Pregled februarskih prireditev v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

RAZSTAVE

NAŠE MALO VELIKO MORJE
Obiščite razstavo in spoznajte zanimive prebivalce slovenskega morja. Oglejte si nenavadne goste, ki so s trebuhom za kruhom priplavali vse do nas. Na interaktivnih projekcijah se z gibi svojega telesa potopite v morske globine ali ustvarite plimo in oseko ter opazujte, kako se na spremembe razmer prilagajajo morski organizmi. Preizkusite se v vlogi rešitelja morja. Spoznali boste, da je tudi naše malo morje v resnici zelo veliko.

Razstava je na ogled od 20. 10. 2016 do 30. 6. 2020.

RAZSVETLJENO NARAVOSLOVJE: SCOPOLI IN ZOIS
Leto 2019 povezujemo z naravoslovcema svetovnega formata. To sta Sigismondo (Žiga) Zois (200 letnica smrti) in Giovanni Antonio Scopoli (250 let izida prvih znanstvenih del o naravi Slovenije). Obletnici odpirata kulturno-zgodovinski pomen Slovenije in njene biotske pestrosti v luči svetovne naravne dediščine ter njeno ohranjanje danes. Ali Zoisa in Scopolija in njuno pionirsko delo svetovnih razsežnosti Slovenci sploh poznamo? Kakšna je dediščina in tradicija naravoslovnih raziskav biotske pestrosti in geodiverzitete v Sloveniji?

Razstava je na ogled od 15. 11. 2019 do 18. 6. 2020.

120. OBLETNICA ROJSTVA AKADEMIKA PROF. DR. IVANA RAKOVCA: KRATEK SPREHOD SKOZI ŽIVLJENJE GEOGRAFA, GEOLOGA IN PALEONTOLOGA
Ko govorimo o sodobni slovenski paleontologiji, ne moremo mimo prof. dr. Ivana Rakovca, ki se je rodil pred 120 leti. Sprva se je posvečal geografskim in geomorfološkim temam, prešel na geologijo in postavil temelje paleontologije in paleogeografije vretenčarjev v Sloveniji. Kot marljiv in radoveden raziskovalec je bil zgled in učitelj mnogim geologom, paleontologom, arheologom in drugim  naravoslovcem.

Geološka vitrina četrtletja je na ogled od 1. 10. 2019 do 29. 2. 2020

DOMIŠLJIJA – Analogno-digitalna knjiga brez besed
Analogno-digitalna knjiga DOMIŠLJIJA je fizična knjiga, nadgrajena z interaktivno digitalno animacijo ilustracij. Te s pomočjo mobilnih telefonov ali tablic zaživijo v aplikaciji HP Reveal (nekdanja Aurasma). Zgodba se dogaja v naravoslovnem muzeju – podobnost s Prirodoslovnim muzejem Slovenije ni naključna. Vsebina knjige poudarja vlogo domišljije in ravnovesja med domišljijo in znanjem. Nastala je kot magistrsko delo ilustratorke in grafične oblikovalke Teje Jalovec na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom doc. mag. Marije Nabernik in somentorstvom prof. Eduarda Čehovina.

Biološka vitrina četrtletja je na ogled od 10. 1 do 25. 5. 2020

JAVNA VODSTVA, DELAVNICE, PREDAVANJA…

PRVA NEDELJA V FEBRUARJU
Nedelja, 2. 2. 2020
Prost vstop od 10. do 18. ure
Javno vodstvo po razstavi NAŠE MALO VELIKO MORJE ob 11. uri
DOTIKANJE DOVOLJENO – KAKO TEŽEK JE MAMUTOV ZOB od 10. do 18. ure
KRILATE IN KOSMATE ZGODBE od 10. do 18. ure.

DELAVNICI iz cikla POTEPANJA
Sobota, 1. in 15. 2. 2020, od 11.00 do 12.30

TAM DALEČ NA SEVERU
Na Arktiki je življenje težko, a v tisočletjih so se živali in rastline prilagodile tamkajšnjim razmeram. Zaradi  podnebnih sprememb pa se okolje hitro spreminja. Bodo severni medvedi, polarne lisice, moškatno govedo, mroži, številne ptice in druge živali kos tem spremembam ali jih čaka izumrtje? Izdelali bomo mehke kosmate severne medvedke.

Delavnice vodi dr. Staša Tome in prostovoljke in prostovoljci Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Ostale delavnice iz cikla so objavljene na naši spletni strani. Otroci, ki se bodo udeležili petih delavnic, prejmejo priznanje in darilce.

FEBRUARSKI  IZLET V TIVOLI
Nedelja, 2. 2. 2020, od 9. do 12. ure
Udeleženci se bodo zbrali v Tivoliju. Za izlet se prijavite vodji izleta, Daretu Fekonji, na telefon 041 513 440. Izlet organizira Prirodoslovni muzej Slovenije v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Izlet je brezplačen.

KULTURNI DAN
Sobota, 8. 2. 2020
Prost vstop od 10. do 18. ure
20% popusta na publikacije PMS, ki so v prodaji več kot pol leta.

DOPOLDANSKO PREDAVANJE
Nedelja, 9. 2. 2020, ob 11. uri

DARWINOV DAN: NASTANEK BIODIVERZITETE SKOZI ADAPTIVNE RADIACIJE
Darwinovo potovanje, raziskovanje in razmišljanje o evoluciji sta spodbudila dva čudeža: nastanek vrst in njihovo prilagajanje na okolje. Vrste nastajajo skozi različne mehanizme, njihova rojstva pa prispevajo k nastajanju biodiverzitete. Že desetletja številne avtorje privlači fenomen obsežne speciacije iz enega samega prednika, ki jo spremlja ekološka diferenciacija: adaptivne radiacije. Na predavanju bomo obravnavali, kako so adaptivne radiacije prispevale k nastanku svetovne vrstne pestrosti, pa tudi očem skrite podzemne pestrosti Dinarskega Krasa.

Predava: dr. Cene Fišer

PREDAVANJE iz cikla #ZEMLJA
Četrtek, 13. 2. 2020, ob 18. uri

EVROPSKI SUBTROPSKI RAJ – SKADARSKO JEZERO IN DELTA BOJANE
Med Albanijo in Črno Goro se je do padca železne zavese na Skadru zadrževalo do 350.000 in v Delti Bojane-Bune do 100.000 vodnih ptic. Več sto tisoč, po oceni vsaj milijon, se jih je tukaj ustavilo med selitvijo. Vzrok takšnih zgostitev so bile obsežne jezerske plitvine in še večja poplavna območja na katerih so se v tisočih pasle črede starih pasem domačih živali. Skadarsko jezero (340-570 km2) in delta Bojane (222 km2) gradita pletež, ki ga periodično obiščejo do 9 metrov visoki poplavni valovi. Skupaj z Drinom oblikujeta spektakularno jezersko-rečno pokrajino površine >1000 km2. Ta pulzira v ritmu poplav.

Predava: Borut Štumberger

Več informacij

PRIRODOSLOVNI MUZEJ SLOVENIJE