Splošno

NEPN 4.1 škodljiv za konkurenčnost gospodarstva

Do sredine februarja je v javni obravnavi Nacionalni energetsko-podnebni načrt (NEPN 4.1). Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na predsednika vlade in na ministre za gospodarski razvoj in tehnologijo, infrastrukturo ter okolje in prostor naslovila poziv, naj se NEPN 4.1 zavrne, saj je škodljiv tako za konkurenčnost gospodarstva kot za blaginjo prebivalcev Slovenije.

PRIPOMBE IN SUGESTIJE GOSPODARSTVA V CELOTI PREZRTE

GZS je pri tem izrazila ogorčenje nad potekom priprav in predstavitve NEPN 4.1. Kljub aktivnemu angažmaju gospodarske zbornice za izbor najboljše poti za doseganje ogljično nevtralne družbe je namreč vidik gospodarstva v tem pomembnem dokumentu zanemarjen. Pripombe in sugestije gospodarstva so v celoti prezrte.

NEPN 4.1 BI POVZROČIL IZGON MARSIKATERE ENERGETSKO INTENZIVNE PANOGE

Sprejem takega dokumenta bi oslabil konkurenčnost slovenskega gospodarstva in povzročil izgon marsikatere tradicionalne energetsko intenzivne panoge v Sloveniji, za katere si sicer Evropska unija prizadeva, da bi ostale na stari celini. Zato GZS nasprotuje pošiljanju NEPN 4.1 v Bruselj in zahteva, da se dopolni tako, da bo uravnotežil okoljska pričakovanja s socialnimi in ekonomskimi.

Dopis predsedniku vlade je objavljen na povezavi.

PR: GZS

5. 2. 2020

Avtor

Administrator