Družabno

Le še 2 dni nas loči do SVETOVNEGA DNEVA ČEBEL!

Foto: ČZS

Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja žuželk, čebele pa nam ob tem dajejo še čebelje pridelki. Med, cvetni prah, matični mleček, propolis, vosek, strup uporabljamo v apiterapiji. Apiterapija je veda o tem, kako si s pomočjo čebeljih pridelkov krepimo in ohranjamo zdravje. Začetki apiterapije segajo stoletja nazaj do egipčanske, grške, kitajske, babilonske in drugih civilizacij, pionir apiterapije moderne dobe pa je dr. Filip Terč. Zdravnik češkega rodu je dolga leta služboval v Mariboru. Že leta 1879 je začel s poskusi zdravljenja revmatičnih bolezni s čebeljimi piki (apitoksinom). Na njegov rojstni dan, 30. marec praznujemo mednarodni dan apiterapije.

Apiterapijo cenimo tudi v Sloveniji. Posebnost slovenske apiterapije je apiterapija v slovenskem čebelnjaku, ki je posebnost v svetu. Na območjih, kjer ne poznajo čebelnjaka uporabniki apiterapije s pomočjo posebne maske vdihujejo zrak iz panja, v Sloveniji pa se enostavno v čebelnjaku  uležemo v udoben naslonjač ali na posteljo nad panje in brez maske uživamo in se sproščamo. Zrak iz panja ugodno vpliva na naša dihala, brenčanje čebele pa nas sprošča. Nekateri apiterapevti v čebelnjakih nudijo tudi masažo z medom in  toplotno terapijo s čebeljim voskom.

 Dr. Andreja Kandolf Borovšak

svetovalka specialistka za področje varne hrane

ČZS bo vsak dan do 20. maja objavljala kratke izjave znanih Slovenk in Slovencev ter naših kolegov in znancev iz tujine na temo čebel … Objave spremljate na –

https://www.facebook.com/CebelarskaZvezaSlovenije/

 

PR: ČZS

18. 5. 2020

Avtor

Administrator