Kateri marketinški in komunikacijski trendi bodo definirali leto 2020? Mednarodna skupina strokovnjakov za komuniciranje, načrtovalcev in ustvarjalcev iz podjetja Grayling je določila pet ključnih trendov, ki bodo letos vplivali na znamke, podjetja in druge organizacije.

“Grayling je preučil, kaj počne večina priznanih znamk in korporacij – s katerimi novimi orodji in tehnikami eksperimentirajo ter kako se trendi iz prejšnjih let razvijalo”, je povedala Nataša Trslić Štambak, direktorica podjetja Grayling za jugovzhodno Evropo.

Dodala je: “Primeri dobre prakse, ki smo jih uporabili za ponazoritev vsakega trenda, so pogosteje s področja komuniciranja s končnimi potrošniki, vendar je razlog za to zgolj to, da so potrošniške blagovne znamke bolj nagnjene k temu, da svoje komunikacijsko delo javno prikazujejo kot druge blagovne znamke. Večina trendov je pomembna tudi za B2B komuniciranje, odnose z odločevalci in sodelovanje zainteresiranih strani.”

Marketinški in komunikacijski trendi #5×20 kot jih za leto 2020 napoveduje podjetje Grayling:

Trend #1: Nova transparentnost
Zlasti mlajši potrošniki čedalje bolj cenijo pristnost in integriteto kot pa pretirano popolnost. Blagovne znamke se odzivajo tako, da odkrito delijo pomembne informacije in vsebine – od transparentih dobavnih verig in zakulisnih Instagram zgodb do odkritih priznanj ter iskrenih opravičil. Oblikovalci politike in poslovni partnerji niso nič manj osredotočeni na pristnost in integriteto.

Trend #2: OOH + mobilno
Učinkovite mobilne kampanje dajejo poudarek mobilnosti, da dosežejo in vključijo uporabnike v relevantne okoliščine ter povečajo konverzijo. Od zgodb in ponudb, ki so lokacijsko relevantne, do združene resničnosti – vse te aktivacije delujejo tako, da pritegnejo pozornost ljudi ter premostijo vrzel med digitalnim in materialnim svetom.

Trend #3: Spodbuda za dobro
Podjetja spreminjajo svoje (pristne) vrednote v akcijo in s pomočjo etičnega vzvoda potrošnikom pomagajo spremeniti svoje vedenje za boljši ter pozitiven vpliv na družbo. Blagovne znamke s spodbudami za gradnjo navad, inovativnimi rešitvami in družbenim normiranjem povečujejo svoj vpliv ter tako potrošnikom omogočajo, da je prava izbira lažja in privlačnejša. Spremembe vedenja potrošnikov posledično vplivajo tudi na vladne spremembe, zato se kampanje posredno uporabljajo tudi za doseganje oblikovalcev politike.

Trend #4: Težko dosegljivi
V duhu pravičnega poslovanja samozavestne blagovne znamke odgovornost prelagajo na stranke, da same prepoznajo oglasna sporočila, posebne ponudbe ali celo izdelke. Potrošniki, utrujeni od vsiljivega, slabo usmerjenega oglaševanja, cenijo izvirne in privlačne interakcije z jasnimi ponudbami, posledično pa s podjetji gradijo resnične odnose.

Trend #5: Blagovna gostoljubnost
Komunikacija je vedno bolj razdrobljena in  potrošniki izgubljajo zaupanje v digitalne platforme, zato podjetja po vsem svetu vlagajo v oprijemljiva prizorišča in dogodke, ki poudarjajo intimnost ter zaupanje. Osebne izkušnje vplivajo na dobro počutje in tako se potrošniki ali deležniki počutijo bolj povezane z blagovno znamko ter posledično vrednote blagovne znamke prenašajo tudi v svojo družbo.

Za več informacij obiščite www.grayling.com

GRAYLING D.O.O.