Kultura

Sporočilo za javnost z najavo otvoritve razstave Uršule Berlot 5. 6. ob 19.00

Foto: KDNG

Uršula Berlot: Telesni razlom/Bodyfraction

Prostorska postavitev

5.– 24. 6. 2020

 

Odprtje razstave bo v petek, 5. junija 2020, ob 19. uri. Umetnico in njeno delo bo predstavil umetnostni zgodovinar dr. Tomislav Vignjević.

Razstavno sezono 2019/2020 v Mestni galeriji Nova Gorica zaključujemo z razstavo uveljavljene slovenske umetnice Uršule Berlot.

Že od svojih ustvarjalnih začetkov Berlotova združuje zanimanje za likovno in ontološko prosojnost z raziskovanjem meja med organskim in anorganskim, vidnim in zakritim. Že več kot pol desetletja tematizira človeško telo, njegov skriti del, ki so ga vizualizirale sodobne tehnologije. To nadaljuje tudi v najnovejši predstavitvi svojega dela v novogoriški Mestni galeriji. »Dela na tej razstavi so strukturirana okoli triade telesa, medijev in umetnosti, ki je za svoj »material« vzela podobe pridobljene z naravoslovno tehnologijo, s katero so izhodiščni materiali, delci telesa, postali izhodišče za dokončna dela. Njihovo nenehno osciliranje med dokumentarno-naravoslovno podobo in poetično interpretacijo nam razpre tiste dimenzije dokončnih objektov, ki instalacijo Bodyfraction uvrščajo med izjemno prodorne eksperimentalne postopke, s katerimi je razširjena in predrugačena definicija umetniškega medija, ki je tu tako mikroskopska podoba, kot njena transformacija v dokončno, umetniško podobo,« je v uvodnem tekstu razstavnega kataloga zapisal dr. Tomislav Vignjević. »Telo, kot dejavnik življenja, tukaj ni predmet posnemanja, temveč so njegovi sestavni delci, povečani in transformirani, postali umetniška dela sama, saj ta ne posnemajo življenja, ampak so nekako nastala iz življenja samega. […] V času, ko je ne le umetnost, temveč tudi narava vstopila v dobo tehnične reproduktibilnosti, je podoba originalne, najgloblje, prvotne strukture dela telesa lahko tudi sama transformirana in drugačna v svoji neponovljivi enkratnosti in s tem tovrstna podoba preide v svet imaginativne, umetniške sfere.« Tokratna razstava Uršule Berlot je zatorej jasen in izjemno poetičen komentar motiva minljivosti v času, ene izmed tem, s katerimi se umetnica ukvarja že dalj časa.

O umetnici:

Uršula Berlot (1973) je po končani Naravoslovno-matematični srednji šoli dve leti študirala filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nato slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu. Magistrirala je leta 2002 in doktorirala leta 2010 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani, kjer je trenutno zaposlena kot izredna profesorica.

Deluje kot vizualna umetnica, umetnostna teoretičarka in predavateljica, posveča se povezovanjem umetnosti in znanosti. Umetniško prakso usmerja v ukvarjanje z zaznavo in zavestjo, v svetlobnih in kinetičnih instalacijah raziskuje oblike mentalnih krajin, simulirane narave ter razmerja med telesom in tehnologijo.

Za svoje umetniško delo je prejela priznanje za pomembne umetniške dosežke Univerze v Ljubljani (2008); štipendijo Schering Stiftung in enoletno rezidenčno bivanje v Kunstlerhaus Bethanien, Berlin (2007); nagrado fundacije Pollock-Krasner, New York (2005); nagrado Henkel Art Award, KulturKontakt Austria, Dunaj (2004).

NAVODILA ZA OBISKOVALCE ZA ZMANJŠEVANJE MOŽNOSTI PRENOSA OKUŽBE S COVID-19

  • V Mestno galerijo Nova Gorica lahko vstopajo le zdrave osebe, ki ne kažejo znakov akutne bolezni dihal.
  • Ob vstopu v galerijo si je potrebno razkužiti roke, ter ves čas obiska skrbeti za ustrezno higieno rok in kašlja.
  • Uporaba lastne zaščitne maske v prostorih galerije je OBVEZNA.
  • Med obiskom je potrebno upoštevati predpisano medsebojno razdaljo najmanj 2 m.
  • Upoštevati je potrebno interval vstopanja ter slediti navodilom zaposlenih.
  • Listanje publikacij in dotikanje drugih izdelkov ni dovoljeno.

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

28. 5. 2020

Avtor

Administrator