Tehnologija

Pet trendov, ki bodo v naslednjih letih oblikovali politiko Evropske unije

 

 

V duhu priprav na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije je podjetje Grayling pripravilo pregled 5 ključnih trendov, ki bodo v prihodnje oblikovali politiko EU.

#1: Ali Združeno kraljestvo postaja nov konkurent Evropski uniji?

Po zmagi Borisa Johnsona na parlamentarnih volitvah se začenja drug krog pogajanj o Brexitu – dogovor o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom. Ključna predpostavka Brexita je bila, da bo Združeno kraljestvo postalo svetovna trgovinska velesila, ko se bo osvobodila okov Evropske unije.

Pri tem je treba upoštevati, da je Združeno kraljestvo z Brexitom izgubilo pravico do sodelovanja v obstoječih trgovinskih sporazumih EU in bo moralo na novo skleniti dogovore z vsemi dosedanjimi partnerji, kar je zahtevno in zamudno delo. Nova vlada Združenega kraljestva mora sprejeti ključno odločitev: v kolikšni meri so pripravljeni odstopiti od predpisov EU?

Ohranjanje skladnosti s predpisi EU bo močno olajšalo sklenitev prihodnjega trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, ki bo ohranjal nizke carinske tarife in malo prepovedi. Posledica takšne odločitve pa bo bistveno težje doseganje dogovora z drugimi državami, kot so na primer Združene države Amerike.

Ne glede na to, za katero pot se bo Združeno kraljestvo odločilo in kakšno stopnjo skladnosti bo ohranjalo, se bodo morala podjetja prilagoditi. Verjetno vlada Združenega kraljestva ne bo ravnala v skladu z nekaterimi predpisi EU, zato bodo morali predstavniki podjetij iz Združenega kraljestva biti aktivnejši pri promociji in zaščiti svojih interesov, kot pa predstavniki podjetij iz drugih držav.

#2: Velik preskok k digitalni neodvisnosti

Vprašanje digitalizacije je med prednostnimi nalogami Evropske komisije, ki jo vodi Juncker. Novo vodstvo Evropske unije je z namenom zmanjševanja odvisnostni EU od tujih tehnologij in izboljšanja digitalne konkurenčnosti sprejelo premiso o digitalni neodvisnosti.

Uskladitev evropskih vrednot s konkurenčnostjo Evropske unije bo še naprej ključni izziv pri oblikovanju nove zakonodaje o umetni inteligenci in drugih režimih odgovornosti na digitalnih platformah. Cilj je posnemati mednarodni vpliv Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR), s čimer bi Evropska unija postala vodilna v svetovnem digitalnem gospodarstvu.

Vzporedno s tem EU povečuje tudi svoja prizadevanja za boj proti pravni fragmentaciji, saj bo lahko le tako lahko nastopila kot globalni akter.

#3: Evropski zeleni sporazum obuja stare tabuje

Na vprašanje, katera politična področja bodo vključena v Evropski zeleni sporazum, je Frans Timmermans, prvi podpredsednik Evropske komisije, odgovoril “da ni tabujev”. Ta izjava nakazuje na horizontalni, medsektorski pristop k oblikovanju politike Evropske unije.

 

Prav ima. Stvari so se spremenile. Različni oddelki in delovne skupine sodelujejo pri spopadanju s podnebnimi izzivi.  Vendar pa ostajajo drugačni tabuji znotraj upravljanja EU – tisti, ki so se pojavili v začetku tega desetletja – državni dolgovi in migracije – in Evropski sporazum naj bi jih ponovno postavil v ospredje.

 

#4: Krepitev povezav med Evropsko unijo in Kitajsko

Ko je lani saga med ZDA in Kitajsko dosegla vrhunec s prepovedjo poslovanja z družbo Huawei, je Evropska unija to videla kot priložnost za izboljšanje odnosov z azijskim velikanom. Ameriški protekcionizem in napoved odstopa od Pariškega sporazuma sta Evropsko unijo pravzaprav približali Kitajski.

 

Številni strokovnjaki menijo, da bo to leto “Evropa za Kitajsko”. Namen obeh dveh blokov je ustvariti trdno podlago za dolgoročno sodelovanje, zato se bodo letos aprila v Pekingu srečali kitajski premier Li Keqiang in novo vodstvo Evropske unije.

Evropska unija ima sedaj priložnost izkoristiti odprtje Kitajske, saj imata obe strani skupni interes za ohranitev multilateralizma. Skupna prizadevanja za krepitev vezi med EU in Kitajsko se zdijo močnejša kot kadarkoli prej. Po drugi strani pa to ustvarja napetost pri drugih bližnjim evropskih trgovinskih partnerjih, kot sta Japonska in ZDA. Sledi burno obdobje!

#5: Mesta merijo mišice

Za podjetje Uber je bil velik udarec, ko so londonske oblasti sprejele presenetljivo odločitev, da jim dovoljenja za prevoze ne bodo podaljšale. Ravno tako se v številnih mestih, kot so Amsterdam, Pariz in Barcelona, pojavljajo vprašanja o delovanju podjetja Airbnb – mestni uradniki želijo pobirati bivalno takso in zmanjšati učinke množičnega turizma na mestno infrastrukturo.

Reguliranje delitvene ekonomije je zadnjih nekaj let vroča tema tudi v Bruslju, kar je pripeljalo do tega, da mesta samostojno sprejemajo odločitve in tako merijo mišice. Od trajnostne mobilnosti do kakovosti zraka, krožnega gospodarstva, digitalne preobrazbe ter vključevanja mladih migrantov in beguncev – večina današnjih razvojnih izzivov v Evropski uniji je v rokah evropskih mest.

Ob upoštevanju ambicij, ki jih je nova evropska komisija predstavila v Evropskem zelenem sporazumu, bi lahko Bruselj pridobil veliko, če bi se opiral na vodstvo evropskih mest. Na primer, Stockholm je na poti, da do leta 2040 postane mesto brez fosilih goriv. Druga evropska mesta zasledujejo podobne cilje, pri čemer več kot 300 evropskih županov poziva države EU, naj se do leta 2050 zavežejo k podnebni nevtralnosti, podpirajo čistejša vozila in zmanjšajo število vozil v mestih. Stališča mestnih oblasti o globalnih vprašanjih, pa tudi povezovanje mestnih in evropskih izzivov, bodo sigurno ključna točka dnevnega reda naslednjega mandata EU.

###

 

O podjetju Grayling

Grayling (@GraylingPR) razvija inovativne in celovite komunikacijske rešitve, ki strankam prinašajo številne prednosti. Podjetje deluje v fleksibilni, mednarodni mreži, ki povezuje številne države in panoge. Grayling je del Huntsworth plc.

 

Za več informacij obiščite www.grayling.com.

 

 

Iris Horvat
Account Manager

Dunajska 5

1000 Ljubljana, Slovenia
+386 (0)1 434 26 65 | M +386 (0)40 16 88 51
iris.horvat@grayling.com
grayling.com

Winner of SABRE Awards EMEA Public Affairs Consultancy of the Year 2019

Winner of SABRE Awards EMEA Eastern European Consultancy of the Year 2016

31. 1. 2020

Avtor

Administrator