Gospodarstvo

Po zaslugi OZS vrtnarije in cvetličarne spet odprte

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je sredi tedna ponovno opozorila na težak položaj slovenskih vrtnarjev in cvetličarjev, ki so proizvodnjo za letošnjo pomladno sezono sajenja načrtovali že lani, z odlokom pa jim je bila prodaja blaga prepovedana. Vlada je na pobudo OZS včeraj dodatno dopolnila Odlok in med izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom dodala vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Izjema od prepovedi velja tudi za nekatera gradbena dela.

Simon Ogrizek, predsednik Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS, je pred tremi dnevi opozoril, da vrtnarji ne bodo mogli prodati rastlin in da nobeno prestrukturiranje kreditov ne pride v poštev. Za vzgojo rastlin, ki bi jih vrtnarji v običajnih razmerah dajali na trg kontinuirano do konca maja, večina nameni med 100 in 500 tisoč evrov. Ker rastlin ne morejo in ne smejo pustiti propasti, morajo biti zaposleni v vrtnarijah, cvetličarnah in drevesnicah prisotni na delu in ne morejo koristiti nadomestila za čakanje na domu. ”Država je s svojimi ukrepi onemogočila prodajo vrtnarjem in cvetličarjem, veliki trgovci pa lahko nemoteno prodajajo in celo oglašujejo akcijsko prodajo cvetja, sadik okrasnih rastlin in drugega programa,” so opozarjali vrtnarji in cvetličarji, ki so se zaradi tega čutili še posebej prizadeti.

Poziv sekcije je podprl tudi predsednik OZS Branko Meh in kmetijski ministrici Aleksandri Pivec ter gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku osebno predstavil argumente cvetličarjev in vrtnarjev. Vlada je upoštevala tehtne argumente OZS in že naslednji dan naredila izjemo od prepovedi. Izjema tako odslej velja za vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, ki imajo v tem času veliko pridelkov (npr. sadike zelenjave, sadike sadja, sadike okrasnega cvetja…), ki so vezane na sezonsko prodajo in je bilo v vzgojo teh rastlin vloženega veliko sredstev in dela, kar bi lahko zaradi neprodaje propadlo.

Izjema velja tudi za gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Za dodatne informacije ali izjave sem vam na voljo.

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, p.p. 2350, SI-1000, Ljubljana

@OZSaktualno

3. 4. 2020

Avtor

Administrator