Gospodarstvo

Z 18. majem prične veljati Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

15. 5. 2020
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji z 18.5.2020 preneha veljati.

S tem se ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekateri storitev, pretežno na področju turizma. Skladno z Odlokom o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki prične veljati 18.5.2020, tako ostane prepovedano ponujanje naslednjih storitev:

– nastanitvenih obratov nad 30 sob,

– nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja,

– wellness in fitness centrov,

– bazenov in vodnih aktivnosti,

– diskotek in nočnih klubov.

Kljub sproščanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa pa morajo ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanja epidemije COVID-19. Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je tako še vedno dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki in v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Z Odlokom se ohranja minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure. Prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ob nedeljah in dela prostih dnevih, ostajajo zaprte.

Vsi potrošniki so pri opravljanju nakupov v prodajalnah izenačeni, kar pomeni, da od 18.5.2020 dalje čas med 8. in 10. uro ni več rezerviran zgolj za ranljive skupine.

15. 5. 2020

Avtor

Uredništvo