Zdravstvo

Ambulantni histeroskopski posegi v prenovljeni ambulanti

Foto: UKC

(Maribor, 18. februar 2020) Včeraj je na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo pričela delovati prenovljena Histeroskopska ambulanta. Ambulanta je v prilagojenih prostorih sicer delovala že več kot 16 let, na leto pa opravijo okoli 1200 histeroskopskih posegov. 

 

“V naši ambulanti so se že doslej izobraževali zdravniki iz vse Slovenije in tujine,

gre za posege, pri katerih s tankim inštrumentom, do debeline 5 milimetrov, kontroliramo kanal materničnega vratu oz. maternično votlino. To ni le diagnostična metoda, temveč tudi operativna. Po naših podatkih, ki sodijo v evropski vrh, lahko tukaj, torej ambulantno, dokončno zdravimo več kot 96 odstotkov naših pacientk, ki potrebujejo histeroskopijo,” je ob otvoritvi prenovljene Histeroskopske ambulante povedala doc. dr. Branka Žegura Andrić, dr. med..

V histeroskopski ambulanti obravnavajo patologijo maternične votline in kanala materničnega vratu, večina pacientk so ženske v reproduktivnem obdobju. “Obravnavamo med drugim pacientke, ki imajo motnje s plodnostjo, odstranjujemo lahko endometrijske in cervikalne polipe, manjše miome, pregrade v maternični voltlini in druge. S posegi v histeroskopski ambulanti se uspešno izognemo splošni anesteziji, kar je bistveno lažje za pacientke, ob tem pa so z ambulantnim zdravljenjem nižji tudi stroški,” še pojasnjuje doc. dr. Branka Žegura Andrić, dr. med..

 

###

 

 

 

 

 

Kontaktni podatki:

Center za odnose z javnostmi in marketing

Telefon: 02 321 28 13

Elektronska pošta: javnosti@ukc-mb.si

www.ukc-mb.si

19. 2. 2020

Avtor

Administrator