Tehnologija

Kako biti produktiven tudi pri delu od doma?

Foto: Samsung

Številna slovenska podjetja so v prejšnjem mesecu, zaradi priporočil Vlade in drugih organov, svojim zaposlenim omogočila opravljanje dela od doma. Takšnega načina dela so vajeni le digitalni nomadi, kaj pa vsi tisti, ki se prvič srečujejo s takšnim izzivom?

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako biti produktivni in učinkoviti tudi pri delu od doma.

  1. Organizirajte svojo dnevno rutino, kot da bi bili v pisarni. Znebite se vsega, kar bi vas lahko odvrnilo od dela. Pisanje poročil nikoli ni bilo ravno najbolj vznemirljivo delo, vendar se potrudite, da med delovnim časom ne boste gledali televizije ali brezciljno brskali po spletu.
  2. Določite prioritete. Tako boste produktivnejši in boste prihranili čas. Raziskave kažejo, da večopravilnost zmanjšuje našo učinkovitost.
  3. Čeprav se zdi delo iz postelje odlična ideja, se temu raje izognite. Če berete ali odgovarjate na elektronsko pošto medtem ko ležite, boste delali počasneje in morda celo zaspali. Ležanje v vaših možganih sproži signal, da je čas, da se sprostite. Tako boste manj osredotočeni in tudi manj učinkoviti.
  4. Odločite se, kje bo vaša domača pisarna, in delajte od tam. To je popolnoma odvisno od vaše izbire – lahko je to kuhinjska miza ali mizica na terasi. Najpomembneje pa je, da je izbrani prostor miren in optimalen za opravljanje vašega dela.
  5. Med vsakodnevno rabo interneta je lahko ogrožena varnost vaših naprav in podatkov. Zato je pomembno, da svoje naprave zaščitite z varnostno programsko rešitvijo, kot je na primer Samsung Knox – platforma, ki zagotavlja večnivojsko zaščito. Takoj, ko vklopite napravo, je Knox rešitev aktivna v ozadju ter varuje podatke na napravi. Zagotavlja zaščito tako programske kot tudi strojne opreme – ščiti vse od nameščenih aplikacij do čipov. Dodatno zaščito vam nudi tudi Varna mapa, ki za dodatno raven zasebnosti vzpostavi ločen šifriran prostor za shranjevanje podatkov, kar pomeni, da imate dostop do najzasebnejših delov telefona samo vi.
  6. Ne pozabite biti fizično aktivni! Vstajanje in hoja med delovnikom je zelo priporočljiva. Raztegnite se, razgibajte roke, noge, naredite nekaj kratkih vaj. To je še posebej pomembno pri delu od doma, saj stoli, ki jih uporabljamo doma, niso zasnovani kot pisarniški stoli.
  7. Redni obroki so lahko izziv. Če misel na hrano velikokrat zamoti vašo osredotočenost, si obroke pripravite vnaprej. Tako ne boste razmišljali o hrani in izgubljali časa s pripravo, delo pa bo končano prej.

Pomembno je, da to obdobje izkoristite za preživljanje kakovostnega časa z družino ter ogled vseh filmov in oddaj, ki ste jih zamudili – tako bo čas hitreje mineval. Skrbite zase in druge! #ostanidoma

 

Dunajska 5

1000 Ljubljana, Slovenia

grayling.com

Winner of SABRE Awards EMEA Public Affairs Consultancy of the Year 2019

Winner of SABRE Awards EMEA Eastern European Consultancy of the Year 2016

3. 4. 2020

Avtor

Administrator