Na javni razpis za sodelovanje na izboru za slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki se je tudi tokrat prijavilo veliko število mladih glasbenikov.

V polfinalnem izboru, ki bo v ponedeljek, 3. februarja, in torek, 4. februarja 2020, ob 12. uri v Dvorani slovenskih skladateljev Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (Vegova ulica), bo nastopilo kar 23 mladih glasbenikov. To so naslednji (po abecednem vrstnem redu): Neja Anderle (saksofon), Sara Bajc (harfa), Sebastijan Buda (rog), Laura Calligaris (violina), Zarja Javh Dobernik (harfa), Sofia Grassi (violončelo), Ruben Hladnik (rog), Vid Ibic (klavir), Tia Ivajnšič (saksofon), Tim Jurkovič (kitara), Tjaša Klanac (violina), Bor Kračun-Pižmoht (violončelo), Klara Lužnik (klavir), Marko Matajič (klavir), Lan Meden (saksofon), Tadej Pance (saksofon), Meta Pirc (flavta), Alma Pleteršek (violončelo), Katarina Polšak (harfa), Aleksander Simionov (tolkala), Urban Šifrar (klarinet), Neža Verstovšek (violončelo) in Luka Vovk (klarinet).

Prireditelj tekmovanja je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana. Nastope glasbenikov bo ocenjevala strokovna žirija v sestavi: Maja Kojc, Gorjan Košuta in Simon Dvoršak. Osem najboljših glasbenikov se bo nato uvrstilo v finalni večer, ki bo v sredo, 25. marca, v Dvorani Lucijana Marije Škerjanca na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (Ižanska cesta). Nastopili bodo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Miha Rogine, izbrani glasbenik pa bo sodeloval na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2020, ki bo med 15. in 21. junijem 2020 v Zagrebu. Finale tekmovanja bo 21. junija na Trgu kralja Tomislava v Zagrebu.

Evrovizijsko tekmovanje v klasični glasbi članice EBU organizirajo že od leta 1982. Slovenija se lahko pohvali z veliko izvrstnimi uspehi, med drugim z zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugim mestom pianista Urbana Staniča leta 2014, drugim mestom violinista Nikole Pajanovića leta 2018 in tretjim mestom violončelistke Karmen Pečar leta 2002.

Polfinalni izbor bo mogoče spremljati v neposrednem spletnem prenosu na www.rtvslo.si.

Več informacij

Foto: MMC RTV Slovenija

SLUŽBA ZA KOMUNICIRANJE RTV SLOVENIJA