Razglasitev Svetovne zdravstvene organizacije o izrednih zdravstvenih razmerah po svetu zaradi koronavirusa ni več tako nedolžna novica za svetovno gospodarstvo, saj ima implikacije na nižjo porabo (predvsem) azijskih potrošnikov (ljudje se izogibajo večjih trgovskih centrov), na manjšo frekvenco poslovnih srečanj s poslovneži iz Kitajske kot tudi na manjše trošenje kitajskih turistov v tujini. Rusija je že zaprla meje s Kitajsko, da bi preprečila širjenje virusa na svoje ozemlje, prav tako pa so začasno zaustavili elektronsko izdajo vizumov za kitajske državljane.

Gospodarstvo Kitajske je po pomenu 3. najmočnejše na svetu (15 % svetovnega BDP) in je za razviti svet pomembno tudi z vidika verig vrednosti pri elektronski in kemični industriji. Nekatere pošiljke izvoznega blaga bodo zaradi izbruha virusa zamaknjene, kar bo pomenilo zamude v celotni verigi, ki je odvisna od teh izdelkov. Dejanski vpliv na kitajsko gospodarstvo je odvisen od dolžine razglasitve izrednih razmer, ki je na drugi strani odvisna tako od hitrosti širjenja virusa kot od potencialnega razvoja cepiva. Med večjimi evropskimi gospodarstvi bo zaradi težav na Kitajskem najbolj prizadeta Nemčija, ker je kitajski trg za njihove multinacionalke bistvenega pomena za ohranjanje visoke dobičkonosnosti svojega poslovanja.

V Sloveniji bi lahko beležili zamike pri dobavi ključnih uvoznih izdelkov iz Kitajske, ki so še posebej relevantni za domačo kemično industrijo (letni uvoz v višini 200 mio EUR). To bi pomenilo višje stroške vhodnih surovin ali pa zamike pri tekoči proizvodnji kemičnih izdelkov. Strah pred virusom je do določene mere upravičen, saj je v enem mesecu že toliko okuženih na svetu, kot jih je bilo v devetih mesecih zaradi SARS-a. Neposreden izvoz Slovenije na Kitajsko je marginalen, saj smo v zadnjem letu na Kitajsko izvozili za 270 mio EUR izdelkov, od tega največ električnih strojev in naprav, vozil in industrijskih strojev. Vsaj še enkrat toliko izvozimo posredno, preko večjih evropskih multinacionalk.

Več si preberite na povezavi.

Foto: chuttersnap / unsplash

GZS