Splošno

Februar bogat s kulturnimi in športnimi prireditvami

 

Izola, 3. februar 2020 – Bliža se slovenski kulturni praznik, ki ga bomo obeležili z osrednjo občinsko proslavo. Februar bodo zaznamovali številni dogodki. Konec tedna se bodo v okviru festivala Svet refoška s svojimi vini predstavili pridelovalci te sorte vina. Najboljši izolski športniki pa bodo priznanja za uspehe prejeli na prireditvi to sredo.

 

Osrednja proslava ob kulturnem prazniku

V počastitev slovenskega kulturnega praznika se bo osrednja proslava odvila v petek, 7. februarja, ob 19.30 v kulturnem domu. Slavnostna govornica bo Nataša Benčič. V sklopu kulturnega programa bodo sodelovali Kompanija Izola in Polona Vetrih v odrski izpovedi z naslovom Ne pozabite na rože. Še pred proslavo bo ob 19.30 odprtje slikarske razstave Mire Ličen Krmpotić z naslovom Mila Istra.

Kulturno dogajanje se bo v soboto, 8. februarja selilo v park Pietro Coppo. Ob 17. uri se bodo v okviru dogodka Kulturna osmica predstavila izolska kulturna društva. Nastopili bodo ŽePZ KUD Mirta, MoPZ Izola, MoPZ Delfin Izola, Marjetka Popovski, Pihalni orkester Izola, Kulturno društvo harmonikarjev Izola, KTD Šparžin, KD Malija, ŽePZ KD Korte in Mari o net.te.

 

Predstavitev refoška

V Izoli se vsako leto v začetku februarja odvije festival Refuscus Mundi – Svet refoška, kjer se s svojimi vini predstavijo pridelovalci vin sorte refošk, ki uspeva v več vinorodnih okoliših v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Refošk je stara sorta, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. Letos se bo festival, ki ga bodo spremljale vodene degustacije, odvil 8. februarja, od 14.00 do 20.30, v Manziolijevi palači. Za obiskovalce festivala je organiziran brezplačni prevoz iz Trsta v Izolo ob 14. in 15. uri, s povratkom iz Izole ob 19. in 20. uri.

Najboljši izolski športniki bodo priznanja za izjemne dosežke v lanskem letu prejeli na prireditvi, ki se bo odvila v sredo, 5. februarja, ob 19. uri, v kulturnem domu. V petek, 14. februarja, ob 20. uri, bo Manziolijevo palačo preplavila glasba poljskega pianista Wojciecha Waleczeka, predzadnjo soboto v februarju, od 15. ure dalje pa na Lonki pričakujemo pustne šeme, ki bodo z rajanjem ob glasbi odganjale zimo.

Več o dogodkih lahko preberete na občinski spletni strani, na sledeči povezavi: http://izola.si/medijsko-sredisce/dogodki-in-prireditve/.

Vljudno vabljeni na izolske kulturne in športne prireditve.

Lep pozdrav,

Polonca Skendžič, univ. dipl. prav.

Višji svetovalec – Vodja Kabineta župana

Consulente superiore – Capo di Gabinetto del Sindaco

T: +386 5 66 00 109

M: +386 31 630 740

E: polonca.skendzic@izola.si

W: www.izola.si

3. 2. 2020

Avtor

Administrator