Turizem

TURISTIČNIM VODNIKOM GROZI POPOLN IZPAD PRIHODKOV! 

 

Turizem je gospodarska panoga, ki zaradi epidemije novega koronavirusa SARS-CoV-2 že občuti zelo oprijemljive negativne posledice. Še posebej ranljivo skupino predstavljajo turistični vodniki, saj jih velika večina dela kot samostojni podjetniki. Nekaterim turističnim vodnikom grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono. Tako bodo, če se situacija ne bo umirila ali država ne bo priskočila na pomoč, verjetno celo primorani prenehati poslovati. 

Po uspešno izvedenem mednarodnem dnevu turističnih vodnikov (21. februar), v okviru katerega dogodki bodo potekali še ta in prihodnji vikend in letos mineva v rekordnih številkah (66 vodenj v 40 krajih širom Slovenije), so se nad turistične vodnike zgrnili črni oblaki. Zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa, ki se je pojavil pri nas, turističnim vodnikom odpovedujejo rezervacije za celotno sezono. Ker jih velika večina opravlja dejavnost kot samostojni podjetniki, jim grozijo drastične posledice. Po podatkih Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), ki skrbi za register turističnih vodnikov, je na nacionalni ravni 1130 oseb z licenco za turistično vodenje. Velika večina jih ima univerzitetno izobrazbo, povprečna starost znaša 45 let. Vodnikom z državno licenco je potrebno dodati še nekaj 100 vodikov z lokalnimi in regionalnimi licencami. Na udaru ne bodo zgolj posamezniki, temveč celotne družine.

Tina, 38 in Primož, 39, poročena, starša 3-letnega fantka, oba univerzitetno izobražena:

“Z nacionalno turistično licenco in tudi dodatno licenco za vodenje Ljubljan, sva oba profesionalna turistična vodnika zadnjih 16 let. Oba imava svoj sp in vsa ta leta redno plačujeva prispevke in davke državi. V času ko traja turistična sezona, si morava prislužiti dovolj, da preživimo tudi čas ko dela ni. Smo družina z majhnim otrokom, v celoti odvisni od turizma, živimo v podnajemniškem stanovanju in ko prihajajo množične stornacije turistov zaradi novega koronavirusa, smo vedno bolj zaskrbljeni.

Pričakujeva da nam v teh negotovih časih država priskoči na pomoč in dokler se situacija ne obrne na bolje, vsaj oprosti plačevanja prispevkov, ki so se pred kratkim dvignili nad 400 eur na mesec na osebo. Spjevci se že tako in tako počutimo kot da nismo enakopravni državljani v Republiki Sloveniji, saj smo veliko bolj ranljivi, odvisni zgolj od samih sebe in ne uživamo enakih pravic kot ostali; bolniško si krijemo sami prvih 30 delovnih dni, kreditov skoraj ne dobimo in si tako ne moremo kupiti strehe nad glavo itd. Spjevci menimo, da so nam kršene osnovne ustavne pravice. Zdaj pa se ta udarec s krizo globalnih razsežnosti!

Oba z možem meniva, da sva v vseh letih dela v turizmu kot turistična vodnika gostov iz tujine posredno prinesla velik tuj kapital v našo državo. Če nam država ne priskoči na pomoč, bova oba primorana zapreti svoj s.p. in se prijaviti na zavod za zaposlovanje ter tako postala socialno breme davkoplačevalcev, kar pa za državo predstavlja bistveno večji strošek kot pa zgolj nekajmesečna oprostitev plačevanja prispevkov.”

Diana, 42 let: 

“Sem mama 2,5-letne deklice in kmalu bo 14 let, odkar sem s.p. Sem turistična vodnica, ki večinoma dela z italijanskimi turisti, ki so bili dolga leta na prvem mestu po prihodih v Slovenijo. Z zaprtjem vseh šol in univerz v Italiji imam 100 % izgubo prihodkov v marcu, zdaj so začeli z odpovedmi tudi v aprilu. Veliko skupin je bilo po sestavi starejših, ki seveda spadajo med najbolj ranljive in razumljivo je, da ne gredo na pot. Seveda sem bila po drugi strani tudi vodja poti v Italijo, kamor zdaj ne potuje nihče več. To, kar se dogaja v turizmu ob viharju koronavirusa, presega meje razumnega. 

V vseh teh letih nisem nikoli zamudila s plačilom prispevkov, prav tako nisem bila nikoli v minusu. Izgleda pa, da če ne bo država priskočila na pomoč, na primer s plačilom prispevkov vsaj za 3 mesece ali s kakšnim drugim mehanizmom, bom morala s.p. zapreti in se vpisati na Zavod za zaposlovanje.”

Aleš, 42 let:

“Sem licencirani turistični vodnik več kot 20 let. Glavnina mojega dela je zadnja leta vezana predvsem na delo vodje poti skupin tujcev po Sloveniji in okoliških državah, v pred in posezoni pa delam tudi kot vodnik slovenskih skupin v tujino in lokalni vodnik.Tudi meni je kot kot večini turističnih vodnikov zima obdobje nizke sezone in s tem povezanih nizkih prihodkov. Februar oz. marec pa predstavlja običajno čas, ko potniki spet bolj številčno pojavijo in s tem počasi le dobimo nekaj lokalnih vodenj in vodenj Slovencev v tujino. Zaradi pojava koronavirusa letos v svetu, predvsem pa zaradi izbruha le-tega konec februarja v sosednji Italiji, sem prejel kontinuirane odpovedi več slovenskih in tujih skupin. No, včeraj pa sem povrh prejel še prvo odpoved daljše, skoraj 20-dnevne poti. Te sicer tvorijo jedro letnega zaslužka številnih vodjem tujih skupin. Ta Tura s tujci bi morala štartati konec aprila iz Milana. Poleg poti po severu Italiji pa bi se mudili še v Sloveniji in na Hrvaškem. Podobnih daljših tur, ki bodo štartale iz Nemčije, Zagreba… imam potrjenih do konca leta še več in ker nobena turistična agencija trenutno ne ve, kaj se bo zgodilo z odpovedmi čez mesec ali dva in tako nič v teh okoliščinah ne more garantirati, ter predvsem zato ker imam doma šoloobvezne 3 otroke, kopico položnic, resno razmišljam o zaprtju s.p-ja, o prijavi na borzo dela ter iskanju začasne ali stalne redne zaposlitve. Kaj drugega kot poklicati dolgoletne delodajalce – partnerske turistične agencije in jih obvestiti o svoji odločitvi, da sem se podal v iskanje redne službe za golo preživetje, mi jasno ni preostalo. Sistem dela in zaslužka, ki sem ga kot samozaposlen imel skoraj 20 let, se je v prvih mesecih leta popolnoma sesul. Seveda imamo doma vedno rezervni fond, ki počasi, a vztrajno kopni. Kontinuirane odpovedi povzročajo noči brez spanca in postavljajo veliko vprašanj o prihodnosti. Glavna sezona je pa pred vrati. Kar naenkrat je celotna eksistenca mene in mnogih kolegov – profesionalnih vodnikov, ki se preživljajo izključno s tem, pod velikim vprašajem. Posledice, kot vse kaže, bodo za stotine kolegov katastrofalne. Nedvomno bo poleg eksistencialnih izzivov ogromno vrhunskih vodnikov to službo začasno ali pa za stalno opustilo. Da ne omenjam še več socialnih primerov. Kaj bo ta izguba nenadomestljivih “ambasadorjev Slovenije” v prihodnosti prinesla, lahko samo ugibamo.”

Tine, 35 let:

“Z velikim ponosom in zanosom opravljam delo turističnega vodnika in predstavljam lepote ter unikatne zgodbe “nebes pod Triglavom”, če se izrazim prosto po Prešernu. Dobrih osem let sem se poskušal preživljati izključno z vodenjem po naši domovini, a kot začetniku in kasneje tudi bolj izkušenemu vodniku se mi račun preprosto ni izšel, zato sem bil primoran pričeti delati kot vodja poti in postati ekonomski migrant, predvsem v okoliške države. Kot ponosni Slovenec sem to storil z rahlo stisnjenimi zobmi, a nič ne de: samostojni podjetniki se enostavno moramo prilagoditi. Prav tako je ta sprememba v življenjskem slogu zaradi moje pogoste odsotnosti terjala svoj davek, saj sem se moral odreči svoji domači živali (ki, hvalabogu, uživa pri svojih novih lastnikih).

Zadnjih 10 let, odkar delam kot turistični vodnik, podiramo na ravni države rekord za rekordom glede števila prihodov in prenočitev, a skoraj nihče, razen pred leti sem enkrat zasledil na Tarči, ne izpostavlja pomembnega dejstva: da smo po plačah v turizmu oz rasti le-teh na repu. In tako težko poskrbimo za “ozimnico” za težke čase. Sedaj ko je kriza, nihče ne pomisli na nas, ki imamo največ stika s turisti in ki preko zgodb prispevamo k potrošnji v lokalnem okolju. Ravno včeraj je bil objavljen članek na rtvslo.si o predvideni pomoči gospodarstvu zaradi koronavirusa. O nas, turističnih vodnikih, hrbtenici slovenskega turizma, pa ne duha in sluha … Smo turizem res ljudje?”

Mateja Kregar Gliha, predsednica društva ARGOS, turistična vodnica, vodja poti in trenerka turističnih vodnikov, sicer v turizmu že od leta 1988, pravi:

»Bile so že gospodarske krize, bili so teroristični napadi, vojne, težave so se že dogajale, marsikatero stanje smo lahko predvidevali, a takšnega nenadnega ledenega šoka še nismo doživeli. Včasih smo bili turistični vodniki redno zaposleni, zato so stroške kriznih stanj pokrivala podjetja, ki so bila takrat v državni lasti. Danes pa smo prepuščeni sami sebi. Skoraj 80 % aktivnih vodnikov in vodij poti je samostojnih podjetnikov ali imajo malo podjetje. Prihodki so naenkrat padli na 0, stroški pa nam ostajajo. Nekaj rezerve sicer imamo, a glede na to, da smo na koncu nizke sezone, že »dihamo na škrge«. Upamo, da nam bo tokrat lahko pomagala država: npr, da nam oprosti plačevanje prispevkov, da tistim, ki imajo kredite in druge visoke fiksne stroške, omogoči pridobitev brezobrestnih premostitvenih kreditov ali kaj podobnega. Vsaj za toliko časa, da premostimo kritične mesece, da se stanje izboljša oz. da se prestrukturiramo. Verjetno pa bodo, glede na trenutno stanje, po večini začeli postopek zapiranja s.p. in se vpisali na Zavod za zaposlovanje.«

Zaradi nastale situacije turistični vodniki apelirajo na pristojne državne institucije, da jim pomagajo prebroditi težke čase.

TURISTIČNIM VODNIKOM GROZI POPOLN IZPAD PRIHODKOV! 

Turizem je gospodarska panoga, ki zaradi epidemije novega koronavirusa SARS-CoV-2 že občuti zelo oprijemljive negativne posledice. Še posebej ranljivo skupino predstavljajo turistični vodniki, saj jih velika večina dela kot samostojni podjetniki. Nekaterim turističnim vodnikom grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono. Tako bodo, če se situacija ne bo umirila ali država ne bo priskočila na pomoč, verjetno celo primorani prenehati poslovati. 

Po uspešno izvedenem mednarodnem dnevu turističnih vodnikov (21. februar), v okviru katerega dogodki bodo potekali še ta in prihodnji vikend in letos mineva v rekordnih številkah (66 vodenj v 40 krajih širom Slovenije), so se nad turistične vodnike zgrnili črni oblaki. Zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa, ki se je pojavil pri nas, turističnim vodnikom odpovedujejo rezervacije za celotno sezono. Ker jih velika večina opravlja dejavnost kot samostojni podjetniki, jim grozijo drastične posledice. Po podatkih Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), ki skrbi za register turističnih vodnikov, je na nacionalni ravni 1130 oseb z licenco za turistično vodenje. Velika večina jih ima univerzitetno izobrazbo, povprečna starost znaša 45 let. Vodnikom z državno licenco je potrebno dodati še nekaj 100 vodikov z lokalnimi in regionalnimi licencami. Na udaru ne bodo zgolj posamezniki, temveč celotne družine.

Tina, 38 in Primož, 39, poročena, starša 3-letnega fantka, oba univerzitetno izobražena:

“Z nacionalno turistično licenco in tudi dodatno licenco za vodenje Ljubljan, sva oba profesionalna turistična vodnika zadnjih 16 let. Oba imava svoj sp in vsa ta leta redno plačujeva prispevke in davke državi. V času ko traja turistična sezona, si morava prislužiti dovolj, da preživimo tudi čas ko dela ni. Smo družina z majhnim otrokom, v celoti odvisni od turizma, živimo v podnajemniškem stanovanju in ko prihajajo množične stornacije turistov zaradi novega koronavirusa, smo vedno bolj zaskrbljeni.

Pričakujeva da nam v teh negotovih časih država priskoči na pomoč in dokler se situacija ne obrne na bolje, vsaj oprosti plačevanja prispevkov, ki so se pred kratkim dvignili nad 400 eur na mesec na osebo. Spjevci se že tako in tako počutimo kot da nismo enakopravni državljani v Republiki Sloveniji, saj smo veliko bolj ranljivi, odvisni zgolj od samih sebe in ne uživamo enakih pravic kot ostali; bolniško si krijemo sami prvih 30 delovnih dni, kreditov skoraj ne dobimo in si tako ne moremo kupiti strehe nad glavo itd. Spjevci menimo, da so nam kršene osnovne ustavne pravice. Zdaj pa se ta udarec s krizo globalnih razsežnosti!

Oba z možem meniva, da sva v vseh letih dela v turizmu kot turistična vodnika gostov iz tujine posredno prinesla velik tuj kapital v našo državo. Če nam država ne priskoči na pomoč, bova oba primorana zapreti svoj s.p. in se prijaviti na zavod za zaposlovanje ter tako postala socialno breme davkoplačevalcev, kar pa za državo predstavlja bistveno večji strošek kot pa zgolj nekajmesečna oprostitev plačevanja prispevkov.”

Diana, 42 let: 

“Sem mama 2,5-letne deklice in kmalu bo 14 let, odkar sem s.p. Sem turistična vodnica, ki večinoma dela z italijanskimi turisti, ki so bili dolga leta na prvem mestu po prihodih v Slovenijo. Z zaprtjem vseh šol in univerz v Italiji imam 100 % izgubo prihodkov v marcu, zdaj so začeli z odpovedmi tudi v aprilu. Veliko skupin je bilo po sestavi starejših, ki seveda spadajo med najbolj ranljive in razumljivo je, da ne gredo na pot. Seveda sem bila po drugi strani tudi vodja poti v Italijo, kamor zdaj ne potuje nihče več. To, kar se dogaja v turizmu ob viharju koronavirusa, presega meje razumnega. 

V vseh teh letih nisem nikoli zamudila s plačilom prispevkov, prav tako nisem bila nikoli v minusu. Izgleda pa, da če ne bo država priskočila na pomoč, na primer s plačilom prispevkov vsaj za 3 mesece ali s kakšnim drugim mehanizmom, bom morala s.p. zapreti in se vpisati na Zavod za zaposlovanje.”

Aleš, 42 let:

“Sem licencirani turistični vodnik več kot 20 let. Glavnina mojega dela je zadnja leta vezana predvsem na delo vodje poti skupin tujcev po Sloveniji in okoliških državah, v pred in posezoni pa delam tudi kot vodnik slovenskih skupin v tujino in lokalni vodnik.Tudi meni je kot kot večini turističnih vodnikov zima obdobje nizke sezone in s tem povezanih nizkih prihodkov. Februar oz. marec pa predstavlja običajno čas, ko potniki spet bolj številčno pojavijo in s tem počasi le dobimo nekaj lokalnih vodenj in vodenj Slovencev v tujino. Zaradi pojava koronavirusa letos v svetu, predvsem pa zaradi izbruha le-tega konec februarja v sosednji Italiji, sem prejel kontinuirane odpovedi več slovenskih in tujih skupin. No, včeraj pa sem povrh prejel še prvo odpoved daljše, skoraj 20-dnevne poti. Te sicer tvorijo jedro letnega zaslužka številnih vodjem tujih skupin. Ta Tura s tujci bi morala štartati konec aprila iz Milana. Poleg poti po severu Italiji pa bi se mudili še v Sloveniji in na Hrvaškem. Podobnih daljših tur, ki bodo štartale iz Nemčije, Zagreba… imam potrjenih do konca leta še več in ker nobena turistična agencija trenutno ne ve, kaj se bo zgodilo z odpovedmi čez mesec ali dva in tako nič v teh okoliščinah ne more garantirati, ter predvsem zato ker imam doma šoloobvezne 3 otroke, kopico položnic, resno razmišljam o zaprtju s.p-ja, o prijavi na borzo dela ter iskanju začasne ali stalne redne zaposlitve. Kaj drugega kot poklicati dolgoletne delodajalce – partnerske turistične agencije in jih obvestiti o svoji odločitvi, da sem se podal v iskanje redne službe za golo preživetje, mi jasno ni preostalo. Sistem dela in zaslužka, ki sem ga kot samozaposlen imel skoraj 20 let, se je v prvih mesecih leta popolnoma sesul. Seveda imamo doma vedno rezervni fond, ki počasi, a vztrajno kopni. Kontinuirane odpovedi povzročajo noči brez spanca in postavljajo veliko vprašanj o prihodnosti. Glavna sezona je pa pred vrati. Kar naenkrat je celotna eksistenca mene in mnogih kolegov – profesionalnih vodnikov, ki se preživljajo izključno s tem, pod velikim vprašajem. Posledice, kot vse kaže, bodo za stotine kolegov katastrofalne. Nedvomno bo poleg eksistencialnih izzivov ogromno vrhunskih vodnikov to službo začasno ali pa za stalno opustilo. Da ne omenjam še več socialnih primerov. Kaj bo ta izguba nenadomestljivih “ambasadorjev Slovenije” v prihodnosti prinesla, lahko samo ugibamo.”

Tine, 35 let:

“Z velikim ponosom in zanosom opravljam delo turističnega vodnika in predstavljam lepote ter unikatne zgodbe “nebes pod Triglavom”, če se izrazim prosto po Prešernu. Dobrih osem let sem se poskušal preživljati izključno z vodenjem po naši domovini, a kot začetniku in kasneje tudi bolj izkušenemu vodniku se mi račun preprosto ni izšel, zato sem bil primoran pričeti delati kot vodja poti in postati ekonomski migrant, predvsem v okoliške države. Kot ponosni Slovenec sem to storil z rahlo stisnjenimi zobmi, a nič ne de: samostojni podjetniki se enostavno moramo prilagoditi. Prav tako je ta sprememba v življenjskem slogu zaradi moje pogoste odsotnosti terjala svoj davek, saj sem se moral odreči svoji domači živali (ki, hvalabogu, uživa pri svojih novih lastnikih).

Zadnjih 10 let, odkar delam kot turistični vodnik, podiramo na ravni države rekord za rekordom glede števila prihodov in prenočitev, a skoraj nihče, razen pred leti sem enkrat zasledil na Tarči, ne izpostavlja pomembnega dejstva: da smo po plačah v turizmu oz rasti le-teh na repu. In tako težko poskrbimo za “ozimnico” za težke čase. Sedaj ko je kriza, nihče ne pomisli na nas, ki imamo največ stika s turisti in ki preko zgodb prispevamo k potrošnji v lokalnem okolju. Ravno včeraj je bil objavljen članek na rtvslo.si o predvideni pomoči gospodarstvu zaradi koronavirusa. O nas, turističnih vodnikih, hrbtenici slovenskega turizma, pa ne duha in sluha … Smo turizem res ljudje?”

Mateja Kregar Gliha, predsednica društva ARGOS, turistična vodnica, vodja poti in trenerka turističnih vodnikov, sicer v turizmu že od leta 1988, pravi:

»Bile so že gospodarske krize, bili so teroristični napadi, vojne, težave so se že dogajale, marsikatero stanje smo lahko predvidevali, a takšnega nenadnega ledenega šoka še nismo doživeli. Včasih smo bili turistični vodniki redno zaposleni, zato so stroške kriznih stanj pokrivala podjetja, ki so bila takrat v državni lasti. Danes pa smo prepuščeni sami sebi. Skoraj 80 % aktivnih vodnikov in vodij poti je samostojnih podjetnikov ali imajo malo podjetje. Prihodki so naenkrat padli na 0, stroški pa nam ostajajo. Nekaj rezerve sicer imamo, a glede na to, da smo na koncu nizke sezone, že »dihamo na škrge«. Upamo, da nam bo tokrat lahko pomagala država: npr, da nam oprosti plačevanje prispevkov, da tistim, ki imajo kredite in druge visoke fiksne stroške, omogoči pridobitev brezobrestnih premostitvenih kreditov ali kaj podobnega. Vsaj za toliko časa, da premostimo kritične mesece, da se stanje izboljša oz. da se prestrukturiramo. Verjetno pa bodo, glede na trenutno stanje, po večini začeli postopek zapiranja s.p. in se vpisali na Zavod za zaposlovanje.«

Zaradi nastale situacije turistični vodniki apelirajo na pristojne državne institucije, da jim pomagajo prebroditi težke čase.

 

ARGOS – Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije | Pot v Mestni log 58G, Ljubljana

6. 3. 2020

Avtor

Administrator