Družabno

POLNOČNI KURENTOV SKOK ODPRL 5. LETNI ČAS NA PTUJU

60. MEDNARODNI PUSTNI FESTIVAL KURENTOVANJE 2020
– EVROPSKA PRESTOLNICA KARNEVALOV

15. – 25. februar 2020 @ Ptuj //  www.kurentovanje.net
– – – – –

POLNOČNI KURENTOV SKOK NAPOVEDAL 5. LETNI ČAS NA PTUJU IN OKOLICI
Uvod v pester program jubilejnega 60  Kurentovanja
Medtem, ko je večina Slovenije uživala v zasluženem nedeljskem spancu, so se v okolici Ptuja oglasili kurenti in njihovi zvonci.
Kurentov skok, ki se zgodi na svečnico ob polnoči, naznanja začetek obdobja (do pepelnice), v katerem lahko kurenti oblečejo svojo opravo in se pojavijo v javnosti ter odganjajo temo, zimo in zlo.

Kurentov skok je običaj, ki ni omejen le na en sam kraj, največjega pa po tradiciji gosti domačija 2. Princa karnevala, Zokija (Zvonka) Križaja v Budini pri Ptuju. Tam se je sinoči zbralo na stotine kurentov in njihovih prijateljev pa tudi ustvarjalci 60. Kurentovanja, vključno z aktualnim 17. Princem kanevala, Baronom Jakobom Zeklom Videmskim, županjo MO Ptuj, Nuško Gajšek in Brankom Brumnom, predsednikom organizacijskega odbora Kurentovanja in generalnim sekretarjem Evropskega združenja karnevalskih mest – FECC.

S tem dogodkom se tako na Ptuju in okolici pričenja 5. letni čas.
Preverite pestro dogajanje na 
www.kurentovanje.net

IZROČILO / DEDIŠČINA / TRADICIJA

Kurentovanje na Ptuju bo letos potekalo od 15. do 25. februarja, ob žlahtnem jubileju pa bo Ptuj tudi uradna evropska karnevalska prestolnica.

“V Sloveniji so tudi mnoga druga pustovanja, bistvena razlika pa je v dimenziji,” poudarja Branko Brumen, predsednik organizacijskega odbora 60. Kurentovanja in generalni sekretar Federacije evropskih karnevalskih mest – FECC. “Nenazadnje so obhodi Kurentov vpisani tudi v register nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU, Ptuj pa je v tem času največji muzej pustne kulturne dediščine v Evropi na prostem, in to je duhovna podstat, ki je druge pustne prireditve in običaji nimajo.”

Spomnimo, da je priznani turistični vodič Lonely Planet prireditev uvrstil med deset najbolj zanimivih karnevalov na svetu, letošnjo jubilejno izdajo pa je kot enega najbolj zanimivih zimskih festivalov v Evropi nedavno izpostavil tudi britanski časnik The Guardian.

Vabljeni na Ptuj!

Ekipa Kurentovanja
pr@kurentovanje.net

Zavod za turizem Ptuj

Kurentovanje
Mestni trg 1

Ptuj 2250

Slovenia
4. 2. 2020

Avtor

Administrator