Izredne razmere so vsakodnevno rutino, tudi v programski shemi RTV Slovenija, dodobra pretresle in jo postavile na novo.

Televizija Slovenija

Na TV SLO 1 bo zjutraj med 7.00 in 9.00 uro tekla oddaja Dobro jutro, med 9.00 in 11.20 pa bomo imeli poseben program za otroke in mlade – oddajo v živo Izodrom (ponovitev bomo predvajali na TV SLO 2). Voditelja sta Nik Škrlec in Nika Rozman, otrokom pa Izodrom ponuja izobraževanje, informacije in razvedrilo. Otroke in njihove starše spodbujamo, da nas spremljajo in se odzivajo na instagramu @Infodrom in nam po e-naslovu infodrom@rtvslo.si pošiljajo videe, kaj počno in kako se učijo.

Na delovni dan pripravljamo:

Poročila ob 8.00
Poročila ob 9.00
Poročila ob 10.00
Prvi dnevnik ob 13.00
Poročila ob 17.00
TV Dnevnik
Odmevi

Vse sile usmerjamo v dnevno informativne oddaje

Dolgoletni voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič za podaljšana Poročila ob 17.00 pripravlja pogovore z relevantnimi gosti. Prvi pogovor bo na sporedu že danes. Vsakršne razprave, da je bila ponedeljkova odsotnost oddaje povezana s cenzuro, ostro zavračamo. »Studio City je naša oddaja z dolgoletno tradicijo in seveda se po epidemiji vrača, kot se bodo vrnile tudi vse druge tedenske oddaje. V državi je epidemija nevarnega virusa in mi služimo javnemu interesu,« odgovarja urednica Informativnega programa Televizije Slovenija Manica J. Ambrožič.

Po tem programu sledita oddaji ponovitev kviza Vem! in tuja nadaljevanka Prišla je sreča. Prvi Dnevnik bo daljši, zatem pa je na sporedu serija Divjina v srcu.

Med 16.00 in 16.50 bo predvajan otroški program, sledila bodo podaljšana popoldanska Poročila ob 17.00 (tematske pogovore pripravljata Marcel Štefančič in Miša Molk), zatem bo sledil izobraževalni program, risanka za otroke ter kviz Vem!

Osrednji Dnevnik bo daljši, Odmevi ravno tako s kratko Kulturo in Športom. Prilagajamo tudi Vreme, ki do nadaljnjega ne bo vodeno, ampak bodo inforamcije podane v obliki audiozapisa.

Na TV SLO 2 je med 8.00 in 9.00 na sporedu otroški program, najmlajšim je namenjen tudi program med 19.00 in 20.00 uro. Ob 10.00 uri nadaljujemo s podobno shemo kot sicer – ponovitvami oddaj in odličnimi premiernimi dokumentarnimi oddajami ob 20.00 uri. Novost je glasbena oddaja, ki jo pripravljajo na Valu 202, od 30 do 35 minut s koncerti slovenskih glasbenikov. Na Valu jo boste lahko slišali ob 16.45 uri, na TV SLO 2 pa videli okoli 22.00 ure.

Na TV SLO 3 bomo poročali iz Državnega zbora, ponavljali oddaje informativnega programa in predvajali tudi vse oddaje za pripadnike manjšin v Sloveniji in slovenske manjšine v sosednjih državah.

Prenosi bogoslužij, tedensko

Petek
TV SLO 2 in TV MB ob 10.00
Nedelja
TV SLO 2 in TV MB ob 10.00 (ponovitev sreda ob 10.00 na TV SLO 2)

Na Televiziji Slovenija posebno skrb namenjamo osebam z okvaro sluha, ki se sporazumevajo z znakovnim jezikom in smo tudi edini medij, ki omogoča gluhim dostopnost do aktualnih informacij. S tolmačem v slovenski znakovni jezik večkrat dnevno opremljamo informativne oddaje, pri prenosih novinarskih konferenc je tolmač v slovenski znakovni jezik ves čas viden na zaslonu, če je na novinarski konferenci prisoten. Vse oddaje s tolmačem so sočasno predvajane na TV Maribor in tudi na TV SLO 3, ko ni prenosov iz Državnega zbora. Posebno pozornost že tradicionalno namenjamo tudi opremljanju oddaj s podnapisi za gluhe in naglušne. Dostopnost slepim in slabovidnim na televiziji pa omogočamo s predvajanjem zvočnih podnapisov s pomočjo sinteze govora pri tujejezičnih delih dnevnoinformativnih oddaj.

Spremembe tedenskih oddaj na TV SLO

Veliko večino tedenskih oddaj do nadaljnjega ne bomo snemali (Studio City, Kaj dogaja? Z Jonasom …), vseeno pa bodo marsikatere vnaprej posnete oddaje še vedno na sporedu. Oddaja Tednik bo tako sporedu vsaj še prihodnja dva ponedeljka.

Oddaje Razvedrilnega programa TV Slovenija, kot so JokerSlovenski pozdravVemNa lepšeVideotrak, so posnete vnaprej, deloma tudi Vikend paket, tako da trenutne razmere na predvajanje teh oddaj v rednih terminih za zdaj ne bodo vplivale.

V četrtek, 19. 3. 2020, bosta na sporedu oddaji Tarča in Globus, obe o razmerah, povezanih z epidemijo. V Tarči bomo tudi odgovarjali na vprašanja gledalcev.

Prav tako bomo v nedeljo, 22. 3. 2020, predvajali oddajo Intervju, v soboto pa že pripravljeno oddajo Kaj govoriš? = So vakeres?.

Pred izbruhom epidemije smo posneli oddajo o demokratizaciji Slovenije in o prelomnih dogodkih leta 1989, 1990 in 1991. Pogovorno oddajo, ki jo vodi Rosvita Pesek, bomo predvajali 24. marca.

Radio Slovenija

Radia Slovenija je vse programe prilagodil okoliščinam. V ospredju so pravočasne in verodostojne informacije ves dan v daljših in krajših informativnih oddajah na vseh programih Radia Slovenija.

Še posebej velja izpostaviti vsakodnevni Svetovalni servis ob 8.00 na 1. programu Radia Slovenija – Prvi z gosti v studiu in odgovori na najbolj pereča vprašanja poslušalcev in Studio ob 17-ih, z obravnavo posameznih aktualnih vsebin na 1. programu Radia Slovenija – Prvi pa lahko slišite tudi prenose uradnih novinarskih konferenc. Novost je tudi glasbeno izobraževalna vsebina za otroke in mlade ob 9.45 uri, ko lahko v oddaji Violinček spoznavajo glasbila.

Val 202 je spremenil programsko shemo in program prilagodil razmeram. Tako zjutraj spremljamo aktualne informacije, vzpostavljena je interakcija s poslušalci, uvajamo kvize, pogovore s strokovnjaki o različnih plateh življenja z novim virusom. V dnevnem programu pa poleg informativne vloge prevzema Val 202 tudi delček zabavne z Domačim odrom ob 16.45, vsakodnevnimi prenosi koncertov slovenskih glasbenikov.

Ars ohranja ustaljeno programsko shemo, več programskega prostora pa namenja kulturnikom in njihovim zgodbam v teh kriznih dneh.

Na Radiu Maribor lahko slišite od ponedeljka do petka ob 9.30 Radijske tribune, posvečene aktualni problematiki, ves dan pa novinarji ostajajo v kontaktu s poslušalci, v oporo, tudi samo za pogovor ali pomoč pri iskanju pravih odgovorov. Stiku s poslušalci in informativnim oddajah namenjajo pozornost tudi na Radiu Koper.

Radio Slovenija krepi komunikacijo na vseh platformah, tako poslušalcem omogoča postavljanje vprašanj prek različnih komunikacijskih kanalov, skoraj vse vsebine objavlja na spletnih straneh programov in na portalu MMC, oddaje so zbrane tudi v podkastu Koronavirus. Odmevna je akcija Vala 202 #ostanidoma, ko Slovenci pošiljajo svoje misli, objavljamo pa jih na družabnih omrežjih in v etru.

Portal www.rtvslo.si

Na spletnem portalu rtvslo.si vsak dan od zgodnjega jutra do pozno ponoči »iz minute v minuto« spremljamo dogajanje, povezano s trenutno pandemijo koronavirusa po svetu in Sloveniji. V prihodnjih dneh bomo, v sodelovanju z informativnim programom TV Slovenija, pričeli objavljati odgovore na vprašanja, ki jih gledalci pošiljajo na poseben elektronski naslov korona@rtvslo.si.

Na spletnem portalu objavljamo tudi fotografije naših uporabnikov, na katerih razkrivajo različne načine svojega preživljanja prostega časa v teh dneh izolacije. V sodelovanju z najbolj priznanimi slovenskimi karikaturisti pa bomo pričeli objavljati serijo njihovih karikatur, ki bodo dnevno na svoj način komentirali te posebne čase. Objavili bomo tudi vsebine, ki bodo podpora izobraževanju na daljavo in so podpora novi oddaji Izodrom, ki jo TV SLO pripravlja skupaj z MIZŠ in Zavodom za šolstvo.

Vse vsebine so zbrane na posebni podstrani www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus in na posebnih straneh teleteksta – stran 350.

Dostopne vsebine

Na specializirani spletni strani www.dostopno.si, ki je namenjena osebam z invalidnostmi, objavljamo članke in prispevke o aktualnem dogajanju. V posameznih rubrikah so v spletnem arhivu tudi zbrane oddaje, ki smo jih opremili s posebnimi tehnikami za osebe z okvaro sluha ali vida, s pomočjo katerih lahko kakovostno spremljajo naše vsebine. Napovedi predvajanja oddaj v naših programih v prilagojenih tehnikah objavljamo v rubriki napovedujemo https://www.rtvslo.si/dostopno/napovedi/, po predvajanju so dostopne v našem spletnem arhivu in na portalu www.dostopno.si za kasnejši ogled:
– oddaje z znakovnim jezikom: https://www.rtvslo.si/dostopno/znakovni-jezik
– oddaje s podnapisi: https://www.rtvslo.si/dostopno/podnapisi
– oddaje z zvočnimi podnapisi: https://www.rtvslo.si/dostopno/zvocni-podnapisi
– oddaje z zvočnimi opisi: https://www.rtvslo.si/dostopno/zvocni-opis

Navodila za vklop prilagojene tehnike so opisana v posamezni rubriki na dnu strani na povezavi O tehniki.

Za osebe, ki težje razumevajo običajne tekste, pa je na voljo poseben članek o koronavirusu v tehniki lahkega branja: https://www.rtvslo.si/dostopno/o-koronavirusu-v-lahkem-branju/517035

Na RTV Slovenija smo v zadnjih dneh sprejeli številne ukrepe, da bi javnosti zagotavljali hitre in aktualne informacije, hkrati pa zaščitili tudi naše zaposlene, ki so v teh dneh izpostavljeni izredno napornim delovnim razmeram. Tudi vnaprej si bomo prizadevali, da bodo naši gledalci, poslušalci in bralci še naprej hitro dobivali vse ključne informacije. Vas, draga javnost, pa prosimo za razumevanje, če bo program v teh dneh začasno nekoliko drugačen, kot je bil. Vse vaše najljubše oddaje se bodo vrnile na male ekrane, ko bodo to znova dopuščale razmere. Ostanite na varnem. In ne pozabite: Ko gre zares, smo skupaj.