Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije – Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom bomo organizirali serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej. Serijo bo med 4. in 6. junijem 2020 sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču.

Serija pogovorov se začenja v torek, 18. februarja, tema prvega pogovora pa bo vključevanje robnih družbenih skupin v gledališče. Zadnje desetletje je Glej, pa tudi številne druge akterje na polju uprizoritvene umetnosti pri nas in v tujini, namreč zaznamovalo intenzivno delo z družbenimi skupinami, ki so zaradi različnih razlogov potisnjeni na rob družbe. Glej je skozi leta razvil svojstvene metodologije dela z mladostniki, pa tudi starejšimi. Ob tem so se razpirala vprašanja opolnomočenja, dostopa do umetnosti, direktnega socialnega in skrbstvenega dela, ter iskanja novih modelov ustvarjanja in delovanja. Diskusija bo povezala nekatere akterje, ki se pri svojem ustvarjanju srečujejo s podobnimi izzivi.

Slovenski gledališki inštitut: 18. februar ob 18h
Margina v družbi in na odru – diskusija

V zadnjih letih je vključevanje družbeno depriviligiranih skupin v umetnost postala razpisna norma. Vse prevečkrat se zgodi, da z ljudmi, ki so zaradi različnih oblik zatiranja potisnjeni na družbeno margino, zaradi sistemskih ovir le stežka sodelujemo trajnostno, vključujoče ter skupnostno. Vseeno pa so različni akterji skozi leta razvijali raznovrstne metodologije dela, ki poskušajo te izzive preseči.

Na kakšen način lahko v gledališču vzpostavimo družbeno margino kot polje boja za družbene spremembe in ne le kontinuirano ponavljanje prekarnega družbenega položaja različnih marginaliziranih skupin? Kakšne so metodologije in načini dela, s katerimi lahko do teh tem pristopamo? Kakšne so pri vključevanju targetiranih skupin nevarnosti in kakšne priložnosti za opolnomočenje? Z gosti bomo predstavili primere dobrih praks ter odprli dileme, ki se pojavljajo ob njihovem delu.

Moderatorka: Alja Lobnik

Gostje:
Tin Grabnar in Hana Vodeb, avtorja projekta Starci
Goran Injac, Slovensko mladinsko gledališče
Tea Hvala, Mesto žensk
Alen Jelen, ŠKUC gledališče
Anja Pirnat, Gledališče Glej

Napovedujemo tudi naslednje pogovore:
– 17. marec ob 18. uri: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču (moderira Alma R. Selimović)
– 21. april ob 18. uri: Izginjajoči gledališki poklici (moderira Jure Novak)
– 19. maj ob 18. uri: Izzivi družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin)

Vsi pogovori bodo potekali v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana). Soorganizirata jih Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut.

Vljudno vabljeni!

Foto: Ivian Kan Mujezinović / Glej

GLEDALIŠČE GLEJ