Kultura

Mala galerija Banke Slovenije: Vabilo na odprtje razstave Kolikor ilustracij, toliko svetov, 11. februar 2020

Spoštovani,

Mala galerija Banke Slovenije in Univerza v Ljubljani tudi v novem letu nadaljujeta uspešno sodelovanje. Na prvi letošnji razstavi se bodo s svojimi izdelki predstavili študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Vljudno vabljeni na odprtje razstave z naslovom Kolikor ilustracij, toliko svetov, ki bo v Mali galeriji Banke Slovenije v torek, 11. februarja 2020, ob 19. uri.

Osem študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje nam bo s svojimi deli poskušalo približati ilustracijo, ki je ena najbolj prvotnih in posledično najbolj osnovnih nalog vizualnosti kot usmerjene komunikacijske dejavnosti. Risba, grafika, kolaž, animacija ter različne tehnike in orodja digitalne dobe razlagajo, razodevajo, pojasnjujejo in konkretizirajo različna besedila, abstraktne koncepte in ideje. Pričujoča razstava Kolikor ilustracij, toliko svetov pa bo med drugim prikazala, kako je ilustracija v svojem bistvu razpeta med dva na videz nasprotna pola, domišljijo in znanostjo, in kako se ta dva pola dopolnjujeta. Znanost je namreč sistem, ki je za svoje napredovanje zavezan eksperimentu, podajanju v fantastiko, medtem ko imajo na prvi pogled zasanjani svetovi pravljic presenetljivo trdno notranjo logiko. Podajanje v domišljijo je nujni pogoj znanosti, zavezanost strukturi pa temelj pravljice.

Na otvoritvi bodo zbrane nagovorili namestnik guvernerja Banke Slovenije dr. Primož Dolenc, dekanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš ter kurator Male galerije Banke Slovenije Vladimir Vidmar. Odprtje bo pospremil nastop študentov Akademije za glasbo.

Razstava bo sicer odprta do 8. marca 2020, ogledate pa si jo lahko od torka do sobote med 11. in 19. uro.

Vse podrobnosti najdete v prilogi, za dodatne informacije smo na voljo na info@mgbs.si ali na 030 451 925.

Vljudno vabljeni.

5. 2. 2020

Avtor

Administrator