Kultura

Poziv ministru za kulturo in Humanitarna akcija za ogrožene samozaposlene v kulturi

Spoštovani.

Skupina za Pomoč samozaposlenim v kulturi v času Kovid19, ki se je oblikovala pred dnevi na FB, je včeraj na ministra za kulturo, dr. Vaska Simonitija, naslovila javno pismo.


V njem ga poziva, da v času pandemije virusa Covid-19 oblikuje in sprejme interventne ukrepe, ki bi vključevali potrebne oblike pomoči za samozaposlene v kulturi. Kar četrtina jih v Sloveniji že sicer živi pod pragom revščine, zaradi odpovedi malonevseh aktivnosti na področju kulturepa se mnogi soočajo z izpadom dohodka, kar jih ogroža v njihovih najbolj osnovnih življenjskih potrebah. Med pomoči potrebnimi ukrepi navajajo:(1) oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja;(2) finančno pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela;(3) zagotovitev bolniškega nadomestila v primeru okužbe s koronavirusom oziroma nadomestila zaradi samoizolacije, karantene ali varstva otrok;(4) pospešitev izplačila delovnih štipendij ter vnaprejšnjih sredstev za že odobrena projektna sredstva;(5) fleksibilnost glede nastalih sprememb v izvedbi subvencioniranih projektov zaradi odpovedi ali zamikov na osnovi izdane Odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v zaprtih prostorih;(6) priznavanje že nastalih stroškov projektov, ki so bili odpovedani.Obenem bi se (7) javne zavode pozvalo, naj zaradi odpovedi programa ne prenehajo s plačevanjem zunanjih sodelavcev, s katerimi redno ali trenutno sodelujejo, temveč nadaljujejo s situaciji prilagojenim sodelovanjem.

Pismo ministru za kulturo

V okviru skupine in s podporo humanitarne organizacije Rdeči križ, je stekla tudi akcija zbiranja sredstev za socialno ogrožene kulturne delavke in delavce v času epidemije koronavirusa.Skupina z donatorsko akcijo poziva predvsem na solidarnost znotraj kulturnega sektorja in na podpornike kulture. Zbrana donatorska sredstva bodo namenjena plačilu položnic za osnovne življenjske stroške, za pomoč pa lahko zaprosijo samozaposleni v kulturi in tudi tisti, ki nimajo nobenega statusa, a lahko s portfeljem izkažejo svojo dejavnost na področju kulture.

Podatki o akciji in donatorskem računu

SkupinaPomoč samozaposlenim v kulturi v času Kovid19pa je kot eno svojih prvih aktivnosti pokrenila tudi peticijoApel Vladi Republike Slovenije za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa.

Peticija, ki naslavlja samozaposlene v vseh sektorjih in je dosegla že skoraj 10.000 podpisov, je bila včeraj poslana Vladi RS, pristojnim ministrstvom ter poslanskim skupinam.

Peticija

Copyright © *|2020|* *|Urska Comino|*,

All rights reserved.

Urška Comino

Partizanska 2

Logatec

19. 3. 2020

Avtor

Administrator