Kultura

MARGINA V DRUŽBI IN NA ODRU POGOVOR

v torek, 18. februarja 2020, ob 18. uri
v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta
(Mestni trg 17, Ljubljana).

V zadnjih letih je vključevanje družbeno depriviligiranih skupin v umetnost postala razpisna norma. Vse prevečkrat se zgodi, da z ljudmi, ki so zaradi različnih oblik zatiranja potisnjeni na družbeno margino, zaradi sistemskih ovir le stežka sodelujemo trajnostno, vključujoče ter skupnostno. Vseeno pa so različni akterji skozi leta razvijali raznovrstne metodologije dela, ki poskušajo te izzive preseči.

Na kakšen način lahko v gledališču vzpostavimo družbeno margino kot polje boja za družbene spremembe in ne le kontinuirano ponavljanje prekarnega družbenega položaja različnih marginaliziranih skupin? Kakšne so metodologije in načini dela, s katerimi lahko do teh tem pristopamo? Kakšne so pri vključevanju targetiranih skupin nevarnosti in kakšne priložnosti za opolnomočenje?

Z gosti bomo predstavili primere dobrih praks ter odprli dileme, ki se pojavljajo ob njihovem delu.

Moderatorka: Alja Lobnik

Gostje: Tin Grabnar in Hana Vodeb, avtorja projekta Starci
Goran Injac, Slovensko mladinsko gledališče
Tea Hvala, Mesto žensk
Alen Jelen, ŠKUC gledališče
Anja Pirnat, Gledališče Glej

Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije – Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. Glej v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom organizira serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej. Naslednji pogovori:
17. marec ob 17. uri:  Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču (moderira Alma R. Selimović) / 21. april ob 18. uri: Izginjajoči gledališki poklici (moderira Jure Novak) / 19. maj ob 18. uri: Izzivi družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin)
Serijo bo med 4. in 6. junijem 2020 sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču, ki ga pripravljamo Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter revija Amfiteater.

Lepo vabljeni!

 

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T(01) 241 58 00Eslogi@slogi.siwww.slogi.si

 

Če naših sporočil ne želite prejemati, pošljite sporočilo z zadevo ODJAVA na: mihael.cepeljnik@slogi.si
17. 2. 2020

Avtor

Administrator