Splošno

TUDI SAMOZAPOSLENI PLAČUJEJO DAVKE IN PRISPEVKE – ODPRTO PISMO PREDSEDNIKA OZS BRANKA MEHA

Spoštovani,

 

v OZS smo razočarani, da samozaposleni v gospodarstvu niso vključeni v interventni zakon. Posredujemo vam odprto pismo predsednika OZS Branka Meha, v katerem poziva pristojni ministrstvi, da ustrezno poskrbita tudi za 68 tisoč samozaposlenih v gospodarstvu.

 

 

Spoštovani!

 

Na vas se obračam v imenu članic in članov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in tudi 68 tisoč samozaposlenih v gospodarstvu, ki so že in še bodo utrpeli ogromno gospodarsko škodo zaradi posledic koronavirusa. Situacija se iz dneva v dan poslabšuje, saj v mnogih panogah prometa praktično ni več, odpovedane pa so tudi vse rezervacije za mesece vnaprej.

 

Na včerajšnjem posvetu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so člani ESS obravnavali osnutek Predloga Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, katerega namen je ohranitev delovnih mest. Na seji ESS je bilo s strani OZS večkrat izpostavljeno, da je potrebno v tej situaciji poskrbeti tako za mala in velika podjetja, espeje kot tudi za samozaposlene (slednjih je v Sloveniji 119 tisoč, od tega 68 tisoč v gospodarstvu). Zahtevamo, da država oziroma ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in ministrstvo za delo pripravijo ustrezne ukrepe za blaženje izpada dohodka samozaposlenih. Dejstvo je, da so prav samozaposleni najranljivejša skupina.

 

Glede na to, da je na seji ESS predstavnik ministrstva za delo poudaril, da ni zakonske osnove, da se v navedeni interventni zakon vključi tudi samozaposlene, smo na seji predlagali sklep, da ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v roku 15 dni pripravi interventni zakon, s posebnim poudarkom na ukrepih blaženja izpada dohodka samozaposlenih. Danes dopoldan je potekala dopisna seja ESS, v kateri je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zahtevalo umik tega sklepa. To je po našem prepričanju nedopustno!

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ponovno poziva Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da čim prej najdeta rešitve oziroma ukrepe tudi za to ranljivo skupino samozaposlenih. Tudi oni plačujejo davke in prispevke, zato je pošteno in pravično, da se jih enakopravno obravnava!

 

 

 

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, 1000 Ljubljana
T: +386 (0)1 58 30 823, 580 30 501
M: +386 (0)41 936 844

E: mira.cresnar@ozs.si | www.ozs.si

12. 3. 2020

Avtor

Administrator