Tehnologija

Nasveti za boljše počutje

Foto: Samsung

Vsi smo nestrpno čakali prijetnejše vreme, da se končno lahko oblečemo v lahka oblačila in uživamo na soncu v naravi. Toda namesto vedrine in navdušenja se marsikdo slabo počuti ter sooča z alergijo. Alergije povezujemo s simptomi, kot so zamašen nos, občutek pritiska v prsih, srbenje in razdražena koža ter solzne oči. Ne glede na težave, ki jih prinaša toplejše vreme, je spodaj nekaj nasvetov, kako ublažiti simptome alergije in ohraniti svoj dom čistejši, varnejši in bolj zdrav.

  1. Čim dlje od alergenov

Ker je koncentracija pelodnih alergenov v zraku odvisna od vremena, je potrebno redno spremljati stanje in načrtovati zunanje aktivnosti glede na vreme. Količina cvetnega prahu se med segrevanjem znatno poveča, v deževnih dneh pa se zmanjša, zato je najbolje, da za gibanje v naravi izberemo dan po dežju, ko so koncentracije cvetnega prahu v zraku najnižje. Če se raje pogosteje gibljete v naravi, je najbolje, da se na sprehod odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je količina cvetnega prahu v zraku prav tako nižja. Strokovnjaki ob vrnitvi domov svetujejo tuširanje, pranje las in preoblačenje, ravno tako perila ni priporočljivo sušiti zunaj na zraku.

  1. Vedno pripravljeni

Za preprečitev simptomov alergije, je potrebna redna terapija, ki vam jo predpiše zdravnik. Če imate lažjo obliko alergije, verjetno dolgoročno zdravljenje ni potrebno. Kljub temu je koristno doma imeti zdravila, ki pomagajo v primeru nenadne alergijske reakcije, zlasti v obdobju cvetenja.  Na primer, cvetni prah povzroča neprijetne simptome, kot so srbenje, pordelost, otekanje in solzenje oči, zato je uporaba očesnih kapljic pred odhodom od doma lahko več kot koristna. Lekarne nudijo tudi številne pripravke, ki vsebujejo morsko vodo in blagodejno vplivajo na nosno sluznico ter olajšajo dihanje, poleg tega pa obstajajo različna nizkokalorična prehranska dopolnila za lajšanje drugih težav, ki jih povzročajo alergije.

  1. Enostavno čiščenje

Pogosto slišimo, da je čistoča pomembna za zdravje in dobro počutje. Prav tako lažje uživamo v svojem domu, če je ta čist in urejen. Prihod toplejših dni nas spodbudi k pozitivnim spremembam, kot so temeljito čiščenje bivalnega prostora in organizacija omare, vendar ne smemo pozabiti tudi na redno krtačenje in umivanje hišnih ljubljenčkov, saj tudi ti nabirajo cvetni prah ter ga vnašajo v naš bivalni prostor. Lahek brezžični Samsung sesalnik, ki ima digitalni inverterski motor s sesalno močjo do 150 W, vam bo olajšal čiščenje. Z njim boste enostavno počistili različne vrste tal, aerodinamična oblika zračnega sistema pa bo medtem optimizirala pretok zraka. S 5-plastnim HEPA filtracijskim sistemom, ki ujame 99,999 %[1] prahu in alergenov, boste lahko uživali v čistejšem zraku.

  1. Urejenost in varnost doma

Da bi preprečili pojav simptomov alergije na cvetni prah, je priporočljivo, da se zadržujete v zaprtih in klimatiziranih prostorih, pokrivate posteljo z zaščitno prevleko in ne zračite prostora med časom, ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku višja. Alergijo pa lahko povzročajo tudi pršice, ki se pogosto kopičijo na posteljnini in drugih tkaninah. Zahvaljujoč zmogljivemu Hygiene Steam programu, so Samsung pralni stroji popolni za boj proti vsem alergenom. Med pranjem Hygiene Steam program spusti paro z dna bobna. Tako se vsak kos perila temeljito prepoji s paro. To odstrani trdovratno umazanijo in 99,9 %[2] bakterij in alergenov. Dodatno, Samsung QuickDrive™ tehnologija skrajša čas pranja do 50 % in porabo energije za 20 % brez zmanjšanja učinkovitosti pranja. Samsung pralni stroji vključujejo tudi Add Wash™ vrata za enostavno in hitro dodajanje pozabljenih oblačil po zagonu cikla, pa tudi Eco Bubble™ za močno čiščenje tudi pri nizkih temperaturah. Poleg Samsung pralnih strojev pa obstajajo še številni drugi gospodinjski aparati, ki vam bodo pomagali pri vzdrževanju urejenosti vašega doma.

  1. Neizogibni zavezniki zdrave imunosti

Čeprav je zadosten vnos vode pogosto zapostavljen, ima zelo pomembno vlogo, povezano z občutkom utrujenosti in splošnim stanjem telesa. Zato je zelo pomembno, da pijemo dovolj vode in v svojo dnevno rutino vključimo pitje naravnih sokov ali zeliščnih čajev. Prav tako je dokazano, da kalcij pomaga zmanjšati alergijske reakcije zaradi svojega učinka na kapilare. Pomaga tudi uživanje prehranskih dopolnil C vitamina. Poleg krepitve imunskega sistema C vitamin deluje kot naravni antihistaminik, zato je nepogrešljiv zaveznik med sezono alergij.

Upoštevajoč vse navedeno vidimo, da lahko skoraj brez truda izboljšamo kakovost življenja in okrepimo dobro počutje. Za spremembe na bolje ni nikoli prepozno. Bodite samozavestni, zdravi in predvsem odgovorni do sebe.

[1] Sesanje preizkušeno na podlagi klavzule 5.11 standarda IEC62885-2, Max način. Na podlagi internega preizkušanja. Velikost od 0,3 do 10 µm je velikost delcev, ki na splošno niso vidni s prostim očesom, to so na primer cvetni prah in plesen

[2] Na osnovi Intertek poročila o preizkusu s 3 kg perila in Hygiene steam pranjem (WW10M864QOA).

 

PR:

GRAYLING

Dunajska 5

1000 Ljubljana, Slovenia

21. 5. 2020

Avtor

Administrator