Gospodarstvo

SA-ŠA ima talent!

Šolski center Velenje (ŠCV) je na pobudo podjetja BSH Hišni aparati Nazarje v sklopu projekta Inženirke in inženirji bomo! organiziral dogodek SA-ŠA ima talent!. Namen dogodka je bil krepiti zavedanje, da je Savinjsko-šaleška regija okolje, ki mladim ponuja veliko priložnosti za razvoj s poudarkom, da »ni treba iti čez mejo, da dobro zaslužiš in imaš lepo življenje.«

ISKANJE ODGOVOROV NA VPRAŠANJA O IZBIRI ŠTUDIJSKE POTI

Na dogodku so dijaki ŠCV gostili deset podjetnikov, inženirjev in drugih uspešnih posameznikov, med njimi tudi dve letošnji nominiranki za Inženirko leta 2019, Katjo Popovič iz podjetja Gorenje Orodjarna in Mio Lesjak iz podjetja BSH Hišni aparati Nazarje. Več kot 130 dijakom drugih, tretjih in četrtih letnikov so sogovorniki pomagali pri iskanju odgovorov na vprašanja o izbiri študijske in poklicne poti.

»NAJPREJ JE TREBA SPOZNATI SEBE«

Udeležence dogodka je uvodoma nagovoril direktor ŠCV Janko Pogorelčnik, nato pa še Boštjan Gorjup, direktor podjetja BSH Hišni aparati Nazarje in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, ki je med drugim dejal: »Najprej je treba spoznati sebe, kaj te oblikuje, kaj te motivira, v čem si dober in kaj te navdihuje. Z znanjem o sebi se je treba umestiti v širše okolje. Na ta način bodo prave odločitve prišle same po sebi. Morda bo čez deset let kdo od prisotnih dijakov sedel v vrsti kot gost.«

V REGIJI NAJVEČ POTREB PO POKLICIH ZA INDUSTRIJO 4. GENERACIJE

Direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice mag. Franci Kotnik je predstavil ključne značilnosti regijskega gospodarstva in potrebe po kadrih, ki jih imajo tukajšnja podjetja. Kot je povedal, je največ potreb po poklicih za industrijo 4. generacije. Tako bo v prihodnjih desetih, dvajsetih letih največ zanimanja za strokovnjake na področju energetike, strojništva, mehatronike, elektrotehnike in elektronike ter informatike.

POGOVOR Z GOSTI

Po uvodnem delu so se dijaki v manjših skupinah pogovorili z gosti. To so bili: Anja Remic (Agilcon), Barbara Strašek Mirnik (KLS Ljubno), Boštjan Gorjup (BSH Hišni aparati), dr. Emil Šterbenk (ekolog, igralec in politik), Filip Plešnik (študent Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani), Jure Miklavčič (študent strojništva in štipendist podjetja BSH Hišni aparati), Katja Popovič in Gal Potrč Pajk (Gorenje Orodjarna), Laura Klančnik (Do it Agile) in dr. Uroš Kuzman (matematik in stand-up komik).

V STVARI, KI JO IMAŠ RES RAD, LAHKO USPEŠ V VSAKEM PRIMERU

»Gostje so nam svetovali, naj se pri izbiri študija ne oziramo samo na to, kar je potrebno na trgu, ampak pomislimo tudi nase in se spomnimo, kaj imamo radi. V stvari, ki jo imaš res rad in se boš zanjo res potrudil, lahko uspeš v vsakem primeru. Zdi se mi dobro, da smo imeli dijaki možnost spoznati ljudi, s katerimi smo se pogovarjali, saj smo se lahko od njih marsikaj naučili,« je vtise po dogodku povzela dijakinja Zala Kač.

 

PR: GZS

31. 1. 2020

Avtor

Administrator