Film

Short Export: spletna projekcija kratkih filmov

Spoštovani,
da bo čakanje na odprtje naše kinodvorane nekoliko lažje, smo v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana in Društvom Kraken pripravili posebno spletno projekcijo aktualnih nemških kratkih fimov.
Program Short ExportMade in Germany 2020 predstavlja šest filmov nemške produkcije, izbranih izmed skoraj 600 prijavljenih na festivalu v Clermont-Ferrandu. Vsi prispevki v izboru zrcalijo umetniško, slogovno in tematsko raznovrstnost nemške produkcije kratkih filmov. Izbrani filmi na humoren in nenavaden način obravnavajo dom, samooptimizacijo, močne ženske in šibke moške.

 

Filmi bodo brezplačno na ogled v nedeljo, 24. maja, med 20. in 24. uro na spletni platformi Vimeo: https://vimeo.com/404914158.
Geslo za ogled filmov bomo na naših družabnih omrežjih objavili pol ure pred začetkom projekcije, zanj pa lahko pišete tudi na e-naslov: kultur-ljubljana@goethe.de

Ekran maj/junij 2020
V četrtek, 21. maja, izide nova številka revije Ekran, ki prinaša zanimive filmske vsebine. Z rotterdamskega festivala in Berlinala, zadnjih dveh večjih festivalov, ki sta potekala pred »korona mrkom«, se oglaša Simon Popek. Petra Meterc se je v Rotterdamu pogovarjala s filmskim kolektivom avstralskih staroselcev Karrabing, z Berlinala pa recenzira s srebrnim medvedom nagrajeni film Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno (2020).
Ob deseti obletnici Art kino mreže Slovenije (AKMS) smo se pogovarjali z Marjano Štalekar, prvo predsednico omenjenega združenja, in Nino Ukmar, ki AKMS vodi od leta 2016.
Poglobili smo se v filme, ki so nastali ob stoletnici znamenite umetniške šole Bauhaus, v žanrske cikle v jugoslovanskih partizanskih filmih in v filme o epidemijah. Pregledali smo ponudbo spletnih videotek, ki so dostopne pri nas, in na kratko predstavili novo ustanovljeno Bazo slovenskih filmov.
Poleg številnih filmskih recenzij, od novega filma Roya Anderssona O neskončnosti (2019) do dokumentarca Jadralke (Alex Holmes, 2019), tokrat recenziramo tudi televizijske serije Kraljestvo (2019–), Tiger King (2020) in Westworld (2016–).

Revijo Ekran lahko podprete tako, da se nanjo naročite.

Slovenska kinoteka
Miklošičeva cesta 28
1000 Ljubljana
01/4342520
www.kinoteka.si
press@kinoteka.si

20. 5. 2020

Avtor

Administrator