Družabno, Kultura

22. Festival dokumentarnega filma: kinotečni program od 10. do 15. marca

Spoštovani,
zamisel o Bazi slovenskih filmov (BSF) se je porodila na začetku leta 2015, januarja 2020 pa je BSF postala uradna in osrednja spletna platforma slovenskega filma, na kateri so vsakomur dostopne informacije ter številna pisna, slikovna in video gradiva o slovenski kinematografiji od njenih začetkov do danes.
Bazi slovenskega filma bomo srečno pot zaželeli tudi v Slovenski kinoteki. V torek, 10. marca, ob 20.30 uri lepo vabljeni, da se nam pridružite na posebni projekciji, na kateri si bomo ogledali izbrana dela – od začetkov in filmskih legend do sodobnih presežkov –, ki razkrivajo raznolikost slovenske AV-krajine.
Bazo slovenskih filmov lahko obiščete na naslovu bsf.si.

22. FDF: Vzhodnonemški dokumentarec 1946–1991
Letošnji Festival dokumentarnega filma, ki bo na več lokacijah po Ljubljani potekal med 11. in 18. marcem, v Slovensko kinoteko prinaša retrospektivo z naslovom Vzhodnonemški dokumentarec 1946–1991.
Zgodovina vzhodnonemškega dokumentarca (in vzhodnonemškega filma sploh) je zgodovina studia DEFA (Deutsche Film-Aktiengesellschaft), državno vodene in centralizirane produkcijske hiše, ki je v slabega pol stoletja obstoja producirala nekaj manj kot tisoč igranih, osemsto animiranih filmov in skoraj šest tisoč dokumentarcev vseh dolžin.
Vzhodnonemški dokumentarec se je razvijal postopoma, od povojnih filmov, ki so prikazovali obnovo države in vzpostavitev družbenega reda, do prvih, izjemno redkih, a kljub vsemu odkrito kritičnih del, ki so se pojavila v šestdesetih letih. Težišče izbora, ki bo na ogled v Kinoteki, je osredotočeno na zadnje desetletje režima, ko so bili ob (zelo) počasnem popuščanju cenzorskega pritiska mogoči prvi poskusi neodvisne produkcije.

Klasiki: Praznični dan
petek, 13. marca, ob 19. uri lepo vabljeni na projekcijo klasike Praznični dan (Jacques Tati, Francija, 1948).
Zaspano francosko mestece se pripravlja na praznični dan. Neroden, a iznajdljiv poštar pomaga pri pripravah, njegovo pravo delo pa čaka. Po ogledu filma o učinkovitosti ameriških poštarjev v sejemskem kinu vaščani svojega poštarja spodbodejo, naj se zgleduje pri ameriških kolegih. Odloči se postati najhitrejši poštar na svetu.

Praznični dan (1948)

Multi-kul-praktik: Deček in svet
Projekt Multi-kul-praktik je namenjen mladim in mladim po srcu. Spodbuja spoznavanje dežel in kulturne raznolikosti, s poudarkom na razvijanju strpnosti in spoštovanja do drugih ljudi in narodov. Letos je z razstavo o živalih, tečajem portugalščine, potopisom, strokovnim predavanjem, delavnico in predstavitvijo capoeire v fokusu Brazilija.
V sklopu projekta bo v Slovenski kinoteki v nedeljo, 15. marca, ob 17. uri na ogled večkrat nagrajeni brazilski animirani film Deček in svet (Alê Abreu, 2013). Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe – potrošništva, medijev in industrializacije – s perspektive dečka, ki v svetu išče svoje mesto.
Projekt poteka v sodelovanju Mestne knjižnice Ljubljana (Knjižnice Prežihov Voranc) z veleposlaništvom Brazilije, Jezikovnim mestom, Slovensko kinoteko in ZOO Ljubljana.

Deček in svet (2013)

Napovedujemo: Torinski konj
Torinski konj (Béla Tarr, 2011), ki ga je režiser razglasil za svoj poslednji film, je veličasten testament – ravno tako sodoben in aktualen, kot je brezčasen. Tarr, velikan evropskega avtorskega filma, si za izhodišče vzame anekdoto o dnevu Nietzschejevega zloma ter ustvari impresivno meditacijo o človeštvu in njegovem absolutnem, neizbežnem koncu.
Projekcija se bo v torek, 17. marca, ob 19. uri odvila v prisotnosti in z uvodom Yann-Eryl Mera, asistenta režiserja Béle Tarrja.
Dan pred tem, v ponedeljek, 16. marca, ob 19. uri lepo vabljeni tudi na filmski večer v prostore Balassijevega inštituta, kjer bo na ogled dokumentarni film Béla Tarr, nekoč sem bil režiser (Jean-Marc Lamoure, 2013), ki ponuja vpogled v zakulisje nastajanja Torinskega konja. Projekciji sledi pogovor z Yann-Eryl Merom.
V sodelovanju z Balassijevim inštitutom – Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani.

Torinski konj (2011)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka
Miklošičeva cesta 28
1000 Ljubljana
01/4342520
www.kinoteka.si
press@kinoteka.si

9. 3. 2020

Avtor

Administrator