Kultura

BELETRINA: VABILO NA DOGODKE 28. IN 29. FEBRUARJA

Festival literature sveta
FABULA

| VABILO NA DOGODKE 28. IN 29. FEBRUARJA |

 

FABULA PRED FABULO
Moč mesta, mesto moči
Petek, 28. februar, 20.00, Cankarjev dom

Fabula pred Fabulo, teoretsko jedro festivala, bo letos v svoje središče postavila moč mesta. Kakšne sile se lomijo v mestih danes in kakšna bodo mesta prihodnosti? Kako prihajajočo distopijo (pa tudi utopijo in atopijo) prikazuje literatura? Kako jo je mogoče razumeti skozi teorijo? Rečeno z besedami Williama Gibsona: Distopija je že tukaj. Ampak ni posebej enakopravno razporejena.

Gostje Fabule pred Fabulo so Keller Easterling, ameriška arhitektka, urbanistka in predavateljica na Univerzi Yale, Elvia Wilk, ki je z romanom Oval močno zaznamovala nišno literarno sceno ter Simon Sellars, avtor enega najbolj znanih poskusov žanra teorije-fikcije, Applied Ballardianism
Sprva bodo nastopili s kratkimi predavanji, od katerih bo vsako v drugačnem formatu, temu pa bo sledila debata na skupnem panelu, ki ga bo povezoval Marko Bauer. Zaradi izrednih razmer v Benetkah, kjer bi Keller Easterling morala pristati, bomo njeno predavanje prenašali po Skypu. Po predavanju bo sodelovala tudi v debati.

Ob dogodku bo premierno na voljo tudi revija Šum z naslovom Ljubljanastrofa, ki je nastala v sodelovanju s Fabulo in z Ljubljano, Unescovim mestom literature.

 

 

OTVORITEV FESTIVALA  | BERNHARD SCHLINK
Sobota, 29. februar, 20.00, Cankarjev dom

 

Bernhard Schlink je literarni klasik 20. stoletja in eden najpomembnejših nemških pisateljev. Njegov roman Bralec, ki je v izvirniku izšel leta 1995, je Der Spiegel označil za enega največjih literarnih triumfov po Pločevinastem bobnu Günterja Grassa. Bralec je tudi prvi nemški roman, ki je osvojil lestvico najbolje prodajanih knjig The New York Timesa.

 

Olga sprva deluje kot klasični, velikopotezni zgodovinski roman, za katerega pa se kmalu izkaže, da mu tempo narekuje prebrisan avtor, ki je vseskozi korak pred bralci. Pripovedno dogajanje je resda potopljeno v zgodovino, vendar pa je naracija tako napeta, da se zdi, kot bi se zgodba odvijala ta hip, pred nami. Olga si v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju prizadeva za pravico do samoizpolnitve in ljubezni, čeprav njena doba in okoliščine temu nasprotujejo. Olgino zgodbo nam Schlink predstavi s treh perspektiv in nas do samega konca pušča v negotovosti. Roman, ki ga preberemo na dah – a z nami ostaja še dolgo je prevedel Brane Čop.

Bernhard Schlink je eden najbolj nadarjenih sodobnih nemških avtorjev. Je občutljiv in natančen opazovalec ter inteligenten pripovedovalec. Njegova proza je čista, precizna in elegantna. – Frankfurter Neue Presse

 

Vse festivalske knjige, ki so izšle pri založbi Beletrina, so na voljo po ceni 10 evrov, paket šestih knjig pa lahko kupite po znižani ceni 50 evrov.
Foto: Matej Pušnik
Več informacij o letošnjem festivalu Fabula najdete na spletni strani in v programski knjižici festivala.

Brezplačne vstopnice za prireditve v Cankarjevem domu lahko prevzamete v informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maxi.

DODATNE INFORMACIJE:

Ana Škreblin, stiki z javnostmi
ana@kreativnabaza.si

Manca G. Renko, umetniška vodja festivala
manca.renko@beletrina.si

Copyright © 2020 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane.
28. 2. 2020

Avtor

Administrator