Turizem

Koronavirus – Slovenska turistična organizacija skupaj s slovenskim turističnim gospodarstvom dogovorila dodatne ukrepe in aktivnosti

 

 

Ljubljana, 18. februarja 2020 – Slovenska turistična organizacija (STO) od pojava koronavirusa pozorno spremlja situacijo na mednarodnem, še posebej pa slovenskem turističnem trgu. Glede vpliva virusa je STO v stalnem kontaktu s ključnimi mednarodnimi institucijami v turizmu. Danes je na sedežu STO potekal sestanek s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva, na katerem so bili dogovorjeni dodatni ukrepi in aktivnosti. V teku je intenziviranje aktivnosti na bližnjih evropskih trgih, kamor glede na delež prenočitev STO vlaga kar 83 % vseh promocijskih sredstev. Promocijske aktivnosti slovenskih destinacij in turističnih podjetij bo STO na izbranih trgih podprla tudi z razpisi za sofinanciranje, ki so v teku. V nastali situaciji je ključnega pomena medsebojno sodelovanje in obveščanje o stanju na trgih.

STO se je danes sestala s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva z namenom preučitve možnih posledic in vplivov koronavirusa na slovenski turizem ter opredelitve ukrepov in aktivnosti za zmanjšanje njegovega negativnega vpliva.

UGOTOVITVE IN UKREPI:

1.  Dejstvo je, da koronavirus vpliva tudi na slovenski turizem, kar se kaže v zmanjševanju števila rezervacij in odpovedi potovanj, predvsem skupin kitajskih in tudi drugih azijskih turistov.

2.  V skladu z globalnim umirjanjem rasti mednarodnih turističnih prihodov se v letošnjem letu tudi v slovenskem turizmu pričakuje trend nižje rasti, pri čemer ima vpliv na dodatno upočasnitev tudi izbruh koronavirusa. Trenutno ni mogoče napovedati, koliko časa in v kakšnem obsegu bo koronavirus vplival na življenja ljudi, gospodarstvo in turistične tokove. Škoda zaradi koronavirusa bo odvisna od časa njegove zajezitve.

3.  Na današnjem sestanku je bila potrjena ustreznost sistematične usmerjenosti promocijskih aktivnosti STO na ključne evropske trgeki ustvarijo 76 % vseh prenočitev in v katere STO že sedaj vlaga kar 83 % vseh sredstev.

4.  Negativne posledice se bodo ublažile z dodatnimi kratkoročnimi promocijskimi aktivnostmi na bližnjih trgih. V pomladnem času bo STO izvedla dodatno digitalno kampanjo na Madžarskem, Hrvaškem, Češkem ter okrepila aktivnosti v Avstriji, Italiji in Nemčiji. V načrtu je tudi izvedba dodatnih delavnic in workshopov (na primer na Madžarskem); načrtovane promocijske aktivnosti na kitajskem trgu pa so prestavljene na jesen.

5.  Promociji STO bo sledilo tudi turistično gospodarstvo z okrepitvijo aktivnosti na bližnjih trgih. Pri tem jim bodo v pomoč razpisi STO za sofinanciranje, na katere se prijavljajo vodilne destinacije v sodelovanju s turističnim gospodarstvom in turistično gospodarstvo samo. Ti so namenjeni sofinanciranju promocijskih aktivnosti turističnih podjetij in vodilnih turističnih destinacij v letu 2020 na trgih, ki jih lahko izberejo glede na situacijo. Dodatno so sredstva na voljo za trženjske aktivnosti na izbranih, predvsem prekomorskih trgih, ki jih bodo izvedle incoming potovalne agencije in organizatorji potovanj.

6.  STO pozorno spremlja situacijo na globalnem, evropskem in slovenskem turističnem trgu. Glede vpliva koronavirusa je v stalnem kontaktu s ključnimi mednarodnimi institucijami v turizmu, kot sta Evropska potovalna komisija (ETC) in Svetovna turistična organizacija (UNWTO). S predstavniki gospodarstva je bilo na današnjem sestanku dogovorjeno tudi, da bo STO še nadalje pozorno spremljala situacijo ter javnost obveščala o morebitnih spremembah in potrebnih ukrepih.

Objave o situaciji povezani s koronavirusom spremljajte tedensko v TTA novicah in na našem portalu v medijskem središču.

Več si lahko preberete na povezavi.

 

mag. Livija Kovač Kostantinovič
Vodja korporativnega PR

Dimičeva ulica 13
SI-1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 589 85 65

E: livija.kovac@slovenia.info
W: www.slovenia.info

19. 2. 2020

Avtor

Administrator