Splošno

Festival literature sveta FABULA

 

FOKUS | KONSTRUKCIJA ZGODBE
Petek, 6. marec, 18.00, Edvard

 

 

Pod okriljem platforme Future Architecture, ki jo vodi Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), je novembra izšla zbirka zgodb Fables & Constructions, ki prevprašuje povezavo med arhitekturo in zgodbami. Kako gradimo arhitekturo in kako zgodbe? Ali besede gradijo arhitekturo tako, kot gradijo nas? Dobra arhitektura vedno pripoveduje zgodbo in dobre zgodbe gradi pripovedna arhitektura, samo ta jih namreč lahko obdrži pri življenju.

O stikanju arhitekture in literature bosta spregovorili avtorici zbirke, Lucie Kohoutová in Martina Freitagová. Pogovor z njima bo vodil Peter Karba.

| OSMI MAREC V LJUBLJANI, MESTU LITERATURE |
Nedelja, 8. marec, različne lokacije po Ljubljani

 

Mesto je tudi tisto, ki se z različnimi obeležji spominja svojih pomembnih prebivalcev, prebivalk pa bistveno manj. Da bi se poklonili tudi ženskam, na osmi marec pripravljamo številne dogodke posvečene avtoricam in umetnicam. Več …

> 10.00–15.00, Breg | Mini knjižni sejem na nedeljskem bolšjaku

> 11.00, Vodnikova domačija Šiška | Neustrašne z Lejo Jurišič / 8+

> 14.30, stojnica Ljubljane, Unescovega mesta literature na Bregu | Po poti pesnic in pisateljic v Ljubljani

> 17.00, Pritličje | Bettina Wilpert:  Kar se nam ne dogaja

Zanimivost prevoda romana Bettine Wilpert Kar se nam ne dogaja je, da je nastal kot eksperiment kolektivnega prevajanja, ki ga je spodbudil Goethe Institut v Ljubljani.

Roman je prejel številne nemške literarne nagrade ter  bil deležen enoglasnega kritiškega odobravanja. V svoji formi je eksperimentalen: različni glasovi nam pripovedujejo različne okruške iste zgodbe o Anni in Jonasu. Anna pravi, da je bila posiljena, Jonas pravi, da je na spolni odnos pristala. Njuni prijatelji se morajo odločiti, komu verjeti. Roman opisuje, kakšne posledice ima posilstvo za žrtev, storilca in njuno okolico, ter pokaže, da največkrat verjamemo tistemu, čemur bi radi – ne tistemu, kar je res.

Vse festivalske knjige, ki so izšle pri založbi Beletrina, so na voljo po ceni 10 evrov, paket šestih knjig pa lahko kupite po znižani ceni 50 evrov.
Foto: Matej Pušnik
Več informacij o letošnjem festivalu Fabula najdete na spletni strani in v programski knjižici festivala.

Fotografije dogodkov najdete v galeriji na spletni strani festivala.

Copyright © 2020 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane.
Beletrina, zavod za založniško dejavnost Kersnikova 4 Ljubljana 1000 Slovenia
6. 3. 2020

Avtor

Administrator