Splošno

Prevozniki napovedujejo proteste, če jih vlada ne usliši

Ljubljana, 20. 5. 2020 – Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri OZS, so razočarani, da vlada ni vključila njihovih zahtev v PKP3. Če njihove ključne zahteve ne bodo uresničene, prvi mož prevoznikov Peter Pišek napoveduje proteste.

Osrednje zahteve prevoznikov, ki opravljajo turistične prevoze, so zagotovitev finančnih sredstev s strani SID banke, podaljšanje veljavnosti pogodb za posebne linijske prevoze, nadomestila za izvajalce občasnega prevoza, ukrepi iz PKP1 in PKP2 pa naj za sektor občasnega prevoza potnikov veljajo do konca leta.

Minuli teden se je sekcija za promet pri OZS pod vodstvom predsednika Petra Piška sestala z ministrom Jernejem Vrtovcem, ki je prevoznikom obljubil, da bo naredil vse, da jim pomaga. »Žal tudi našega resornega ministra niso upoštevali. Sektor transporta in logistike ustvari kar 17 odstotkov BDP, torej več kot turizem. A na nas so v PKP3 povsem pozabili, kar je krivično. V primeru, da bomo ostali neuslišani, napovedujemo proteste,« je oster Pišek, ki opozarja, da so prevozniki na robu živčnega zloma. Težave so zlasti pri kreditiranju sektorja, saj po njegovih besedah komercialne banke gledajo bonitetne ocene in v teh časih ne dajo kredita.

Posledice epidemije so močno prizadele celotni sektor cestnega prevozništva. Na področju prevoza potnikov, so v izredno težkem položaju predvsem prevozniki, ki opravljajo t.i. turistične oz. občasne prevoze potnikov in prevozniki, ki opravljajo posebne linijske prevoze (prevozi šolskih otrok in delavcev na delo).

V kolikor ne bomo pravočasno poskrbeli za prevozniška podjetja, bodo ta podjetja ugasnila, še opozarja sekcija.

 

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, 1000 Ljubljana

21. 5. 2020

Avtor

Administrator