Gospodarstvo

Startup Europe vzpostavlja novo platformo znanja

Pobuda Evropske komisije za startup podjetja

Ljubljana, 4 Februarja 2020. Kot odziv na nujne potrebe po skupni platformi znanja za startupe, vlagatelje in institucije, pobuda Startup Europe vzpostavlja novo spletno mesto. Do danes je evropski ekosistem voden s strani le nekaj mest. Na primer, 76% vsega kapitala, vloženega v Evropo od leta 2013, se je pretakalo na samo 10 vozlišč, kar predstavlja le 30% skupine talentov. Cilj spletnega mesta je nagovoriti več ljudi kot kadar koli prej in olajšati rast in širitev novih vozlišč. Za nadaljevanje tega procesa Startup Europe začenja tudi sedem novih evropskih programov za gradnjo ekosistemov, ki bodo spremljali startupe, ko naletijo na ovire za njihovo rast.

Prepoznavanje ključnih akterjev je ključni prvi korak pri razvoju in spremljanju startupov. Obsežna platforma za izmenjavo znanja predstavlja osnovno rešitev, ki bo evropskim oblikovalcem politike, vlagateljem in podjetnikom ponudila natančnejše podatke kot katero koli drugo gospodarstvo na svetu. To bo predstavljalo trajno in konkurenčno prednost evropskega podjetništva in pomemben element enotnega digitalnega trga.

Sodelovanje na Evropski in mednarodni ravni
76% vsega kapitala, vloženega v Evropo od leta 2013, se je pretakalo na samo 10 vozlišč, kar predstavlja le 30% baze talentov. To pomeni 29 mest po Evropi, ki so samo v letu 2019 pritegnila več kot 100 milijonov dolarjev vloženega kapitala. Glede na to Startup Europe na svojem spletnem mestu objavlja razpise za gradnjo in podporo novih ekosistemov ter projekte, namenjene razvoju sinergij med graditelji ekosistemov. Ker 88% startup-ov v naslednjih 12 mesecih načrtuje nadaljnjo mednarodno rast v eno ali več držav, zaradi česar je potreba po ekosistemih, ki lahko pomagajo v tem procesu, jasna.

Na primer, STARTUP 3 bo odkril vrhunske skupine ustanoviteljev, ki bodo prepoznale prebojne »deep tech« inovacije iz različnih tehnoloških vertikal, in jim pomagal prilagoditi svoje tehnologije / poslovne modele ter prilagoditi svoje predloge vrednosti dejanskemu tržnemu povpraševanju. STARTUP3 bo združil vrhunske tehnološke startupe in najvidnejše korporativne inovatorje – CVC-je, inkubatorje in pospeševalnike ter inovacijske laboratorije s ciljem kataliziranja produktivne interakcije.

STARTUP3 javni poziv se bo odprl 20. februarja in bo trajal 2 meseca. Izmed vseh prijavljenih bo izbranih najboljših 25, ki bodo nadaljevali svoj nadaljnji program pospeševanja. Zanimivost celotnega postopka je, da bodo v tem primeru prijavitelji hkrati tudi ocenjevalci. Imeli bodo priložnost, da ocenijo svoje kolege iz Evrope na podlagi treh meril. Razvrstitev vsakega prijavitelja je odvisna tudi od ocen, ki jih dajo drugim prijaviteljem. Nadaljnje pospeševanje se nadaljuje skozi tri faze, v katerih bo po prvi fazi izbranih 10 najboljših potencialov, po drugi fazi pa bo 5 najboljših idej / projektov imelo priložnost, da svoj izdelek vključijo v podjetja, ki sodelujejo v projektu.

Vključevanje nove publike
Povprečni ustanovitelj je moški (82,8%), ima univerzitetno izobrazbo (84,8%) in je trenutno star 38 let. Večina ustanoviteljev deluje v skupinah (v povprečju 2,7 ustanovitelja na zagon). Zato je bolj kot kdaj koli prej pomembno ustvariti dostopno in vključujočo platformo, ki spodbuja različne profile, da se kot ustanovitelji odločijo za pomoč, na poti pa jim pomagajo številni projekti po vsej EU. Po besedah Mladena Radišića, predstavnika STARTUP3 in InoSens: „S sodelovanjem v programu STARTUP3 bodo evropski inovativni tržni igralci, ki temeljijo na tehnologiji, imeli možnost izkoristiti priložnosti, izboljšati uspešnost in izboljšati svoje poslovanje. Naš novi program za pospeševanje jih bo vodil do boljšega tržnega položaja, naši partnerji pa jim bodo nudili celovit nabor tehničnih in poslovnih orodij.”

O Start Up Europe
Startup Europe je bil ustanovljen leta 2011 in ima poslanstvo podpirati enotni digitalni trg z izgradnjo zdravega ekosistema, ki omogoča startupom po vsej EU, da razširijo svoje poslovanje. Ta pobuda Evropske komisije s svojimi projekti neposredno podpira približno 60 lokalnih ekosistemov, spodbuja ustvarjanje in rast startupov ter povezuje startupe, vlagatelje, pospeševalce in univerze. Startup Europe je prav tako spodbudila tehnološke podjetnike in pomagala, da se njihovi glasovi slišijo pri oblikovanju politik EU in tako ozaveščajo politično zavest o ključni vlogi, ki jo podjetniki igrajo pri ustvarjanju rasti.

O STARTUP3
Projekt, ki se je pričel januarja 2020, gradi in vzpostavlja odprt in skupen ekosistem za visoko-vplivne tehnološke inovatorje ter korporacije, in deluje kot čezmejni / sektorski ustvarjalec trga. Pri tem je prejel vzpodbudo raziskovalnega in inovacijskega programa Evropske unije Obzorje 2020. Projekt podpira in vodi najsodobnejši konzorcij: grozdi Pôle SCS, latvijski IT grozdITC Cluster, Grški nacionalni dokumentacijski center EKT, startup studio HOLA-UP, svetovalno podjetje InoSens, inovativno agroživilsko podjetje AGENSO.

Več informacij

 Prenesi

MARCO DE COMUNICACIÓN SL.
5. 2. 2020

Avtor

Uredništvo