Družabno, Kultura

Vsi (filmi) doma!: Obrazi analognega/Kvantizacija rdeče – spletna projekcija

Lepo pozdravljeni,
danes se vam oglašamo iz zavetja naših domov. Trenutno stanje sveta prinaša številne izzive na vsa področja našega življenja. Navajamo se na drugačne načine bivanja in dela ter odkrivamo nove možnosti povezovanja in komuniciranja. V teh negotovih časih pa se je pokazalo tudi, kako ključno vlogo v naših življenjih in v družbi igrata umetnost in kultura.
V Kinoteki že od januarja poteka pregled filmskega/video opusa Mihe Vipotnika, slikarja in režiserja z večmedijsko in interdisciplinarno prakso, pionirja eksperimentalne video umetnosti, ki je s svojimi deli pomembno zaznamoval slovenski kulturni prostor.
Po uspešni otvoritvi, razstavi in treh večerih v dvorani Slovenske kinoteke se retrospektiva del Mihe Vipotnika tokrat seli na splet. V sodelovanju s SCCA-Ljubljana, RTV Slovenija in Bazo slovenskega filma (BSF) smo pripravili trenutni situaciji prilagojen ogled Programa IV.

Ogled Vipotnikovih filmov bo v sklopu iniciative Vsi (filmi) doma! mogoč v torek, 7. aprila, od 20. do 24. ure na spletni strani BSF.
Aprilski program sestavljajo glasbene oddaje in videospoti, ki so nastali med letoma 1981 in 2001. Vipotnik je v okviru ustvarjalnega delovanja na RTV Ljubljana, pozneje RTV Slovenija, realiziral številne programe popularne in alternativne glasbe. V sodelovanju z glasbeniki so nastali posnetki koncertov in glasbeni spoti, za katere je značilno netipično avdiovizualno eksperimentiranje in manipuliranje elektronskega signala.
PROGRAM
Lenora (iz oddaje Večer z Matejo Koležnik in njenimi prijatelji)
Slovenija (Jugoslavija), 1983, 4’50”
Ljudska pesem o dekletu in njenem mrtvem ljubimcu v izvedbi Mateje Koležnik in Janija Kovačiča.
Na lepem prijazni: Faeton (oddaja Jugo rock)
Slovenija (Jugoslavija), 1981, 5′
Skladba Faeton skupine NLP z njihovega koncerta v Domu tehniških šol januarja 1981 je del oddaje Jugo rock.
Pankrti: Rdeči album (oddaja Pop godba)
Slovenija (Jugoslavija), 1984, 25’51”
Video delo je posnetek predstavitve albuma Rdeči album punk glasbene skupine Pankrti v televizijski oddaji Pop godba.
k.u.t. GAS: Fantazija
Slovenija, 2001, 2’43”
Glasbeni video za skladbo Fantazija glasbene skupine Kut Gas.
Andrej s Stražišča
Slovenija (Jugoslavija), 1984, 49′
Eksperimentalna glasbena oddaja o Andreju Šifrerju.
torek zvečer torej lepo vabljeni pred domače zaslone, k ogledu Programa IV iz filmskega/video opusa Mihe Vipotnika.

 

Vsi (filmi) doma
Te dni smo nekoliko bolj aktivni na naših družabnih omrežjih – FacebookuTwitterju in Instagramu, kjer lahko najdete priporočila za ogled najrazličnejših, tudi kinotečnih filmov na širnem spletu.
Posebej lepo vas še enkrat vabimo na Bazo slovenskih filmov, osrednjo spletno platformo slovenskega filma, na kateri so vsakomur dostopne informacije ter številna pisna, slikovna in video gradiva o slovenski kinematografiji od njenih začetkov do danes.
BSF v času izolacije z dovoljenjem avtorjev redno omogoča brezplačen spletni ogled slovenskih filmov v okviru iniciative Vsi (filmi) doma!.
Glejte filme in ostanite zdravi!

 

 

Slovenska kinoteka
Miklošičeva cesta 28
1000 Ljubljana
01/4342520
www.kinoteka.si
press@kinoteka.si

6. 4. 2020

Avtor

Administrator