Kultura

Politika amaterjev: kinotečni program od 3. do 8. marca

Spoštovani,
torek, 3. marca, ob 18. uri lepo vabljeni na večer Slovenskega filmskega arhiva, ki bo tokrat posvečen 90. obletnici Ljuba Strune.
Ogledali si bomo dokumentarni film Starosta slovenskega Hollywooda – filmar Ljubo Struna (Slavko Hren, 2010), ki slikovito predstavi bogato življenjsko pot filmarja, ki se je več kot 60 let razdajal sedmi umetnosti.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS. V sodelovanju s TV Slovenija in Društvom avdiovizualnih producentov Slovenije.
Brezplačne vstopnice.

Ljubo Struna

Obrazi analognega/Kvantizacija rdeče: Prikaz filmskega in video opusa Mihe Vipotnika iz let 1974–2018
torek, 3. marca, ob 21. uri nadaljujemo pregled Prikaza filmskega in video opusa Mihe Vipotnika iz let 1974–2018.
Program III tematizira osebni in družbeni nadzor, vzdušje politične nestabilnosti in vojaških intervencij. Prevladujoča peščena barva okolja, ki asociira bližnjevzhodne konflikte, sproža občutek nelagodja in nemoči ter morda napoveduje prihajajočo kataklizmo. Vtis hermetičnosti in izkušnjo sodobne oblike samote in ranljivosti potencirajo izmenjavanje satelitskih in internetnih posnetkov, konfrontacija velikih planov, frenetično preklapljanje med različnimi medijskimi formati in vertikalni obrat slike.
Program bo uvedla Nika Grabar.
V sodelovanju z Zavodom za sodobno umetnost SCCA Ljubljana in TV Slovenija.

Lumino Auro (2011)

Silvanovih 10
22. aprila mineva petnajst let, odkar nas je prezgodaj zapustil Silvan Furlan, prvi in dolgoletni direktor Slovenske kinoteke.
V marcu in aprilu bomo direktorju v spomin prikazali njegovih 10 najljubših filmov, ki tvorijo kanon Slovenske kinoteke in zgodovine filma.
Na dan obletnice organiziramo tudi okroglo mizo, na kateri bomo s Silvanovimi tovariši, s katerimi je oblikoval marsikatero področje slovenske filmske pokrajine, spregovorili o njegovih sanjah, prizadevanjih in dosežkih.
Ta teden si lahko v sredo, 4. marca, ob 21. uri ogledate Bressonovo mojstrovino Žepar (1959), v soboto, 7. marca, ob 19. uri pa bo na sporedu Andrej Rubljov (Andrej Tarkovski, 1966).

Silvan Furlan, Zdenko Vrdlovec in Werner Herzog

Kino-integral: Politika amaterjev
Kratki eksperimentalni film v nekdanji Jugoslaviji je našel svoj temelj v »amaterskem filmu«, ki se je razvil v kinoklubih po vseh večjih mestih federacije, zlasti v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V skladu s socialistično doktrino samoupravljanja, ki je bila osnova socializma v SFRJ, sta se samoupravljanje in samoorganizacija širila tudi v polju kulture.
Izbor kratkih eksperimentalnih filmov v okviru projekta Politika amaterjev bo prikazal več posebnosti jugoslovanskega projekta: povezanost specifične jugoslovanske topografije »bratstva in enotnosti« (kino klubi Beograd, Zagreb, Split) z razvojem številnih eksperimentalnih filmskih izrazov, vpliv družbenega projekta samoupravljanja na avtonomijo kino klubov in tudi vpliv krepljenja amaterskega pristopanja k realnosti (in umetnosti) v preoblikovanju realnosti skozi najbolj osvobojene in najbolj abstraktne oblike in izume.
Projekcijo bo uvedla raziskovalka in dramaturginja Ivana Momčilović.
V sodelovanju s Hrvaškim filmskim savezom, Kino klubom Split in Akademskim filmskim centrom Beograd.

I Like the Film (1967)

D-day: dan za dokumentarec: Nomadi neba
petek, 6. marca, ob 19. uri si lahko v sklopu kinotečne rubrike D-day: dan za dokumentarec ogledate film Nomadi neba (Jacques Perrin, Jacques Cluzaud, Michel Debats, 2001), v katerem so ustvarjalci štiri leta spremljali osupljivo odisejado ptic, ki vsako pomlad premagujejo velikanske razdalje, jeseni pa se vračajo nazaj domov. Kratki!: 17. Luksuz festival poceni filma: Re-vizija

Nomadi neba (2001)

Luksuz festival poceni filma iz Krškega prikazuje kratkometražno in nizkoproračunsko produkcijo avtorskih, alternativnih, aktivističnih filmov in videov predvsem mlajših ustvarjalcev in ustvarjalk, ki nastajajo v tradicionalnih ali garažnih produkcijah, v klubih, v okviru nekomercialne, avtorske neinstitucionalne proizvodnje in lahko – že v samem produkcijskem načinu – pomenijo alternativo sredi dominantne distributerske mašinerije.
V Kinoteki si bomo ogledali izbor kratkih kreativnih dokumentarcev mladih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so se uvrstila v glavni program 17. Luksuz festivala poceni filma.

Blok 23 (2019)

Mednarodni dan žena: Kresnica
nedeljo, 8. marca, ob 19. uri lepo vabljeni na projekcijo japonske klasike Kresnica (Naomi Kawase, 2000). Film z občutkom zajame kos življenja starodavnega japonskega mesteca, v katerem se po tragični izgubi svojcev nepričakovano najdeta dve strti duši, ki kot kresnici druga drugi zasvetita v temi ter prekineta svoje drsenje v neskončno brezno (samo)destrukcije in nihilizma.

Kresnica (2000)

Kinotečnik marec-april
Marca in aprila se na kinotečnem platnu obeta raznolik in bogat program. V marcu opozarjamo na Festival dokumentarnega filma z retrospektivo vzhodnonemškega dokumentarnega filma in Festival frankofonskega filma s celodnevnim maratonom afriškega filma. Program bodo popestrile tudi tradicionalne brezplačne projekcije v sklopu Tedna možganov ter gostovanji Pripovedovalskega festivala in festivala TRESK.
Marca in aprila nadaljujemo s pregledom filmskega in video opusa Mihe Vipotnika, v spomin na Silvana Furlana, prvega in dolgoletnega direktorja Slovenske kinoteke, pa bomo prikazali direktorjevih 10 najljubših filmov.
S posebnim programom bomo zaželeli srečno pot in veliko klikov novonastali Bazi slovenskih filmov, v spomin na Terryja Jonesa in Kirka Douglasa pa na kinotečno platno vračamo dve klasiki iz našega arhiva.
Aprila ob premieri zadnjega celovečerca postavljamo v fokus švedskega cineasta Roya Anderssona, med 14. in 19. aprilom pa ne zamudite Festivala žanrskega filma Kurja Polt, ki bo v Kinoteki predstavil retrospektivo s pomenljivim naslovom Onkraj das Unheimliche.
Celoten program z vsemi našimi rednimi rubrikami lahko prelistate v novem Kinotečniku.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka
Miklošičeva cesta 28
1000 Ljubljana
01/4342520
www.kinoteka.si
press@kinoteka.si

 

Copyright © 2018 – Slovenska kinoteka – vse pravice pridržane

2. 3. 2020

Avtor

Administrator