Kultura

Slovesnost ob 40-letnici KDNG_8.2.2020 

Foto: KDNG

Slovesnost ob 40-letnici Kulturnega doma Nova Gorica in

slovenskem kulturnem prazniku

 

Kulturni dom Nova Gorica že štiri desetletja pomembno zaznamuje kulturno-umetniško dogajanje na Goriškem in v širšem slovenskem prostoru. Ponosni na prehojeno pot, na kateri smo se srečevali z izjemnimi glasbeniki, likovnimi umetniki in filmskimi ustvarjalci, z navdušenjem zremo v prihodnost in snujemo nove programe. Naš veliki praznik bomo s slovesnostjo obeležili v soboto, 8. februarja 2020, ob 20. uri. Prireditev, pod katero se podpisuje režiserka Samanta Kobal, bo obenem tudi osrednja slovesnost Mestne občine Nova Gorica ob kulturnem prazniku. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti.

40 let je tega, ko je kultura dobila svoj prostor v centru novega mesta, v Novi Gorici. Po vsega skupaj dveh letih gradnje po načrtih arhitekta Emila Bratine je zasijala prva faza načrtovanega večjega kulturnega centra, ki bi naj združeval javni in nevladni sektor. Kljub prostorski stiski in zastarelim pogojem za delo, se Kulturni dom Nova Gorica zaradi tehtnega programa in profesionalnosti tako zaposlenih kot zunanjih sodelavcev umešča ob bok velikih koncertnih hiš v državi. Na pragu praznovanja pomembne obletnice se zato samo po sebi zastavlja vprašanje, ali smo 40 let pozneje sposobni takšne vizije in zavedanja, da Nova Gorica kot pomembno žarišče kulture in z njeno specifično pozicijo na občutljivem stičišču različnih narodov in kultur potrebuje nov sodoben, arhitekturno atraktiven kulturni center, v katerem bi našla prostor tako sodobna koncertna dvorana kot galerija in drugi prostori za druženje ljudi.

Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti vsem, ki podpirajo naša prizadevanja, še posebej našemu cenjenemu občinstvu, ki nam vsa leta zvesto sledi ter zunanjim sodelavcem in podpornikom, ki omogočajo profesionalno izpeljavo naših programov. Želimo si, da bi tudi v bodoče skupaj pisali uspešne zgodbe in z njimi premikali mejnike, tudi tiste nevidne, ki nam s svojo prisotnostjo dajejo novega zagona in močno voljo za uresničevanje naših ciljev.

Dosedanja prehojena pot in snovanje novih vsebin sta bili tudi iztočnica režiserke Samante Kobal pri oblikovanju programa slavnostne prireditve:

»Želja po ustvarjanju naj bo nam vsem vodilo in smoter, tako kot je to Kulturnemu domu Nova Gorica, ki v letošnjem letu obeležuje 40-letnico svojega delovanja. Slavnostna prireditev bo v znamenju novogoriških avtorjev. Besede Miljane Cunta, Petre Koršič, Patricije Peršolja, Anje Štefan, Maje Vidmar, Nataše Konc Lorenzutti, Mirta Komela in Alojza Gradnika nam bodo odstirale poglede v svetove žuboreče od življenjskih spoznanj. Veliko ustvarjalnega naboja in iskrivosti je na tem prelepem koščku sveta doma. Ko s pisano besedo še igralci, glasbeniki, plesalci, dijaki in osnovnošolka prepletejo zvoke, tone, melodijo in strast, se znajdemo v vrtincu umetniške kreacije. Prav takem kot jo Kulturni dom, že štirideset let, skozi glasbo, film in likovno umetnost, prenaša svojemu raznolikemu in bogatemu občinstvu s čimer plemeniti goriški prostor.«

Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti. Občinstvo bosta nagovorila tudi direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, Pavla Jarc in župan Mestne občine Nova Gorica, dr. Klemen Miklavič.

 

 

Program slovesnosti oblikujejo:

Samanta Kobal, scenarij in režija,

Jan Mozetič, avtor kratkega filma in

Mojca Valič, scenografija.

Nastopajoči:

Nataša Konc Lorenzutti, dramska igralka,

Peter Harl, dramski igralec,

Gaja Velušček, dijakinja Gimnazije Nova Gorica, dramsko – gledališke smeri,

Marija Poša, Anže Arčon in Aleksandar Jovanovski,

dijaki Gimnazije Nova Gorica, gledališko – filmske smeri,

Veronika Lorenzutti, osnovnošolka 5. razreda Osnovne šole Dobravlje,

Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža – Vrh sv. Mihaela,

Mateja Černic, zborovodkinja, Matjaž Zobec, pianist,

Godalni kvartet Nova, Kvartet saksofonov Roya,

Anže Vrabec, klavir ter

Helena Hartte in Miro Perat, plesalca.

 

Barbara Poša Belingar

odnosi z javnostmi / koordinator in organizator kulturnih programov

 

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

E: pr@kulturnidom-ng.si | W: www.kulturnidom-ng.si

T: +386 5 335 40 13 | M: +386 41 775 089

3. 2. 2020

Avtor

Administrator