Kultura

Srečanje z Asio Bibi

Konec februarja bo pod zaščito francoskega notranjega ministrstva v Pariz prispela Asia Bibi na uradno slovesnost, kjer ji bodo podelili odličje mesta ParizV četrtek, 27. februarja 2020, bo Asia Bibi v Parizu na voljo akreditiranim novinarjem za vprašanja in intervjuje. V kolikor želite novinarjem ali dopisnikom vaše medijske hiše zagotoviti prisotnost na tem dogodku, prosim, da nam takoj sporočite svojo željo po akreditaciji na naslov urednistvo@celjska-mohorjeva.si ali na telefonsko številko 01 244 36 64 (Tadeja Petrovčič Jerina). Slovenski prevod njene avtobiografske knjige Končno svobodna!, ki je v francoščini izšla prejšnji teden, bo pri Celjski Mohorjevi družbi izšel v mesecu marcu.

Asia Bibi (1965) je pakistanska kristjanka, ki je devet let preživela v zaporu, v nenehnem strahu pred izvršitvijo smrtne kazni z obešanjem, na katero je bila obsojena zato, ker naj bi zagrešila bogoskrunstvo. Devet let je bila deležna poniževanja in mučenja, ker je pila vodo iz istega vodnjaka kot muslimani, in ga s tem domnevno umazala. Z njo je vsa ta leta trpela in bila deležna okrutnega preganjanja tudi njena družina ter vsi, ki so se v Pakistanu zanjo zavzeli. Po dolgoletni kalvariji, med katero sta zaradi zavzemanja za zakonitost in temeljne človekove pravice pod streli skrajnežev umrla guverner Pandžaba, musliman Salman Tasir, in pakistanski minister za verske manjšine, kristjan Šahbaz Bhatti, je primer Asie Bibi ustvaril pravni precedens, ki ga bo moral upoštevati ves svet. Z močjo vere in molitve ter z občudovanja vredno podporo nekaterih pokončnih posameznikov je ta preprosta žena in mama postala svetovni simbol boja proti verskemu fanatizmu. Asia Bibi je maja 2019 zapustila Pakistan in azil dobila v Kanadi.

Njena avtobiografska knjiga Enfin Libre!, ki jo je pripravila v sodelovanju z Anne-Isabelle Tollet (Končno svobodna!Celjska Mohorjeva družba, 2020, prevedla Vesna Velkovrh Bukilica, uredila Tadeja Petrovčič Jerina), je pretresljivo pričevanje Pakistanke, ki je zaradi domnevnega bogokletstva kar devet let (2010–2019) preživela v pričakovanju izvršitve smrtne kazni. Knjiga je več kot le pripoved o skrajni (verski) nestrpnosti, saj nazorno kaže, da več kot 70 let po objavi Splošne deklaracije človekovih pravic te večjemu delu svetovnega prebivalstva še vedno ostajajo nedostopne. Bralce pa posredno tudi opominja, da si je treba za vrednote, pravice in svoboščine, ki jih dojemamo kot samoumevne, nenehno prizadevati. Delo, ki ga je povsem neizobražena avtorica napisala ob pomoči francoske novinarke, ki je bila vsa leta dejavno vključena v boj za njeno oprostitev, obsega dragocene tajne dokumente, pisma, pričevanja iz ozadja procesa proti Asii Bibi, procesa proti človečnosti. Prikaže pa tudi izjemne ljudi iz vrha pakistanske politike, ki so svoje neomajno zavzemanje za pravičnost plačali z življenjem.

Anne-Isabelle Tollet (1974) je francoska novinarka, ki je od leta 2007 delovala kot poročevalka s kriznih območij, med drugim iz Afganistana in Pakistana, kjer je tri leta tudi živela. Kot posebna poročevalka je sodelovala z najpomembnejšimi francoskimi televizijskimi postajami in kot vojna dopisnica s Kosova leta 2011 prejela eno od nagrad Emmy Awards International v kategoriji »najboljše poročanje o aktualnih dogodkih«. Kot stalna poročevalka za televizijsko mrežo France 24 v Islamabadu je leta 2008 poročala z območij pod nadzorom talibanov in pripadnikov Al Kaide. Iz Pakistana je redno poročala o dogodkih, povezanih s primerom Asie Bibi. Posnela je tudi zadnji pogovor s tamkajšnjim ministrom za manjšine Šahbazom Bhattijem, preden so ga zaradi njegovega nestrinjanja z uradno obravnavo primera Asie Bibi umorili pakistanski talibani. Osebno se je zavzela za Asio Bibi in o njeni obsodbi spregovorila tudi na sedežu OZN v New Yorku. Zaposlena je kot odgovorna urednica na televizijski postaji CNEWS.

Dodatne informacije:

Uredništvo Celjske Mohorjeve družbe

urednistvo@celjska-mohorjeva.si

01 244 36 64

5. 2. 2020

Avtor

Administrator