Turizem

Že prvi dan sejmov Okusov presegel pričakovanja

Foto: PS

Minili že 14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov, ki so podrli rekorde

Vrata so odprli že 14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov, ki so že prvi dan presegli pričakovanja in postregli s presežki. Več kot 500 razstavljavcev je na svojih razstavnih prostorih pozdravilo strokovno javnost in gastronomske navdušence. Predstavljeni so bili trendi, tehnološke inovacije in smernice, ki jim bo gastronomija in hotelirstvo sledilo v letu 2020. Izstopali so predvsem trendi na področju sladoledov, koktejlov, pic, omak, pomak in paradižnikove jedi.

Tomato day, cmok day, sladoled vsepovsod, uradna pica in koktelj – in še večPrvi dan so zaznamovali tematski dnevi – Tomato Day, Cmok Day, neverjetna ponudba sladoledov, Uradni GASTexpo koktejl in Uradna GASTexpo pica. Spoznali smo se s trendi na področju sladoledarstva, ki bo letos popolnoma v znamenju trajnosti – okusi se osredotočajo na kontrolirano (geografsko) poreklo, v ospredje pa bodo stopili tudi proteinski in sladoledi brez dodanih sladkorjev. “Ljudje vedno večji poudarek dajeju poreklu izdelkov, zato ni presenečenje, da je tako tudi na področju sladoledov. Seveda se vedno bolj zavedamo, kako potrebno je zdrav, zmeren, način življenja, zato proteinski sladoledi pridobivajo na popularnosti,” so povedali v Makabo, enem izmed največji sladolednih proizvajalcev pri nas. Na pokušino je bilo postavljeno 28 novih okusov sladoledov, takšnih, kot jih pri nas še bilo, in še vsaj toliko ostalih.

Pozdravili smo dva velika mejnika – sejmi Okusov so dobili Uradno pico in Uradni koktejl, ki so ju sestavili mojstri picopeki in barmani po zadnjih trendih – tako kot sejmi, ki jih zastopata. Po vtisih obiskovalcev sta oba presegla kulinarična pričakovanja in zastavila smernice, ki jim bo sledil svet pice in mešanja pijač pri nas. Prvi dan sejmov je navdušil tudi Carlo Casoni, italijanski chef, ki nastopa tudi kot korporativni kuhar podjetja Mutti. Delil je nasvete o pripravi jedi z “V Mutti verjamem in za njimi res stojim, saj ne delamo na kvantiteti, temveč na kvaliteti. Iz dveh kilogramov paradižnikov lahko naredimo največ en kilogram paradižnikove pulpe oziroma mezge in tega se ves čas držimo. Kvaliteta je zaradi tega neoporečna,” nam je zaupal Casoni.

Veliko pozornosti za veganske jediVeliko pozornosti, tudi medijske, je pritegnil tudi razstavni prostor Slovenskega veganskega društva, ki so pekli veganske palačinke, pripravljali vegansko bolognese omako – pri kuhanju se jim je pridružila tudi novinarka ene izmed slovenskih televizijskih hiš, in predstavljali svoj 30-dnevni veganski izziv. Obiskovalce so informirali o trajnostni kuhinji, ki je prijazna tako do živali kot do planeta.

Zdrava pica, cocalero, pravilno točenje piv, čokoladni souffle, …Že prvi dan sejmov je potekalo kar nekaj zanimivih tekmovanj – udeleženci so se lahko naučili vse o pripravi zdrave pice, pravilnem točenju piva, pekli so čokoladne souffleje, se preizkusili v izdelavi domačih testenin, s pomočjo profesionalnih aparatov, mešali koktejle iz Svete pijače Andov, se naučili vse o sous vide tehniki kuhanja, se sladkali s goloseintese – kombinacija okusov sadja ter čokolade in se spoznavali z sladolednimi novostmi v letu 2020.

Drugi dan sejmov so zaznamovala kar tri tekmovanja – Najpicopek Slovenije in dve novi tekmovanji v mešanju pijač, ki se lahko pohvalita z mednarodno udeležbo, predstavitve novih načinov kuhanja in profesionalnih kuhinjskih aparatov, predstavitev čisto novega okusa sladoleda – čili, in slastna jagodna torta, ki je nastala v sodelovanju z Naserjem Gashijem. Strokoven prispevek je dodala tudi konferenca Hospeo Masters 2020, kjer so povabljeni strokovni gostje razpravljali in dvigovali pomen človeškega kapitala v gostinstvu in turizmu. Obiskal nas je tudi Marius Cristian Cristea, ekonomski in komercialni svetovalec na veleposlaništvu Romunije, ki nam je predstavil najboljša romunska vina.

Navdušujejo premiere in sladoledni okusiObiskovalce je navdušila tudi svetovna novost v gastronomiji – Scraegg, aparat, ki na hiter in enostaven način pripravi zdrav obrok. Med prvimi na svetu je aparat predstavljen ravno na sejmi Okusov. Robusten in stilsko zasnovan aparat Scraegg s pomočjo pare pripravlja okusne jedi, brez umetnih dodatkov. V 15 sekundah so si obiskovalci lahko pripravili rahla umešana jajca z več okusi, ovsene kaše z dodanim sadjem, zelenjavne juha in sladice. Že drugi dan po vrsti so obiskovalce presenetili tudi sladoledni okusi, tokrat s čilijem. Tudi za jutri sladoledarji obljubljajo premiero, takšno, kot je pri nas še ni bilo!

Pekli pice, mešali koktejle, tekmovali in se veseliliPozdravili smo že 8. Mednarodno prvenstvo Najpicopek, ki se ga je udeležilo več kot 15 picopekov, tako ljubiteljskih kot tudi profesionalnih. Ob hudi konkurenci, je zmagovalec postal Ismet Mušič, ki je pripravil pico clorofilla. Navdih zanjo je dobil v Italiji, kot osnovo pa je pri zasnovi vzel zeleno – čim več zelenjave. “Testo vzhaja 3 dni, pri točno določeni temperaturi. Šele po 72 urah jo damo ven in jo pred pripravo pustimo še dve uri. Priprava pice je malce daljša, a je vredno, takoj ko jo poizkusiš. Namesto pelatov smo dodali domač pesto genovese. Na pici so se po dobrem premisleku znašli še fior di latte, podušen por, parmezan in ocvrt čips iz mete, žajblja, bazilike, rukole in kodrolistnatega ohrovta. Piko na i doda še burrata in kanček olivnega olja,” je povedal zmagovalec. Drugo mesto je pripadlo Janu Leverju, tretje pa Urošu Novelu.

Ljubitelje mešanja pijač pa sta navdušili dve tekmovanji – ICC Venka Vojo Trophy 2020 fancy drink in brezalkoholni koktejl 29. DP & ICC, ki sta imela mednarodno udeležbo. Prišli so mojstrice barmanke in mojstri barmani iz Švice, Avstrije, Finske in Hrvaške. Zmage v kategoriji brezalkoholnih koktejlov se je v mednarodni konkurenci razveselil Švicar Stefan Ludwig, v slovenski pa Edin Halačević. Drugo in tretje mesto v mednarodni konkurenci sta si razdelila Finka Janina Kousa in Avstrijec Dominik Wolf. V slovenski konkurenci je drugo mesto pripadlo Roku Dobnikarju, tretje pa Dragi Kepeš. V kategoriji Fancy drink je slavil Tomaž Fartek, ki je presenetil s kombinacijo okusov v svojem koktejlu – tudi grški jogurt se znašel med sestavinami “Zmagovalni koktejl ima prefinjen okus, kombinacija gina, sirupa vanilija in karamela, cimeta in grškega jogurta z okusom kokosa. Navdih sem dobil v tujini,” je povedal zmagovalec. Drugo mesto je osvojil Edin Halačević, tretje pa Aleš Šmid.

Tretji dan sejmov Okusov smo tekmovali, zmagovali, se veseli uspehov in nizali tesna poslovna sodelovanja. Dobili smo GASTexpo pivo leta 2020, Gurmanski sladoled leta 2020 in zmagovalce na 2. Državnem prvenstvu Topespresso Latte Art Grading System.

Kosilo pri A La Chef, dobrote na pokušino pri KremenitiZa kosila na sejmih Okusov vsak dan skrbi A La Chef, profesionalna kuhinjska linija izdelkov Tuš trgovin. Tokrat so obiskovalce navduševali z mini burgerji, hotdogi, paello, šmornom in mini slaščicami. Z show cooking-om in dobrotami za pokušino nas navdušuje tudi kulinarični promotor Boštjan Palčič, ki kuha na razstavnem prostoru podjetja Kremeniti. Že tretji dan zapored smo pozdravili tudi sladoledno premiero – tokrat so italijanski sladoledarni mojstri Carpigiani Gelato University pripravili sladoled z vinom Metliška črnina, Kmetijske zadruge Metlika.

Tretji dan sejmov Okusov je ponovno prinesel zanimive delavnice. Društvo barmanov Slovenije je pripravilo dve delavnici v mešanju pijač, udeleženci so se dodobra seznanili z eno izmed najpopularnejših pijač – ginom in večno klasiko – rumom.

Tekmovanja v pivu, priprave sladoleda in Latte ArtŽe tretje leto zapored smo podelili naziv GASTexpo pivo leta, ki ga podeljujemo, da se zahvalimo našim butičnim pivovarjem za ves njihov trud in prizadevanje. Z gotovostjo lahko trdimo, da imamo v Sloveniji cvetoče in kvalitetno mikro pivovarstvo. Letos je tekmovanje potekalo v dveh kategorijah – svetlo in temno pivo, dobili pa smo tudi absolutnega zmagovalca. Na tekmovanje se je prijavilo več kot 25 različnih piv, kar samo priča o tem, kako uspešno je craft pivovarstvo pri nas. V kategoriji svetlo pivo je zmaga pripadla pivu Tutti Frutti, pod katerim se podpisuje bežigrajska pivovarna Omnivar. Pivo odlikuje stil New England Indian Pale Ale, ki zaradi kombinacije hmeljev Aurora, Chinook, Simcoe in Mosaic ter posebnega seva pivskih kvasovk, pričara vonj po tropskem sadju, grenivki, limeti in mangu. Drugo mesto si je prislužilo pivovarna Kajtimar za svoje Premium pivo. Tretje mesto je pripadlo belokrajinski pivovarni Vizir in njihovemu ČrnFestu. V kategoriji temno pivo je prav tako slavila pivovarna Omnivar s svojim pivom Holiday Hog, ki je kasneje postalo tudi absolutni zmagovalec in zdaj ponosno nosi naziv GASTexpo pivo leta. Zmagovalec slovi po svojem Russian imperial stout stilu. Je temen kot noč, z aromo vanilije in pražene kave. Nekaj mesecev je odležal na strokih burbonske vanilije. Je nežno sladkobnega okusa z notami kokosa, temne čokolade in kave. Drugo mesto v kategoriji temnih piv je pripadlo pivu 10o clock, pivovarne Time brewery, tretje pa APE Stout, istoimenske pivovarne.

Z nazivom Gurmanski sladoled leta 2020 se lahko pohvali kreacija Poker Tee Petelin, iz novogoriškega bara Vogal. Sladoled, ki temelji na slovenski tradiciji, je med drugim prefinjena mešanice kutin, terana in praženih pinjol s solnim cvetom.

Tretji dan sejmov smo dobili tudi nove državne prvake v Latte Art umetnosti – potekalo je že 2. Državno prvenstvo Topespresso Latte Art Grading System. Nagrade so podelili v treh kategorijah – zelen, rdeč in črn lonček, ki temeljijo na težavnosti. Državni prvak v zelenem lončku je postal Dejan Jovanov, drugo mesto je osvojila Kristina Erić, tretja pa Julija Možina. Rdeč lonček je pripadel Nejcu Knezu, drugo in tretje mesto v tej kategoriji pa Sandiju Jugu in Lei Zajc. V najtežji kategoriji, kjer so potekali tudi najbolj napeti boji, je v finalu Tjaša Rogelj premagala Blaža Zakška, in tako postala absolutna zmagovalka 2. Državnega prvenstva. Tretje mesto je pripadlo Alenu Ostrvici. “Občutki so fenomenalni, sploh se jih ne da opisati. Presrečna zmagovalka sem. Seveda sem na državno prvenstvo prišla z zmagovalno mentaliteto, po tihem sem računala na zmago, a vseeno pred samim tekmovanjem nisem imela prevelikih pričakovanj,” je ob koncu povedala zmagovalka in dodala, da se je na tekmovanje pripravljala sama, več kot tri tedne.

Točno ob 19. uri so vrata zaprli že 14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov, ki bodo v spominu zagotovo ostali po presežkih. Prehiteli so vse predhodne izvedbe – toliko uspešnih poslovnih sodelovanj, dobrih praksa, trendov, inovacij in premier še ni bilo predstavljenih. Danes še pod vtisi več kot uspešne zgodbe, jutri pa organizatorji že prično s pripravami na prihodnje leto, ko sejmi Okusov praznujejo veliko obletnico, 15. rojstni dan. Svoje mesto na jubilejni izvedbi si lahko zagotovite že zdaj – v čast nam bo praznovati z vami.

Sladoledne premiere in kulinarične dobrote MasterchefaTudi na zadnji dan sejmov smo pozdravili veliko sladoledno premiero – sladoled s črno malvazijo. Tako je, prav ste prebrali – črno malvazijo. Seveda smo ob tem prvič v Sloveniji okušali tudi črno malvazijo. Po izjemnem odzivu na Uradno GASTexpo pico, ki je premiero doživela prvi dan sejmov, smo se skupaj z mojstri picopeki odločili, da jo za obiskovalce pripravimo še enkrat. Tudi tokrat je s svojo prefinjeno mešanico okusov navdušila. Obiskovalce je s svojim kuharskim znanjem in veščinami razvajal tudi Jaka Mankoč, zmagovalec Masterchefa 2018, ki je pri kuhi predstavil posebno rastlino morski koprc, bolje poznano kot morski šparglji. Pripravil je dve mojstrovini – fuže s potočnimi raki, hrustljavo čebulo ter morskimi šparglji, in postrv s fregolo, kuhano v soku rdeče pese, hrustljavo svinjsko kožico in morskimi šparglji.

Zadnji dan sejmov poln delavnicTudi zadnji dan sejmov so kulinarični strokovnjaki pripravili zanimive delavnice. Italijanski slaščičarski mojstri so učili, kako pripraviti klasične porcijske slaščice z modernim pridihom. Barmani so predstavili nove trende brezalkoholnih koktejlov, kjer bodo v letu 2020 prevladovali koktejli z brezalkoholnim ginom in rumom. Za konec dneva so postregli še s penečim eliksirjem, ki je primeren za vse priložnosti. Picopeki Društva kuharjev in slaščičarjev so zaključili s Šolo pice, ki se jo je v treh dneh udeležilo več kot 50 picoljubcev. Zadnji dan sejmov so zaznamovale delavnice še enega velika mojstra – očeta Latte Art umetnosti, Luigija Lupija, ki je učil veščine in znanja, ki jih mora imeti vrhunski barista.

Nasnidenje do prihodnjega leta14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov so v štirih dneh gostili več kot 500 razstavljavcev, ki so pripravili vsaj toliko trendov, predstavitev, premier, dobrih praks in tehnoloških inovacij. Skupaj z razstavljavci smo pripravili več kot 50 različnih delavnic in prikazov priprave hrane. Dobili smo Uradni GASTexpo koktejl by Venka Vojo in Uradno GASTexpo pico. Sejmi Okusov so gostili kar tekmovanj – 3. izbor Piva leta, 8. Mednarodno tekmovanje za Najboljšega picopeka, 10. Mednarodno prvenstvo v izdelavi sladoleda – Gurmanski sladoled, 2. Državno prvenstvo TOPESPRESSO LATTE ART GRADING SYSTEM Slovenija in dve tekmovanji v mešanju pijač – ICC VENKA VOJO TROPHY 2020 – fancy drink, in 29. DP& ICC VENKA VOJO – Brezalkoholni koktejl. Zmagovalci so si na široko odprli vrata v svet kulinarike in se postavili ob bok največjim mojstrom.

14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov so potekali skupaj z že 31. Alpe Adria, sejmom turizma, kampinga in karavaninga – štiri dni smo vzajemno skrbeli, da je bilo Gospodarsko razstavišče polno sejemskega dogajanja. Še pod vtisi več kot samo uspešno izpeljanih sejmov Okusov GASTexpo & Sladoled 2020 smo si pomahali v slovo, in si obljubili, da se prihodnje leto ponovno snidemo – od 27. januarja do 30. januarja 2021.

Več informacij

 

PR: Primorski sejem

11. 2. 2020

Avtor

Administrator