Gospodarstvo

Mali avtobusni prevozniki opozarjajo na dolgoročne posledice zaradi koronavirusa

Mali avtobusni prevozniki so danes vnovič opozorili na težak položaj, v katerem so se znašli zaradi epidemije koronavirusa. Ukrepe vlade sicer pozdravljajo, vendar opozarjajo, da bodo posledice v njihovi panogi trajale precej dlje kot v ostalih panogah, zato pričakujejo posebno obravnavo ter posebne ukrepe zanje.

»Ukrepe vlade sicer pozdravljamo, vendar pa bodo za našo panogo razmere kritične več kot tri mesece. Ocenjujemo, da se sezona avtobusnih prevozov ne bo začela po koncu epidemije, ampak šele prihodnje leto. Vrednost turističnih avtobusov je izjemno visoka, vsa ta vozila pa so na kredite in lizinge. Glede na razmere in napovedi se bojimo, da z ukrepi države zgolj za tri mesece ne bomo preživeli,« opozarja Peter Mirt, predsednik odbora avtobusnih prevoznikov pri OZS.

Tudi po treh mesecih, ko naj bi se po nekaterih ocenah epidemija končala, je vprašljivo, ali bodo mali avtobusni prevozniki začeli z delom v polnem obsegu. Najbrž ne, ocenjujejo avtobusni prevozniki. »Apeliramo na vlado, da se male avtobusne prevoznike obravnava posebej zaradi specifike našega dela. Zamrznitev oziroma preložitev obveznosti do bank za eno leto je spodbuden ukrep, prav tako pa naj to velja tudi za lizing hiše. Prav tako želimo, da ukrepi države za male avtobusne prevoznike veljajo eno leto in ne zgolj tri mesece,« še dodaja Mirt.

Spomnimo, avtobusni prevozniki so prvi občutili posledice koronavirusa, saj so bile odpovedane ture tujih potnikov po vsej Evropi. Veliko turistov namreč v Evropo prihaja iz azijskih držav, med drugim s Kitajske, kjer se je koronavirus pojavil. Poleg tega so turistične prevoze odpovedale tudi Slovenija in ostale evropske države, odpovedani so bili tudi vsi prevozi na sejme, festivale, šolski prevozi in celotni javni potniški promet.

Šolski prevozi šele septembra?

Mali avtobusni prevozniki vozijo osnovnošolske otroke v šole in na ekskurzije. »Trenutno ne vemo, kdaj se bo sploh začel pouk in posledično ekskurzije šol, ki sta vir preživetja za večino avtobusnih prevoznikov. Ljudje, šole in skupine potnikov se bodo le počasi privajale na izlete in ostale dejavnosti. Sezona od marca do julija je za nas končana«, še opozarja Mirt.

Tudi poletna sezona bo slaba

Po ocenah avtobusnih prevoznikov bodo julija in avgusta delali nekje v obsegu 40 %. Letos bo za avtobusne prevoznike v poletnih mesecih še bistveno manj dela, kajti mnogi so odvisni od prevozov tujih gostov po tujini, katerih pa letos ne bo.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo.

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, p.p. 2350, SI-1000, Ljubljana

@OZSaktualno

28. 3. 2020

Avtor

Administrator