAT zaključkov na OVD v Sloveniji – izkušnje cementne industrijeTanja Ljubič Mlakar, Salonit Anhovo d.d.
Razprava in izmenjava mnenj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerija

30. 1. 2020

Avtor

Administrator