Kultura

BELETRINA: VABILO NA DOGODKE FABULE, 28. 2. – 8. 3. 2020

IGRE MOČI

VABILO NA DOGODKE FABULE
28. februar – 8. marec 2020

 

Beletrina vljudno vabi na dogodke letošnjega Festivala literature sveta Fabula!
Letošnja Fabula, ki prinaša še posebej pester program, bo že sedemnajsta po vrsti, vse letošnje knjige pa v svoje središče postavljajo vprašanje moči: ekonomske, spolne, čustvene, družbene, geografske, etnične. Se je skozi življenje mogoče prebiti drugače kot z igrami moči, v katerih smo včasih zmagovalci in drugič poraženci?
Vse festivalske knjige, ki so izšle pri založbi Beletrina, so na voljo po ceni 10 evrov, paket šestih knjig pa lahko kupite po znižani ceni 50 evrov.

Foto: Matej Pušnik
Bernhard Schlink v romanu Olga prikazuje sile moči, ki so življenje določale ženskam poznega 19. stoletja. Kristian Novak v delu Cigan, ampak najlepši mojstrsko izriše marginalce, ki so postali poraženci iger moči, še preden so se igre zavedali. Sara Stridsberg v romanu Beckomberga. Oda moji družini lirično opisuje krhkost življenja in moč, ki jo potrebujemo, da jo lahko prenesemo. Sheila Heti se sprašuje, ali je materinstvo tisto, kar ženski daje ali odvzame moč. Édouard Louis kot mojstrski kronist nasilja v romanu Opraviti z Eddyjem prikazuje odraščanje večnega poraženca: pretepenega, zasmehovanega in revnega. Bettina Wilpert v romanu Kar se nam ne dogaja tematizira posledice spolnega nasilja.

Eden izmed poligonov moči je denimo tudi mesto, ki bo stalo v središču letošnje Fabule pred Fabulo, osrednjega teoretskega preddogodka festivala. Ameriška arhitektka, urbanistka in predavateljica na Univerzi Yale Keller Easterling se ukvarja z javnim prostorom in vprašanjem, kako se v njem kažejo pozicije moči. In kakšno bo mesto prihodnosti? Elvia Wilk in Simon Sellars bosta spregovorila o povezavah med literarnimi in resničnini utopijami, distopijami in atopijami.

Vabljeni, da se nam med 28. februarjem in 8. marcem pridružite v odkrivanju zgodb in z njimi v festivalskem tednu pozabite na boje, ki jih je še treba izboriti, in igre, ki jih bomo še morali preigrati, ter moč vsaj za kakšen večer prepustite le literaturi.
PROGRAM
FABULA PRED FABULO
Moč mesta, mesto moči | petek, 28. 2. 2020 ob 20.00, Klub CD
Fabula pred Fabulo, teoretsko jedro festivala, bo letos v svoje središče postavila moč mesta. Trije gostje Fabule pred Fabulo bodo sprva nastopili s kratkimi predavanji, od katerih bo vsako v drugačnem formatu, temu pa bo sledila debata na skupnem panelu.
LITERARNI VEČER
Bernhard Schlink – Olga | sobota, 29. 2. 2020 ob 20.00, Linhartova dvorana CD
Avtor kultnega romana Bralec z Olgo ustvari prefinjen portret ženske, ki si v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju prizadeva za pravico do samoizpolnitve in ljubezni, čeprav njena doba in okoliščine temu nasprotujejo. Olgino zgodbo nam Schlink predstavi s treh perspektiv in nas do samega konca pušča v negotovosti. Roman, ki ga preberemo na dah – a z nami ostaja še dolgo. Prevedel Brane Čop.
LITERARNI VEČER     FABULA PO SLOVENIJI
Kristian Novak – Cigan, ampak najlepši |  ponedeljek, 2. 3. 2020, ob 20.00, Klub CD in torek, 3. 3. 2020 ob 18.00, SNG Nova Gorica
Tretji roman avtorja, ki je slovensko bralstvo navdušil že z romanom Črna mati zemla, je mojstrski literarni dosežek, ki iz marginalcev, v literaturi pogosto obsojenih na stranske ali tipizirane vloge, ustvari polnokrvne junake in z njimi resnični svet. Na površini ga je mogoče brati kot napeto kriminalko, globlje pa se razpirata socialna in družbena drama sedanjosti, ki presegata meje fikcije. Prevedla Đurđa Strsoglavec.
FOKUS
Moč in seks |  torek, 3. 3. 2020, ob 18.00, Pritličje
O tem kakšne igre moči se v resnici odvijajo v spolnost bo spregovorila Paulita Pappel, v Berlinu živeča režiserka in producentka neodvisnih pornografskih filmov, v katerih včasih tudi igra. Je feministka in aktivistka.
Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.
LITERARNI VEČER
Sheila Heti – Materinstvo |  četrtek, 5. 3. 2020, ob 20.00, Klub CD
Materinstvo je knjiga, ki si upa prevprašati to, kar si predstavljamo pod pojmom roman, in je pripoved, ki pod vprašaj postavlja vrednote, ki so jih bile ženske dolga stoletja primorane jemati za svoje. Če bi ga želeli zreducirati na nekaj misli, bi rekli, da gre za razmislek o tem, ali imeti otroke ali ne, a v resnici je to delo mnogoplastno, razpeto med teorijo, življenje in fikcijo. Prevedla Katja Zakrajšek.
FOKUS
Konstrukcija zgodbe |  petek, 6. 3. 2020, ob 18.00, Edvard, Igriška ulica 5
Pod okriljem platforme Future Architecture, ki jo vodi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), je novembra izšla zbirka zgodb Fables & Constructions, ki prevprašuje povezavo med arhitekturo in zgodbami. O stikanju arhitekture in literature bosta spregovorili avtorici zbirke, Lucie Kohoutová & Martina Freitagová.
RAZNO
Osmi marec v Ljubljani, mestu literature  | nedelja, 8. 3. 2020
Mesto je tudi tisto, ki se z različnimi obeležji spominja svojih pomembnih prebivalcev, prebivalk pa bistveno manj. Da bi se poklonili tudi ženskam, na osmi marec pripravljamo številne dogodke posvečene avtoricam in umetnicam.  Več …
LITERARNI VEČER
Bettina Wilpert – Kar se nam ne dogaja | nedelja, 8. 3. 2020, ob 17.00, Pritličje
Na voljo bo tudi knjiga iz spremljevalnega programa, roman Bettine Wilpert Kar se nam ne dogaja, ki opisuje, kakšne posledice ima posilstvo za žrtev, storilca in njuno okolico, ter pokaže, da največkrat verjamemo tistemu, čemur bi radi – ne tistemu, kar je res. Posebnost slovenske izdaje je prevod, nastal kot eksperiment kolektivnega prevajanja, ki ga je spodbudil Goethe Institut v Ljubljani.
FABULA PO FABULI
Édouard Louis – Opraviti z Eddyjem sobota, 4. april 2020,  Cankarjev dom
Édouard Louis je eden najpomembnejših svetovnih pisateljev generacije, rojene v devetdesetih letih, francoski čudežni deček, čigar literarni prvenec Opraviti z Eddyjem je preveden že v več kot trideset jezikov.

V Ljubljano bo prišel po uradnem delu festivala, in tako festivalsko vzdušje obudil v soboto, 4. aprila 2020, v Cankarjevem domu.

Več informacij o letošnjem festivalu Fabula najdete na spletni strani in v programski knjižici festivala.

Brezplačne vstopnice za prireditve v Cankarjevem domu lahko prevzamete v informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maxi.

DODATNE INFORMACIJE:

Ana Škreblin, stiki z javnostmi
ana@kreativnabaza.si

Manca G. Renko, umetniška vodja festivala
manca.renko@beletrina.si

Copyright © 2020 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane.
21. 2. 2020

Avtor

Administrator