Kultura

Pojasnilo ob performansu Goreče gume in papirnati avioni


TRANSNATIONAL GUERILA ART SCHOOL

 

Pojasnilo ob performansu Goreče gume in papirnati avioni

Transnacionalna gverilska umetniška šola GT22 je včeraj v okviru gostujoče konference Bring in Weight, kritika populizma, na terasi Glavnega trga 22 izvedla umetniški performans »Goreče gume in papirnati avioni«, mednarodno priznane, slovensko-švicarske naveze Veli&Amos. V okviru projekta sta umetnika prižgala pet avtomobilskih gum v obliki olimpijskih krogov, kar sta že izvedla v Sarajevu, s čimer sta se posvetila zimskim olimpijskim igram leta 1984. Goreče gume so simbol upora, revolucije in težav tretjega sveta, skoznje leteči aviončki pa simbol naivnosti, otroškosti, spontanosti, humanosti, sta pojasnila.

Ob tem želimo dodati, da je bilo za varnost na dogodku primerno poskrbljeno, zato nihče ob performansu ni bil ogrožen. Kljub temu smo prejeli nekaj pritožb ljudi, ki so bili takrat v okolici stavbe, ker je zaradi vremenskih razmer dim gorečih gum nenačrtovano odneslo v sosednje ulice in na trg. Zavedamo se, da ta izkušnja zanje ni bila prijetna, zato se vsem, ki so bili kakorkoli prizadeti, iskreno opravičujemo. Prav tako se opravičujemo gasilcem, ki so hitro in strokovno reagirali, čeprav niso imeli dela.

Na dogajanje okrog nas se vselej želimo aktivno odzivati, z vsemi v okolišu, mestu in širše se ves čas trudimo komunicirati, sobivati in sourejati naše skupno okolje. Vzpodbujanju tovrstnega družbeno-odgovornega dialoga je namenjeno delovanje GT22, a je naloga umetnosti kot kritike populizma – kot v primeru projekta Bring in Weight – tudi preizkušati meje, kričati o problemih družbe in presegati politično korektnost, ko je to nujno.

Več o konferenci na: http://gt22.si/bring-in-weight-kritika-populizma/

 

V centru mesta, na Glavnem trgu 22, se nahajajo prostori, v velikosti 1000 kvadratnih metrov, ki jih je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo Ustanovi Fundaciji Sonda. Začela se je graditi umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki ga trenutno sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, YoureupRadio, EX-garaža, Zavod Razvoj, Zavod Kultivacija, Woodster, Center grafičnih umetnosti, Ustanova Fundacija Sonda ter vedno novi kolektivi, ekipe, posameznice in posamezniki.

Delovni čas: eno uro pred dogodki in v času dogodkov.

gt22.si/ // facebook // info@gt22.si // Glavni trg 22, Maribor // virtualni sprehod po GT22 // kontakt za medije: 040355556

2. 3. 2020

Avtor

Administrator