Družabno

Muzej Dunaj zbira utrinke korona vsakdana

 

V Muzeju Dunaj so se lotili projekta Korona na Dunaju: zbiranje za mestno zgodovino. Podobe vsakdana, ki ga je zaznamoval in ga še zaznamuje Covid-19, želijo ohraniti za prihodnje generacije.

Muzej Dunaj nagovarja meščanke in meščane, da sodelujejo pri zbirnem projektu. Izbruh koronavirusa, z njim povezani ukrepi in sprememba vsakdana predstavljajo posebno obdobje v zgodovini mesta, zato jih želijo dokumentirati za prihajajoča leta, desetletja in stoletja. Muzej po e-pošti zbira fotografije predmetov, ki ljudi v novo nastali situaciji spremljajo v njihovem vsakdanu. Vsaka fotografija mora biti opremljena s kratkim pripisom o tem, kaj pošiljateljem ti predmet predstavljajo oziroma kakšno zgodbo pripovedujejo. Izbrane fotografije bo muzej vključil v zbirko mesta Dunaj.

Tudi v Arhitekturnem centru Dunaj beležijo spremembe v bivanjski situaciji meščank in meščanov, ko je njihov dom postal tudi šola, pisarna, fitnes center ali virtualno plesišče. Zbirajo fotografije, miselne vzorce in tlorise domov.

Avstrijska nacionalna knjižnica želi ohraniti pričevanja o trenutni situaciji na spletu in zbira avstrijske spletne strani, povezane s koronavirusom in sestavlja arhiv za prihodnost. Do sedaj so zbrali že več kot 1.500 strani in ves čas dodajajo nove.
.

Fotografije projekta Muzeja Dunaj:

»24 doma izdelanih mask iz blaga kot darilo negovalnemu osebju za veliko noč« © Anna Turnheim

 

»Plakat na balkonu v ulici Ettenreichgasse v 10. okrožju.“ © Antonia Sprengnagel

 

»Vsebina moje torbice PRED (levo) in MED (desno) korono.«“ © Diana Köhle

 

»Moj sin in njegova babica, ki ju ob veliki noči loči steklo.« © Julia Rhinehart

 

Več informacij in fotografij:
Muzej Dunaj: https://www.wienmuseum.at/en/corona-collection-project
Arhitekturni center Dunaj: https://www.azw.at/en/articles/wiewircoronawohnen/

Eurocomm PR
Dalmatinova ulica 2
www.eurocommpr.si

17. 4. 2020

Avtor

Administrator